26.4 C
Constanța
sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăPrimării DobrogenePROFIL DE CANDIDAT. Mariana Pelelungă (PRO România): „Hârșova trebuie să meargă înainte!”

PROFIL DE CANDIDAT. Mariana Pelelungă (PRO România): „Hârșova trebuie să meargă înainte!”

„Profil de candidat” este o rubrică temporară pe care publicația „Dobrogea Live” o pune la dispoziția candidaților la primăriile orașelor din Dobrogea, secțiune unde aceștia se prezintă și răspund întrebărilor noastre. Întrebările adresate sunt aceleași pentru toți candidații, iar răspunsurile nu sunt interpretate editorial.

Mariana Pelelungă (54 ani), fost magistrat, este candidatul partidului Pro România pentru funcția de primar al orașului Hârșova.

Dobrogea Live: Care sunt cele mai importante trei proiecte pe care le veți implementa în cazul în care veți reuși să obțineți postul de primar al orașului Hârșova?

Mariana Pelelungă: Programul meu electoral începe, așa cum este normal, cu cele mai importante proiecte pe care doresc să le realizez în orașul nostru.

Principala mea preocupare este  de a dezvolta orașul din punct de vedere economic și social. Nu pot face acest lucru decât valorificând ceea ce avem în jurul nostru: fluviul Dunărea, Cetatea Carsium, Muzeul de Istorie, apele termale din zona Puturoasa, etc. Este un proiect mai complex ce cuprinde 3 obiecive complementare: construirea unui sanatoriu balnear cu aprox. 500 de locuri, care să valorifice apele termale cunoscute de foarte mult timp si utilizate, in mod empiric, de oamenii din oraș, din localitățile învecinate dar și de numeroși turiști,  a unui bazin acoperit care poate fi folosit și pe timp de iarnă de oamenii ce se tratează ambulatoriu sau, pur si simplu, din plăcere precum si a unui camping, pe timp de vară, care să poată fi folosit de cei ce vor să se bucure de frumusețile naturale ale zonei. Se vor înființa aprox. 4-500 locuri de muncă. Este un program vast, care se bazează pe exploatarea rațională și exclusiv în folosul hârșovenilor, a resurselor naturale  din zona dunăreană și reprezintă provocarea mea majoră, dacă voi deveni primar.

Al doilea proiect important privește educația și va fi structurat pentru a rezolva mai multe aspecte, concomitent. Abandonul scolar are cauze multiple, cea mai importantă fiind lipsa resurselor fnanciare. Copii nu pot merge la școală pentru că nu au cu ce să se îmbrace, ce să mănânce, nu au rechizite școlare.Am în vedere acordarea unor tichete valorice, la inceputul fiecarui an (sau semestru), copiilor proveniți din familii cu mai mulți copii sau asistați social pentru a-și cumpăra haine, rechizite, încălțăminte sau ce au nevoie pentru a frecventa cursurile scolare. In al doilea rând, plata burselor scolare, de merit sau sociale care se cuvin elevilor, potrivit legii, și recompensarea celor ce obțin rezultate deosebite la concursurile școlare. In al treilea rînd, am în vedere, inființarea unor centre after-school unde copii vor primi o masă caldă, partial subvenționată  de la bugetul local iar pentru copii proveniți din familii asistate social, contravaloarea acestei mese va fi suportată integral de la bugetul local.Nu în ultimul rând, doresc să asigur transportul elevilor din clasele mici, de acasă până la școală și înapoi, în special din zona ANL-urilor și blocurilor sociale, cu microbuze școlare achiziționate special în acest scop.

Al treilea proiect priveste curățenia și igienizarea orașului.Este vizibil pentru oricine că acest oraș nu este curat, spațiile verzi existente sunt năpădite de buruieni, selectarea selectivă a gunoiului este departe de a fi mulțumitoare. Am în vedere ca activitatea de igienizare a orașului să se realizeze exclusiv pe timpul nopții, cu echipe repartizate pe sectoare bine definite, formate din locuitori rromi, în principal, stimularea colectarii selective prin acordarea unor tichete valorice cetățenilor ce participă la această acțiune și punerea în funcțiune a stației de sortare a deșeurilor. Este necesar și urgent demararea lucrărilor de proiectare si execuție a rețelei de canalizare și apă curentă în satul Vadu-Oii și Ferma 1.

Care considerați că sunt cele mai mari trei probleme cu care se confruntă, în prezent, orașul Hârșova?

