2.4 C
Constanța
vineri, decembrie 2, 2022
AcasăJustițieStelian Ion și reforma costituțională. Cele trei modificări ale Legii Fundamentale

Stelian Ion și reforma costituțională. Cele trei modificări ale Legii Fundamentale

Programul de guvernare asumat de coaliția PNL-USR PLUS-UDMR prevede, la capitolul Justiție, o reformă constituțională. Ministerul Justiției este condus de constănțeanul Stelian Ion.

Primul punct al reformei constituționale îl reprezintă inițiativa USR: „Fără penali în funcții publice”

Fără penali în funcții publice reprezintă o inițiativă cetățenească de revizuire a Constituției pentru care s-au strâns peste un milion de semnături, ce are ca scop interzicerea ca cetățenii condamnați definitiv să mai poată fi aleși funcții publice la nivel central și local, se arată în programul de guvernare.

Inițiativa vizează introducerea unei noi prevederi în Constituție potrivit căreia „nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

Citește și: Stelian Ion (USR), despre ultimele atacuri la adresa lui: Cercuri dubioase au interese mari în Justiție

O altă modificare a Constituției, prevăzută la capitolul Justiție a programului de guvernare, este cea referitoare la amnistie și grațiere.

În data de 26 mai 2019, a avut loc referendumul național convocat de Președintele României, Klaus Iohannis, în urma căruia cetățenii și-au exprimat acordul pentru interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie si pentru interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și extinderea dreptului de a contesta ordonanțele direct la Curtea Constituțională. Ne angajăm să elaborăm un proiect de revizuire, astfel încât Legea fundamentală să fie completată și cu aceste prevederi, spun cei din coaliția de guvernare.

Cea de-a treia reformă constituțională privește Curtea Constituțională. „În privința reformei constituționale considerăm că se impune, printre altele, și reformarea instituției Curții Constituționale în sensul eliminării acelor factori care au condus la politizarea deciziilor acestui organism fundamental într-o democrație.”

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments