Subsolul Cazinoului din Constanța va găzdui un muzeu

Clădirea Cazinoului de pe faleza Constanței va fi reconfigurată astfel încât la subsolul său să fie amenajat un muzeu.

Mai exact, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, Cazinoul va dispune de două camere în care vor fi expuse cărți poștale, fotografii și obiecte din istoria clădirii.

Experții în monumente istorice clasa A au luat probe din zidurile de piatră, planșeele cu bolți de cărămidă dar și din grinzile metalice nituite realizate de Anghel Saligny, iar în urma analizelor s-a constatat că acestea s-au mentinut foarte bine, așa că multe dintre elementele originale vor fi păstrate. Se lucrează și la decopertarea fațadei Cazinoului pentru verificarea nivelului de degradare, se arată într-un comunicat al primăriei Constanța.

Șase ani de tergiversări

Potrivit Companiei Naționale de Investiții (CNI), instituție sub a cărei autoritate se află clădirea, după finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural şi de divertisment, care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziţii etc.

Lucrările la bijuteria arhitecturală au demarat abia acum câteva luni, după ce Primăria Constanța nu a alocat fonduri pentru reabilitarea sa și a transferat, în urmă cu șase ani, responsabilitatea finanțării Cazinoului către CNI.

Durata contractuală pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a Cazinoului este de 27 de luni, iar valoarea investiţiei se ridică la aproape 57 milioane lei.

Potrivit CNI, lucrările la cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau din ţara noastră vor respecta proiectul original, cu detaliile arhitecturale din anul 1910.

Urmărește-ne pe:

Doneaza