CulturăProprietarii Casei Reginei Maria din Mamaia vor să mute pe șine clădirea...

Proprietarii Casei Reginei Maria din Mamaia vor să mute pe șine clădirea aflată în curs de clasare ca monument istoric, pentru a face loc unui hotel

Proprietarii firmei Vulturii Mării, SRL-ul care a intrat în 2006 în posesia Casei Reginei Maria din Mamaia, vor să reloce clădirea istorică din mijlocul terenului de 4.300 mp la marginea acestuia, pentru a face loc unui hotel cu până la 10 etaje. Investitorul a încercat în trecut să o demoleze sau să o încorporeze în noua construcție, însă soluțiile propuse au fost respinse.

De subliniat că în prezent Casa Reginei Maria din Mamaia se află în procedură de clasare ca monument istoric la Ministerul Culturii.

Soluția inițială – demolarea

Amintim că inițial, actualul proprietar al vilei regale a obținut în 2022 de la Primăria Constanța un certificat de urbanism pentru demolarea clădirii, însă Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) a respins categoric desființarea casei în care Regina Maria își petrecea verile.

A doua soluție – demolarea și încorporarea într-o clădire nouă

Reprezentanții Vulturii Mării vor să exploateze valorosul teren de 4.371 mp, însă îi împiedică clădirea care va deveni monument istoric. Astfel, în vara acestui an investitorii s-au prezentat în fața membrilor CZMI cu o nouă propunere – dezmembrarea vilei și recompunerea parțială prin integrarea ei într-un hotel cu până 10 etaje.

Și de această dată membrii Comisiei Monumentelor au respins vehement propunerea investitorului, catalogând-o ca fiind “absolut halucinantă” și au îndemnat la păstrarea casei pe actualul amplasament și restaurarea ei.

Descriere foto; de la sânga la dreapta – Vila Stirbey, Castelul Regal și Vila Reginei Maria din Mamaia (Sursa foto: arh. Radu Cornescu)

Mai jos redăm câteva dintre reacțiile experților CZMI din ședința Comisiei care a avut loc în luna iulie.

– Exclusă mutarea clădirii, de fapt o desființare și reconstruire parțială, împotriva soluției propuse, absolut halucinantă și „integrarea” propusă într-o construcție contemporană. Este inadmisibilă și prezentarea făcută și propunerea, care sunt împotriva acestui monument cu o valoare memorială foarte mare.

– Soluția propusă nu se poate încadra în bunele practici de protecție, conservare și restaurare a unui monument istoric – imobil aflat în procedura de clasare cu același statut. Orice soluție de dezvoltare a imobilului se va realiza cu protecția și conservarea clădirii monument, respectarea vizibilității, punerea în valoare.

– Schimbarea amplasamentului clădirii istorice și reconstrucția acesteia conduce la pierderea valorii culturale. Dacă se dorește dezvoltarea parcelei, se va întocmi un studiu istoric, urbanistic și arhitectural de restaurare, conservare și punere în valoare a clădirii istorice și de fundamentare a construirii în acord cu valorile acesteia și cu contextul istoric și urbanistic al parcelei studiate.

Ultima soluție – mutarea pe șine

Diligențele din fața Comisie au fost făcute chiar de către reprezentanții proiectantului – firma Doris Art, deținută de Dorin Dănilă, unul dintre cei mai cunoscuți restauratori din România. Acesta a realizat inclusiv proiectul de restaurare a Porții Sărutului, opera lui Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu, și va contribui la restaurarea Casei cu Lei din Constanța și la lucrările de reabilitare a Cazinoului de pe faleză.

Contactat de “Dobrogea Live”, Dorin Dănilă a explicat că a venit cu propunerea de demolare și reconstruire a vilei pentru că este o soluție modernă întâlnită peste tot în lume, inclusiv în România.

Întrebat dacă va reveni în fața Comisiei Monumentelor cu o nouă soluție, proiectantul a spus că va propune relocarea casei la marginea de Est a proprietății prin transportarea acesteia pe șine, după modelul din perioada comunistă.

(Sursa foto: arh. Radu Cornescu)

În anul 2006, SC Mamaia SA a vândut clădirea împreună cu peste 4.000 mp de teren unui cetățean elvețian de naționalitate română pentru un preț de doar 200.000 euro, potrivit publicației Info Sud Est. În perioada comunistă în mica vilă a funcționat Bar Orient, iar acum fosta casă a Reginei Maria este în paragină și aparține firmei Vulturii Mării, controlată de medicul neurolog Mihaela Cojoc și afaceristul Iuliu Liviu Cojoc, ambii stabiliți în Târgu Mureș.

