STUDIU: Primăria Constanța, pe ultimul loc în topul preocupării pentru combaterea poluării

Observatorul Român de Sănătate a analizat activitatea autorităților locale din cele mai mari 15 orașe românești și acțiunile concrete întreprinse de acestea pentru a reduce poluarea aerului în ultimii doi ani.

În urma studiului, Primăria Constanța ocupă locul 15 din 15, ceea ce indică faptul că este administrația cel mai puțin preocupată de reducerea poluării și efectele acesteia asupra sănătății locuitorilor, dintre orașele analizate.

La polul opus, cele mai preocupate de reducerea poluării și efectele acesteia asupra sănătății locuitorilor sunt primăriile Brașov, Galați și Cluj-Napoca.

studiu poluare Constanta
sursa: Observatorul Român de Sănătate

Analiza se bazează pe o grilă de evaluare care cuprinde 20 de indicatori grupați în cinci domenii, respectiv intervenții economice pentru reducerea poluării aerului (25% din scor); intervenții administrative pentru reducerea poluării aerului (25% din scor); intervenții comportamentale pentru reducerea poluării aerului (10% din scor); infrastructură care face posibilă reducerea poluării aerului (20% din scor); indicatori direcți de poluare a aerului (20% din scor).

Studiul este însoțit și de recomandări ale Observatorului Român de Sănătate pentru autoritățile locale, pe care le îndeamnă să ia următoarele măsuri:

> Încurajarea utilizării modurilor active de transport, precum bicicletele sau vehiculele electrice.

> Stabilirea unor zone cu emisii scăzute, unde au acces doar vehicule care respectă standarde ridicate de poluare.

> Scutiri de taxe pentru mașinile care poluează puțin.

> Modernizarea transportului public în comun prin scoaterea din circuit a vehiculelor vechi și achiziționarea celor care nu poluează.

> Interzicerea folosirii motoarelor diesel în interiorul orașului.

Studiul complet poate fi consultat aici.

Urmărește-ne pe:

Doneaza