26.4 C
Constanța
sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăCulturăSinagoga din Constanța, la un pas de reabilitare

Sinagoga din Constanța, la un pas de reabilitare

Proiectul reabilitării Sinagogii Așkenază din Constanța a parcurs toate etapele premergătoare începerii lucrărilor, cu excepția obținerii avizului Ministerului Culturii, se arată într-un răspuns solicitat de “Dobrogea Live” Companiei Naţionale de Investiţii (CNI).

CNI este instituția care va finanța restaurarea clădirii, proiect estimat la 14,2 milioane lei.

Potrivit acesteia pentru demararea licitației pentru desemnarea constructorului, Comunitatea Evreiască, proprietarul clădirii, trebuie să mai obțină avizul Ministerului Culturii, reprezentat în teritoriu de Direcția Județene pentru Cultură.

„În prezent se așteptă completarea de către beneficiar a documentației cu avizul Ministerului Culturii în vederea emiterii ordinului de aprobare a indicatorilor tehnico-economici. După aprobarea indicatorilor va fi demarată procedura de achiziție publică”, se arată în răspunsul CNI.

La rândul lor, reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură ne-au transmis că proiectul a fost discutat în toamnă în comisia de specialitate din cadrul instituției, însă pentru emiterea avizului instituția a solicitat proprietarului documente suplimentare.

Astfel, după ce Comunitatea Evreiască va completa dosarul de proiect, reabilitarea sinagogii aflate în stadiu de ruină va intra în linie dreaptă.

Sinagoga Așkenază sau Sinagoga Mare a fost ridicată în 1911 și este o bijuterie arhitecturală, însă, după Revoluție clădirea a fost lăsată să se degradeze, iar în prezent, din entitatea de cult au mai rămas doar pereții exteriori.

Sursa foto: G4Media

Citește și:

Cele mai populare

Recent Comments