Pe lângă Vila Reginei, ridicată în 1928, pe teren se mai află o clădire în care a funcționat Restaurantul Unirea, renumit înainte de Revoluție, aflat și el în paragină.

Arhitectul constănțean Radu Cornescu, unul dintre cei care s-au implicat în demersul de clasare istorică a Vilei Reginei Maria a punctat pentru “Dobrogea Live” câteva aspecte legate de arhitectura și istoria Bar Orient.

’’După Primul Război Mondial, când Palatul Regal – aflat atunci în zona actualului Tribunal – a fost devastat de trupele inamice, regina Maria a hotărât să facă o reședință regală la Mamaia. Astfel, în 1926 s-a construit reședința regală – Vila Castel, iar la un an distanță a ridicat alături vila care astăzi poartă denumirea de Bar Orient.

Vila Reginei Maria în construcție (Sursa foto: arh. Radu Cornescu)

Ambele clădiri au fost proiectate după indicațiile Reginei. Castelul Regal a fost proiectat de arh. Mario Stoppa, iar Vila de arh. Dobrescu, mâna dreaptă a lui Stoppa.

Inițial, vila a fost construită pentru Mihăiță, însă cum acesta nu a vrut-o, reședința a ajuns la fiica reginei, Ileana. Când a venit la conducerea Românei Carol al II-lea, el a vândut casa ofițerilor aviatori, care au amenajat acolo Cazinoul Ofițerilor.

Vila Reginei Maria se aseamănă cu Vila de la Balcic și Vila Stirbey din Mamaia. Are elemente orientale – precum minaretul, și elemente de tip mediteranean.

În socialism, vila a fost naționalizată și transformată în unitate de alimentație publică, cu denumirea Bar Orient’’, a povestit arhitectul Cornescu.

Și Palatul Regal din Mamaia a fost în pericol să ajungă în situația Vilei Reginei Maria, însă în acest caz a intervenit Ministerul Culturii, care la presiunea publică a recuperat în urmă cu doi ani clădirea istorică.

Îți recomandăm și:

Urmărește-ne pe:

19 COMENTARII

  1. Această construcție a intrat ilegal în circuitul turistic de fapt ea a fost vândută ministerului de război către aviație militară ( hidroavioanele de la Palazu Mare) dar pentru ca la M Ao N sunt imbecili această frumoasă reședință a ajuns pe mâna samsarilor !

    • Deja am început demult să dispărem ca NAȚIE, am ajuns minorități în alte țări, Italia , Spania, UK, Germania, Austria, Belgia, Franța, Olanda, Danemarca, etc.

  2. Felicitări pentru articol ! Nici un efort nu este prea mare pentru a salva aceste clădiri unice, cu o valoare arhitecturală și istorică inestimabile, din ghearele mafiei imobiliare. Ele trebuie restaurate exact așa cum au fost în timpul monarhiei și retrocedate proprietarilor de drept, de la care au fost furate, adică Familei Regale, familei Știrbey, etc. Regimul comunist, dar și regimul postcomunist, în care ne aflăm astăzi, au dus România în dezastru. Cât timp va mai trece până vom scăpa ?

  3. Toate popoarele au un cult pentru istoria proprie și conservarea valorilor istorice.În această categorie intră și palatul Regina Maria din Mamaia, care datorită corupției generalizate din România, cu ajutorul angajaților statului, părtași ai corupției, duc la distrugerea acestor valori. Amintiți-vă că nu de mult cazinoul Constanța era pe punctul ae a avea aceeași soartă, dar din acest întuneric continuu în care ne aflăm sau ridicat totuși niște voci luminate care au stopat lăcomia și au salvat cazinoul. Poate se vor găsi și aici niște minți luminate, necorupte(sau mai puțin) care vor salva acest patrimoniu național și nu vor lăsa samsarii lacomi și corupții să-și facă de cap.

