PoliticăRizea: Proiectul privind recunoașterea “Holodomor” ca fiind genocid a trecut de Senat

Rizea: Proiectul privind recunoașterea “Holodomor” ca fiind genocid a trecut de Senat

Proiectul inițiat de către deputatul constănțean Cristina Rizea, care vizează recunoașterea Holodomorului ca fiind un act de genocid și instituirea unei zile comemorative, a fost adoptat în Senatul României.

Autoarea proiectului spune că în următoarea perioadă actul legislativ va ajunge în dezbatere în Camera Deputaților.

Rizea, acum în partidul REPER, a scris pe contul său de Facebook că scopul acestui proiect legislativ este păstrarea vie a memoriei trecutului.

“După toate veștile proaste venite din Ucraina unde un Putin frustrat țintește civili nevinovați, o veste pozitivă a venit de la Senatul României: Proiectul de lege care instituie o zi comemorativă a Holodomorului și implicit recunoașterea acestuia ca genocid împotriva poporului ucrainean a fost adoptat cu o largă majoritate și urmează să ajungă la dezbatere în Camera Deputaților.

Am depus acest proiect din convingerea ca nu putem rămâne indiferenți în fața ororilor trecutului și că acestea trebuie condamnate la fel cum o facem și cu cele de acum, de la Bucha, Irpin, Mariupol, Kremenciuk.

Și atunci, ca și acum, acțiunile au fost planificate și duse la îndeplinire cu bună știință și zel de adepții regimul totalitar aflat la conducerea Rusiei, scopul lor fiind exterminarea populației.

Despre Holodomor sau Marea Foamete din 1932-1933 nu s-a vorbit prea mult în România deși țara noastră a trecut printr-o experienţă similar de dramatică imediat după al doilea război mondial când ocupația rusă și represiunea regimului comunist au dus la pierderea a milioane de oameni nevinovaţi, victime ale unei politici de stat bazate pe teroare, înfometare şi distrugere fizică a țărănimii și a intelectualilor români.

Tăcerea și uitarea aproape au șters din memoria noastră acele momente crunte, iar propaganda comunistă le-a acoperit cu imaginea falsă a URSS-ului portretizat ca un frate mai mare și bun.

După căderea oficială a comunismului, țările din jur, foste comuniste au făcut gestul istoric de recunoaștere a genocidului comis de Stalin asupra ucrainenilor în 1932-1933. România nu l-a făcut și nici nu mai vreau să mă întreb de ce.

Scopul acestui proiect legislativ este păstrarea vie a memoriei trecutului pentru ca rememorându-l să nu-l repetăm.

Marea Foamete din 1932-1933 a fost rezultatul colectivizării forţate, prin teroare a ţărănimii care se impotrivea regimul sovietic, al impunerii cotelor nerealiste de produse alimentare care trebuiau predate statului sovietic, a colectării inclusiv a semințelor, al interzicerii pătrunderii aşa-numitelor elemente ale culacilor în oraşe unde se mai putea găsi hrană, și a introducerii pedepsei cu moartea pentru cei care ar fi putut de foame lua oricât de puțin din ceea ce era considerat avutul statului sovietic. Toate aceste măsuri luate cu bună știință de regimul lui Stalin au condus la acte disperate în rândul populației estimându-se că, într-un singur an, între 1932 şi 1933, Ucraina a pierdut un sfert din populaţia sa (între 7 şi 10 milioane de persoane), în fiecare zi murind de foame aproximativ 25.000 de ucraineni”, a transmis Cristina Rizea în mesajul său.

Sursa foto: Atlantic Council

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: