14.4 C
Constanța
duminică, iunie 13, 2021
AcasăJustițiePetiție pentru redeschiderea dosarului „10 august”. „Vrem o anchetă corectă”

Petiție pentru redeschiderea dosarului „10 august”. „Vrem o anchetă corectă”

Declic, o comunitate de cetățeni ce militează pentru o societate mai dreaptă, a lansat pe internet o petiție prin care solicită procurorului general infirmarea soluției de clasare a dosarului privind incidentele din 10 august 2018.

Până în acest moment, petiția a fost semnată de aproape 3.000 de persoane.

Iată textul petiției care poate fi semnată AICI

Vrem anchetă corectă în dosarul 10 august!

Semnează petiția!

Către: Procurorul General al României, Gabriela Scutea

Petiție

Doamnă Procuror General, noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să analizați și să infirmați soluția de clasare a dosarului 10 august. Pentru a mai avea încredere în justiție, vrem să vedem o anchetă temeinică și imparțială, care să descopere vinovații pentru represiunea din 10 august. Altfel, riscăm ca ancheta 10 august să devenă un nou dosar ”fără vinovați”, precum dosarele Revoluției și Mineriadei.

De ce este important?

DIICOT a anunțat public că i-a scos de sub urmărire penală pe șefii din Jandarmerie, care ar fi comandat jandarmilor din Piața Victoriei să intervină abuziv.

Procurorii DIICOT susțin că protestatarii pașnici au fost ”complici” și sunt vinovați pentru că au fost gazați ori bătuți. O asemenea argumentație încalcă dreptul la protest pașnic, garantat prin Constituție. Să acuzi femei, copii și bătrâni gazați ori agresați de jandarmi că și-au exprimat public opinia, în Piața Victoriei, pe 10 august 2018, este inadmisibil.

De aceea, considerăm că este necesară reluarea anchetei și soluționarea dosarului în baza probelor, a mărturiilor celor prezenți, nu pe baza unor opinii personale ale procurorului de caz.

Mai mult, susținerea DIICOT, că jandarmii din Piața Victoriei au acționat pe cont propriu când au lovit manifestanții, este lipsită de fundament. Jandarmeria este o instituție militarizată, iar jandarmii acționează doar la ordin.

Prin urmare, vă cerem să restabiliți ordinea în justiție și să dispuneți o soluție corectă, onestă pentru cetățeni. În caz contrar, oamenii nu vor mai avea încredere în justiția din România, dacă după ce sunt bătuți și gazați fără motiv, tot ei sunt arătați cu degetul ca fiind vinovați.

FOTO: Declic

Cele mai populare

Recent Comments