Un grup de cercetători de la Universitatea Oxford a realizat în 2021 un studiu care analizează modul în care Biserica Ortodoxă Română (BOR) a abordat pandemia COVID-19 în relația cu credincioșii, lucrare în care este tratată atitudinea zeflemitoare a arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, față de măsurile de protecție instituite de autorități.
Studiul a fost coordonat de Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie și epidemiologie teoretică la Universitatea Oxford, profesor decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H – Cercetarea științifică, arată site-ul RFI.
Redăm un fragment din lucrarea care poate fi citită integral la finalul articolului.
’’În România, deși BOR a susținut oficial politicile de atenuare a COVID-19, absența unor linii directoare care să asigure continuarea în siguranță a practicilor religioase a creat o gamă largă de probleme. Într-adevăr, o declarație oficială a BOR a cerut claritate cu privire la condițiile care ar permite reluarea în siguranță a slujbelor religioase normale. Această absență a unui plan sistematic de relaxare a restricțiilor provocase deja proteste din partea diverșilor clerici din toată țara, inclusiv a unor personalități marcante ale bisericii.
Cel mai notabil exemplu este cel al Arhiepiscopului Teodosie, care a chemat credincioșii să participe la o a doua slujbă de Paște la mai bine de o lună după data acestei sărbători ortodoxe centrale. Ca atare, creștinii au fost îndemnați să participe la ceremonie și să nu respecte regulile guvernamentale privind COVID-19.
Este important de menționat că ROC nu a susținut și nici nu a condamnat această a doua slujbă de Paște oficiată de Teodosie, invocând autonomia arhiepiscopiei care permite ca astfel de decizii să fie luate independent de Patriarhie. Deși autoritățile statului au condamnat acțiunile lui Teodosie, nu au fost aplicate sancțiuni oficiale, nici pentru el și nici pentru persoanele care au nerespectat măsurile de sănătate publică.
Pe tot parcursul pandemiei, Arhiepiscopul Teodosie a devenit unul dintre marii susținători împotriva măsurilor de sănătate publică care au influențat direct sau indirect practicile religioase din România.
Au existat numeroase situații în care sfidarea sa față de politicile naționale privind COVID-19 a primit o acoperire mediatică largă. Acestea au inclus chemarea creștinilor la pelerinaje atunci când adunările mari erau interzise, nerespectarea măsurilor de distanțare socială în timpul slujbelor bisericești și chiar propagarea informațiilor greșite despre pandemia COVID-19.
Consecințele acțiunilor lui Teodosie nu numai că au atras critici din partea experților în sănătate publică, dar au determinat, în cele din urmă, BOR să condamne public comportamentul său. Ca atare, cererea lui Teodosie de a deveni Mitropolit a fost respinsă, parțial pe motivul pozițiilor sale împotriva poziției oficiale a Bisericii în diferite etape ale pandemiei de COVID-19’’.
Citește studiul integral aici.
Citește și: