-0.6 C
Constanța
duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăJustițieRadu Mazăre a fost achitat, dar nu extrădat

Radu Mazăre a fost achitat, dar nu extrădat

Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, a fost achitat într-un dosar penal în care, în prima instanță, fusese condamnat la 6 ani de închisoare cu executare.

Achitarea a fost decisă de judecătorii Marius Cristian Epure și Adriana Ispas de la Curtea de Apel Constanța. Despre magistratul Epure, care este și președintele Curții de Apel Constanța, presa a scris că este beneficiarul unui teren controversat, retrocedat de același primar Radu Mazăre. Judecătorul a fost al treilea cumpărător al acelui teren situat într-un cartier al Constanței.

Adriana Ispas, este judecătoarea care a făcut opinie separată (din completul de trei magistrați) la condamnarea la 10 ani și 8 luni de închisoare a lui Sorin Strutinsky, partenerul de afaceri a lui Radu Mazăre.

Dincolo de suspiciunile care pot plana asupra celor doi magistrați ai Curții de Apel Constanța care au răsturnat sentința dată de Tribunal în cazul lui Radu Mazăre, trebuie amintit că în acest proces fostul edil a solicitat chiar și extrădarea sa în Madagascar.

Citește și: Radu Mazăre și Decebal Făgădău, trimiși în judecată de DNA

Astfel, în luna mai 2020, în cursul judecății în apel a dosarului, Radu Mazăre a cerut transferul temporar în Madagascar, iar instanța a respins cererea deoarece nu erau îndeplinite condițiile extrădării active. Mazăre a invocat faptul că predarea sa către polițiștii români s-a făcut la 19.05.2019, „fără existența (obligatorie) hotărârii judecătorești și a avizului ministrului justiției din Madagascar.”

Terenuri subevaluate în Mamaia

Chiar dacă nu au acceptat să-l extrădeze, judecătorii Epure și Ispas au considerat că Mazăre nu a încălcat nicio lege când a vândut terenuri în stațiunea Mamaia la prețuri subevaluate, așa cum spun procurorii, creând un prejudiciu UAT Constanța de aproximativ 4 milioane de euro.  

De exemplu, primarul Radu Mazăre a vândut un teren de 15.465,91 de mp în stațiunea Mamaia la prețul de 23,56 euro/m.p. procurorii au susținut că astfel s-a creat un prejudiciu de 1.104.884,16 de euro.

Radu Mazăre se află în prezent în pușcărie, el fiind condamnat la 9 ani în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanța și Mamaia. Pe rolul instanțelor sunt și alte procese în care fostul primar este inculpat.

Citește și: Ce spune Ministerul Justiției despre „eliberarea” lui Radu Mazăre

Cele mai populare

Recent Comments