  4. Oare toate acele monstruozități de hoteluri și blocuri sunt pline de turiști și nu mai este loc pentru toată lumea? Oare românii chiar preferă să se înghesuie în cartierul care nu mai respiră?
    Mai urmează să de-a Marea Neagră mai într-o parte ca să facă loc pentru alte betoane!
    O țară care vrea să atragă turiști dar să își păstreze frumusețea ar face mai bine să renoveze hotelurile care stau în paragină (și sunt destule), sau le-ar demola pe acelea care nu au oricum, nici sare nici piper.
    Un astfel de monument istoric ar putea atrage turiști exact cum face cel de la Balcic. Dar este mai simplu să dărâmăm și mai punem un bloc!
    Vai de noi!!!

  5. Ar trebui să între pe fir și procurorii să verifice cum s-a făcut vânzarea poate atunci se mai liniștesc actualii proprietari.
    Ieri am trecut pe acolo fiind în stațiune la Mamaia, un dezastru cum arată

  6. Noii proprietari sunt probabil inculti, indiferent de studiile absolvite (am spus probabil) si incapabili de putina imaginatie. Ar putea sa faca hotelul in acelasi stil, asemanator cu casa, si sa o integreze totul in circuitul turistic. Ce sursa mai buna de atractie poate fi decat fosta casa a unei regine, cu atat mai mult a reginei Maria.

  7. Turcii au făcut merdan grand hotel langa copia kremlim și copia topkpy una langa alta în lara Antalya in 10 ani voi va chinuiți de20 să faceți un proiect bugetarilor vreți numai șpagă

  8. Nimic nu ma mira atunci cand niste analfabeti se pricep la tot,si n au citit o carte in viata lor,cel putin comunistii,nu faceau atata caz.Pacat de istoria noastra !!!

  9. La ce data a fost declansata procedura de clasare a vilei in Lista Monumentelor Istorice, si la solicitarea cui ? Era esential sa spuneti acest amanunt, pentru ca se stie ca timp de 12 luni de la data respectiva, obiectivul beneficiaza de statut juridic de protectie egal cu al unui monument istoric deja clasat.

  10. Nu știu cum a fost posibil sa fie vândută o asa proprietate.. Ar trebui sa reintre în patrimoniul statului despagubind proprietarul și totodată sa fie pedepsiți cei care au vândut, și sa fie restaurata!

  11. Sa se „aleaga praful” de toate constructiile ridicate prin demolarea unor cladiri istorice. Astfel de specimene nu sunt oameni ci niste scursuri ale societatii. Le doresc aceeasi soarta!

  12. Ar fi bine să fie demolată…adăpost de câini, șobolani, șerpi…, mai nou un refugiu pentru cei care consumă ,,făină ” …
    Să fac ceva pe regi, regine…nu avem nevoie de ada ceva .

  13. Bulgarii la Balcic au dezvoltat turismul in jurul palatului și noi spunem că în Bulgaria corupția este mai mare,o fi dar pe stradă și pină la o linie pe care se pare că nu o trece nimeni.

  14. Oricum la Mamaia merg doar iubitorii de scandal si incultura. Manele, muzica la maxim, murdărie peste tot, pe faleza chiștoace in nisip. Eu zic sa o dărâmați si sa construiți ceva fara valoare. Proprietarii intre timp stau bine mersi la Tg. Mures si se bucura de un mediu sănătos si frumos. Vai de noi….

  15. Regina Maria a fost o personalitate notabila in istoria romanilor si, in comparatie cu alti romani la care primeaza doar interesul pentru afaceri care sa i imbogateasca rapid, o buna romanca iubitoare de tara, chiar daca a fost doar adoptata. Bulgarii au stiut sa pastreze si sa exploateze turistic castelul de la Balcic, S. C. Mamaia a vandut o.. Ministerul Culturii unde au fost cand s a instrainat un monument istoric si arhitectinic? Oare autoritatile publice administrative din Constanta, Mamaia nu aveau obligatia sa o readuca in circuitul turistic ca pe un simbol al istoriei romanilor si sa o conserve, asa cum au reusit bulgarii? Ce tara isi vinde propria istorie, ce tara isi vinde trecutul? Poate opinia publica si, in special, constantenii ar trebui sa pledeze ferm pentru renovarea vilei si pastrarea ei in patrimoniul statului.

  16. Cel mai firesc ar fi ca noul hotel să se combine arhitectural cu vechea casă, realizând un ansamblu imobiliar deosebit între stilul clasic și unul avangardist, între cărămidă și sticlă, între tencuieli drișcuite și oțel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Doneaza