Șeful PSD Constanța susține că ridicarea unei clădiri pe plaja pe care a cumpărat-o recent de la primărie va îmbunătăți “factorii de mediu”

  • Proiectul poate fi contestat până pe 15 ianuarie

În primăvara anului trecut, Primăria Constanța vindea firmei Marina & Santis, deținută de șeful PSD Constanța, Ion Dumitrache, o bucată de plajă de 854 mp în Mamaia, pe care politicianul intenționează să construiască o clădire cu două etaje cu amprentă la sol de 744 mp.

La momentul vânzării, Dumitrache deținea pe plajă un bufet de 480 m2 lăsat în paragină, construit în baza unui contract de superficie pe terenul primăriei, aspect care a constituit pentru Vergil Chițac un argument suficient de solid să propună consilierilor municipali aprobarea unui proiect de înstrăinare a suprafeței de sub taverna politicianului, însă la pachet cu alți 374 mp de plajă.

La scurt timp după vânzarea plajei care a confirmat înțelegerile între organizațiile locale PSD și PNL, Dumitrache a primit un certificat de urbanism emis de primărie pentru edificarea unei construcții P+2 pe 88% din bucata de nisip, deși legea prevede că plajele și falezele sunt inalienabile, terenuri pe care nu se pot construi decât structuri ușoare provizorii.

Pentru obținerea autorizației de construire, proiectul șefului PSD Constanța mai are un singur obstacol de trecut – avizul de mediu, pentru care a depus la Agenția pentru Protecția Mediului un raport care va fi dezbătut public pe data de 15 ianuarie.

Dacă raportul privind impactul asupra mediului  al proiectului nu va fi contestat până la data menționată, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa va emite aviz pentru construirea pe plajă, așa cum instituția manevrată politic a făcut-o în numeroase cazuri.

Extras din raportul de mediu al Marina & Santis

De asemenea, după cum se poate observa în extrasul raportului de mediu, dezvoltatorul arată că dacă nu va fi realizată investiția, peisajul și potențialul turistic vor fi afectate din cauza aspectului dărăpănat al bufetului care riscă să se degradeze și mai mult în timp în lipsa intervențiilor de modernizare.

Altă afirmație sfidătoare, având în vedere că bufetul aparține politicianului. Mai mult decât atât, precizarea ar putea indica faptul că Dumitrache a provocat deliberat degradarea clădirii.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a anunțat că după dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului, care va avea loc luni 15 ianuarie la Hotel Bavaria Blu din Mamaia (deținut de Dumitrache), va decide emiterea sau respingerea avizului de mediu.

Apele Române, care conform legii este administratorul plajelor, a aprobat proiectul

De menționat că, deși potrivit legii plajele aparțin statului român prin Apele Române, ABADL, instituție de asemenea aservită intereselor politice, a avizat pe 17 septembrie 2023 proiectul lui Dumitrache.

Conform raportului de mediu, clădirea pe care șeful PSD Constanța vrea să o construiască pe plajă va avea o suprafață desfășurată de 2.436 mp, iar parterul va avea funcțiunea de restaurant, în timp ce etajele vor avea destinația de spații pentru evenimente.

Ion Dumitrache, partener de afaceri cu Felix Stroe, este unul dintre cei mai influenți politicieni din Constanța și unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din regiune.

Vânzarea bucății de plajă către Dumitrache (cu aprobarea consilierilor municipali liberali și social-democrați) este văzută pe plan local ca un gest de gratificație arătat de primarul Vergil Chițac (PNL) liderului PSD Constanța în schimbul susținerii tacite a edilului.

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

  1. Cum să vinzi ceva,orice-ar fi,ce nu-i al tău?Plaja nu-i în proprietatea Primăriei sau a primarului!Și nu se poate construi,zidi ceva!Din lemn,stuf,poate,fără să obstruc ționeze efectuarea băii de soare și în mare de către cetățenii doritori!😡După aceea se miră că sunt acuzați de ABUZURI în serviciu!

Comentariile sunt închise.

Doneaza