JustițieRechizitoriu DNA: Cum primea mită comisarul Duțu de la Poliția Rutieră Medgidia

Rechizitoriu DNA: Cum primea mită comisarul Duțu de la Poliția Rutieră Medgidia

La Tribunalul Constanța va începe procesul în care procurorii DNA Constanța îl acuză pe comisarul Bogdan Duțu de luare de mită.

Bogdan Duțu este ofițer de poliție judiciară în cadrul Biroului Rutier la Poliția Municipiului Medgidia, în acest moment fiind pus la dispoziția IPJ Constanța.

Conform rechizitoriului DNA, un șofer din Medgidia, depistat conducând cu permisul suspendat pe raza județului Giurgiu, s-a deplasat pe 19 februarie 2019 la sediul Poliției Medgidia pentru a-l căuta pe comisarul Duțu, ofițer de poliție judiciară care se ocupa de cercetări în acest dosar penal.

„Inițial, inculpatul Duțu Bogdan a înțeles că obiectul dosarului penal l-ar constitui infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autoturism fără a poseda permis de conducere și nu cea de conducere pe drumurile publice a unui autoturism având permisul de conducere suspendat, împrejurare în care inculpatul i-a spus că îl va audia și că va merge la instanță, afirmând că nu îl poate ajuta cu nimic”, arată anchetatorii.

”O s-o rezolvăm”

De la mersul la instanță, până la „poate nu mai ajungem la instanță” nu a fost decât un pas. Mai întâi, comisarul a luat dosarul de cercetare penală și s-a lămurit că șoferul a condus cu permisul suspendat. Apoi, spun procurorii DNA, i-a propus șoferului să se deplaseze împreună la un magazin, „împrejurare în care i-a spus acestuia că: o s-o rezolvăm, cum-necum, o s-o rezolvăm”.

Citește și: Radu Mazăre și Decebal Făgădău, trimiși în judecată de DNA

Trebuie menționat că discuția dintre cei doi era înregistrată ambiantal de către anchetatori, cu autorizația judecătorilor. Această discuție „marchează prima etapă a schimbării de atitudine a inculpatului față de (….), fiind, în fapt, o invitație mascată la o negociere și la o ofertă de mită”, se mai arată în rechizitoriu.

Apoi, comisarul Bogdan Duțu i-a propus șoferului să își angajeze un avocat, sugerându-i acestuia că este cea mai bună variantă și că, „dacă îl ascultă, o să îi fie bine, întrucât nu îl învață de rău”.

„Discuția de mai sus relevă interesul inculpatului Duțu Bogdan de a afla dacă persoana cercetată penal avea posibilități materiale suficiente în vederea oferirii de mită, abil disimulată sub pretextul angajării unui avocat cu care inculpatul avea o înțelegere în vederea împărțirii onorariului.

În continuare, pe lângă sugerarea angajării unui avocat, inculpatul Duțu Bogdan îi spune (….)că există posibilitatea ca dosarul său să se finalizeze prin netrimiterea în judecată.

Mai mult, comisarul îl conduce pe cel cercetat cu propriul autoturism la cabinetul avocatei care este martor în acest dosar.

„Sublinierea opiniei inițiale a inculpatului Duțu Bogdan cu privire la soluția probabilă în cauză (va merge la instanța)este deosebit de importantă prin prisma evoluției acesteia de la această opinie intransigentă la o opinie care servea cel mai bine persoanei cercetate în respectivul dosar penal, adică aceea de renunțare la urmărirea penală, de achitare ori chiar de clasare, soluția de clasare fiind comunicată (….)prin afirmațiile: poate nu mai ajungem la instanță, poate nu ajunge în instanță, spun anchetatorii.

Prins cu 450 de euro la el

Povestea mitei comisarului Bogdan Duțu se termină cu procurorul de caz însoțit de ofițeri de poliție judiciară din cadrul DNA Constanța, care, în jurul orelor 13.10, în fața sediului Poliției Municipiului Medgidia i-au cerut acestuia să arate câți bani are în buzunare.

„Inculpatul a scos, din buzunarul drept al gecii, suma de 450 euro, compusă din 2 bancnote a câte 100 euro și 5 bancnote a câte 50 de euro”, spun anchetatorii care arată că sunt exact bancnotele pregătite pentru flagrant.

Citește și: Stelian Ion și reforma costituțională. Cele trei modificări ale Legii Fundamentale

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: