”Profil de candidat” este o rubrică temporară destinată candidaților pentru funcția de primar. Rubrica vă prezintă o scurtă descriere a candidatului și răspunsurile acestuia la câteva întrebări. Răspunsurile sunt publicate ca atare și nu sunt interpretate din punct de vedere editorial.
Cine este Horia Miron Constantinescu
Horia Miron Constantinescu (49 de ani) este candidatul PSD pentru funcția de primar al municipiului Constanța. Din ianuarie 2022 și până la data de 15 aprilie 2024, Horia Constantinescu a ocupat funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), funcție din care a demisionat în contextul înscrierii în cursa electorală.
Candidatul este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Nicolae Titulescu” București și absolvent al cursurilor masterale „Securitatea Comunitară și Terorismul” ale Facultății de Drept din cadrul Universității „BIOTERRA” București.
Horia Constantinescu a a absolvit și cursurile organizate de Agenția Națională a Funcționarilor Publici – Program de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici -, dar și pe cele organizate de Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” – Colegiul Național de Afaceri Interne, Programul postuniversitar de formare și dezvoltare profesională – Managementul Afacerilor Interne, Ordine și Siguranță Națională.
În perioada 2009-2017, Horia Constantinescu a fost Director general al S.C. Rodrag Trade Co S.R.L., București, din 20117 și până în iunie 2019 a ocupat funcția de Comisar superior, delegat comisar șef adjunct la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor – Comisariatul Regional Galați – Comisariatul Județean Constanța. În anul 2019, timp de patru luni (august-decembrie) a ocupat funcția de președinte al ANPC, apoi a revenit la conducerea Comisariatului Județean Constanța.
În perioada noiembrie 2020-noiembrie 2021, Horia Constantinescu a fost detașat în funcția de Șef Serviciu spatii verzi/Director delegat – Direcția generală gestionare servicii publice din cadrul Primăriei municipiului Constanța.
Cele mai mari trei probleme ale Constanței
Dobrogea Live: Care sunt cele mai importante trei proiecte pe care le veți implementa în cazul în care veți reuși să obțineți postul de primar al municipiului Constanța?
Horia Constantinescu: Unitatea de măsură în cazul importanței unui proiect aș spune că este impactul asupra populației.
Pornind de la infrastructură, se impune în primul rând stabilirea clară a unor reguli de autorizare și desfășurare a lucrărilor în municipiul Constanța, cu termene clare de finalizare. Este esențială constituirea unei echipe de intervenție care să gestioneze apariția gropilor sau a altor probleme de acest tip care afectează căile de rulare, inclusiv aducerea la același nivel a gurilor de canalizare cu stratul de asfalt. Și pentru că vorbim despre infrastructură, primordială este și rezolvarea problemei legată de deficitul locurilor de parcare. Soluția pe care o susțin în acest sens este supraetajarea parcărilor mari existențe.
Pun pe lista celor mai importante trei proiecte centrele multifuncționale de cartier. La nivel de cartier, modular se vor construi structuri care vor cuprinde: un birou al Primăriei care va oferi cetățenilor posibilitatea depunerii de solicitări inclusiv către alte instituții oferindu-le sprijin în acest sens; un birou al Poliției Locale pentru a prelua imediat solicitările cetățenilor evitând deplasările lungi și pentru a patrula eficient; un dispensar pentru preluarea urgențelor minore ce va avea arondată și o mașină de salvare pentru scurtarea distanței și a timpului în caz de necesitate; un punct farmaceutic care va asigura veniturile necesare întreținerii întregii structuri ca urmare a închirierii spațiului, prin licitație publică.
Un alt proiect extrem de important pentru Constanța este Hub-ul logistic dedicat tinerilor. Vorbim despre o structură modulară multifuncțională ce va pune la dispoziția tinerilor interesați tot ceea ce este nevoie, inclusiv consultanță, fie pentru accesarea fondurilor europene fie pentru demararea unei activități comerciale. Am în vedere, de asemenea, constituirea de departamente corespondente fiecărei structuri din cadrul Primăriei pentru pregătirea adecvată a tinerilor ce își doreșc să se implice în activitatea instituției.
Care considerați că sunt cele mai mari trei probleme cu care se confruntă în prezent municipiul Constanța?
Din păcate sunt mult prea multe probleme. Încep cu dezechilibrul administrativ între diverse cartiere ce par uitate de administrație și zonele de centru unde au fost făcute investiții.
Discutăm, de asemenea, despre incoerența amenajărilor raportată la necesitățile reale, despre lucrările haotice desfășurate fără o analiză temeinică a beneficiilor ulterioare. Spre exemplu, refacerea rețelei de termoficare în condițiile în care peste jumătate dintre abonați s-au debranșat.
Corupția și comunicarea deficitară cu cetățenii și gestionarea greoaie a solicitărilor acestora, este, de asemenea o mare problemă.
Cum va funcționa Primăria condusă de Horia Constantinescu
Care considerați că sunt principalele calități care vă recomandă pentru funcția de primar al acestui oraș?
Ordonat, implicat, dedicat, cu viziune și cu experiența necesară a coordonării unei instituții publice. Horia Constantinescu ar aduce Constanței un primar și jumătate. Nu știu să lucrez DOAR 8 ore pe zi! #EuNuDorm
Care este viziunea dvs. despre funcționarea eficientă aparatului administrației locale?
Ar trebui să discutăm, în primul rând, despre stabilirea unor obiective clare ale fiecăruia dintre departamente și stabilirea unor proceduri clare de funcționare raport cu nevoile cetățenilor.
Punctez digitalizarea obligatorie a întregii instituții, stabilirea și respectarea unor termene clare de rezolvare a solicitărilor indiferent de domeniu și a unor standard de răspuns și soluții pentru solicitanți.
Cred cu convingere în constituirea comitetelor de cartier pentru un contact performant cu necesitățile constănțenilor.
Extrem de importantă este evaluarea corectă și transparentă activității funcționarilor și eliminarea celor neperformanți.
Dacă discutăm despre achizițiile publice, trebuie să plecăm de la raportul calitate preț. Vorbim și despre eradicarea relațiilor cu firmele căpușă.
Este nevoie de stabilirea unor priorități clare de dezvoltare a orașului în funcție de necesitățile constănțenilor în cartierul în care aceștia locuiesc.
Nu în ultimul rând, este esențială consultarea permanentă a cetățenilor în legătură cu proiectele ce urmează să fie implementate și stabilirea priorității acestora.
Cum veți relaționa cu un Consiliu Local în care, de exemplu, formațiunea politică pe care o reprezentați nu va avea majoritatea voturilor?
Proiectele bune pentru oraș nu au culoare politică. Înaintea ședințelor de Consiliu Local, toate proiectele de hotărâre trebuie discutate obligatoriu. Opinia consilierilor trebuie ascultată. Calibrarea deciziilor în funcție de priorități este obligatorie.
În plus, boicotarea activității poate fi și trebuie comunicată cetățenilor ce pot fi chemați pentru a hotărî prin referendum dizolvarea Consiliului Local.