Hârșova se confruntă cu probleme deosebite determinate fie, pe de o parte, de lipsa resurselor financiare necesare soluționării lor fie, pe de altă parte, de lipsa de viziune a administrațiilor anterioare care nu au înțeles că orice problemă se rezolvă, nu punctual, ci într-un cadru global.Somajul ridicat, abandonul scolar și sărăcia sunt  aspecte ale vieții locuitorilor orașului Hârșova pe care trebuie să le avem în vedere in perioada imediat următoare întrucât necesită o rezolvare urgentă. Nu a existat o strategie de dezvoltare a orașului pe termen scurt, mediu și lung, atât din punct de vedere economic cât și social.

Deși nu se recunoaște, la nivelul orașului există o relație tensionată între etnia rromă si etnia română, întreținută artificial de anumiți cetățeni din ambele tabere, iar acest lucru se datorează și manevrelor electorale folosite de anumiți foști primari. Am convingerea că implicarea și responsablizarea  tuturor etniilor ce conviețuiesc în această comunitate, prin creearea unui Consiliu al minorităților, este esențială si vitală pentru a  a aplana eventualele incidente si pentru a creiona  strategia de dezvoltare a orașului. Este nevoie de toate mințile luminate ale acestui oras, indiferent de naționalitate, religie sau altă clasificare socială arbitrară pentru a scoate Hârșova din impas.

Care este viziunea dvs. despre funcționarea eficientă a aparatului administrației publice locale?

Pentru o administrație profesionistă este nevoie de funcționari publici profesioniști. Nu ascund că sunt nemulțumită de modul în care se prezintă acum, administrația locală. Nu puține sunt cazurile în care au fost preferați oameni din clientela politică în detrimentul celor bine pregătiți si capabili să răspundă exigențelor tot mai mari din administrația publică. Acest aspect s-a generalizat la nivelul întregului oraș, caracatița intereselor politice fiind prezentă  în toate sectoarele sistemului bugetar. Acest lucru va înceta odată cu venirea mea  în fotoliul de primar. Vor fi promovați doar oameni capabili, responsabili, cu preponderență tineri, ce fac cinste orașului nostru. Salarizarea va fi pe măsura rezultatelor. Am în vedere nu numai funcționarii din primărie ci și angajații SC Carsium Edil SRL, unde oamenii sunt plătiți sub nivelul lor de pregătire profesională.Lgea este unică pentru toți iar aceste inechități salariale trebuie să dispară pentru totdeauna.

Cum veți relaționa cu un consiliu local în care, de exemplu, formațiunea politică pe care o reprezentați nu va avea majoritatea voturilor?

Voi face apel la responsabilitatea acestora. Campania electorală va trece  iar aleșii locali trebuie să respecte opțiunea politică  a cetățenilor. Nu ascund că voi încerca să realizez alianțe politice cu cei care vor să se alăture efortului meu de a moderniza acest oraș.Sunt convinsă că aleșii locali vor vota  proiectele, indiferent de inițiator, dacă ele sunt în folosul locuitorilor.Până la urmă, urmărim același obiectiv: dezvoltarea economică și socială a orașului nostru.

Care considerați că sunt principalele calități care vă recomandă pentru funcția de administrator al orașului?

Sunt un bun cunoscător al legilor. Am în urmă o carieră frumoasă, atât în administrația publică cât și în magistratură. Mi-am început activitatea  ca secretar al orașului Hârșova, activând cu succes timp de 6 ani în această funcție. Ulterior, am devenit magistrat  iar soarta m-a adus tot în orașul meu natal.In anul 2018 m-am pensionat din funcția de președinte al Judecătoriei Hârșova.Pot afirma că sunt familiarizată cu toate aspectele, bune sau mai puțin bune, ale acestei comunități și sunt capabilă să rezolv toate problemele cu care mă voi confrunta în perioada următoare. Este un pariu pus cu mine însumi, pe care nu îl voi pierde. Stiu să comunic ceea ce doresc să fac și primesc feedback-ul  cetățenilor care cunosc cel mai bine problemele și uneori, soluțiile.Voi fi în contact permanent cu oamenii și cu grijile lor.Faptul că sunt femeie constituie un atuu in acest sens.

Ca fiică a acestui oraș  sunt tristă că interesul politic a dictat la Hârșova în detrimentul interesului cetățenesc. Iubesc oamenii și mă preocupă viitorul lor. Cred cu sinceritate că orașul poate beneficia de proiecte generoase care să utilizeze resursele naturale, arheologice,turistice  și umane ale zonei și sper ca peste patru ani să ne punem problema ce vom face cu banii obținuți din valorificarea acestora. Hîrșova trebuie să meargă înainte!

Cele mai populare

Recent Comments