6.1 C
Constanța
luni, ianuarie 25, 2021
Acasă Actualitate Problema Fundației Județene pentru Tineret Constanța, aproape de soluționare

Problema Fundației Județene pentru Tineret Constanța, aproape de soluționare

Prin Hotărarea Consiliului Județean Constanța numărul 355/17.12.2020 au fost desemnați reprezentanții Consiliului Județean Constanța în Consiliul de Conducere al Fundației Județene pentru Tineret Constanța.

Fundațiile Județene pentru Tineret sunt organizațiile care au preluat patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist (UTC). Doar că, după 1990, printr-o serie de reglementări, statul român a pierdut controlul asupra acestor fundații care au devenit entități private.

Prin Legea 146/2002 se reglementa regimul juridic al fundaţiilor judeţene pentru tineret şi a municipiului Bucureşti. Legea 146 așteaptă de aproape 19 un Regulament de punere în aplicare. Înstanțele de judecată au decis că legea produce efecte chiar dacă acest Regulament nu există, astfel că statul are pârghii să redobândească un control asupra acestui patrimoniu.

Astfel, articolul 10 din Legea 146 prevede: „Conducerea fundaţiilor judeţene pentru tineret şi a municipiului Bucureşti este asigurată de un consiliu alcătuit din 5 membri, dintre care: a) 3 numiţi de consiliul judeţean, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti; b) 2 aleşi din rândul structurilor asociative de tineret reprezentative la nivelul unităţii administrativ-teritoriale respective, care îşi exprima adeziunea la scopul fundaţiei.”

Un astfel de caz este Constanța, unde CJ a numit trei membri în Consiliul de Conducere în această Fundație pentru Tineret care deține în patrimoniu, printre altele, și Monumentul Tineretului de la Straja (foto deschidere).

Adunare Generală a Organizațiilor de Tineret

Consiliul de Conducere al Fundației Județene pentru Tineret Constanța este format, deocamdată, din Nicolae Dragoș Frâncu, Diana Ionescu Flavia și Marian Țuțuianu, toți desemnați de către Consiliul Județean Constanța.

„Având în vedere dispozițiile articolului 10 din Legea 146/2002 și articolului 13 din Legea nr. 350/2006 și HCJ 355/17.12.2020 convocăm Adunarea Generală a Organizațiilor de Tineret din Constanța în vederea desemnării celor doi reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de tineret care își exprimă adeziunea la scopul Fundației Județene pentru Tineret Constanța”, a declarat pentru „Dobrogea Live” Nicolae Dragoș Frâncu.

Scopul Fundației este acela de a elabora, organiza şi finanţa programe specifice şi instruirea, educarea şi formarea tineretului în spiritul tradiţiilor umaniste, al valorilor democraţiei şi aspiraţiilor societăţii româneşti.

Adunarea Generală va avea loc pe 20.01.2021, ora 17:00, în sistem videoconferință (Google Meet). Pentru a putea participa la această adunare generală, trebuie trimis până pe 20 ianuarie, ora 12.00, la adresa de e-mail tineretcta@gmail.com următoarele documente:1. Statut asociație; 2. Adeziune la scopul Fundației Județene pentru Tineret Constanța.

Trebuie menționat că, în tot acest timp, reprezentanții Consiliului Județean, numiți în Consiliul de Conducere, fac demersurile legale pentru dobândirea patrimoniului fostei UTC – județul Constanța.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

A început demontarea roții panoramice de lângă faleza Constanței

Proprietarii roții panoramice din parcarea de la Poarta 1 au demontat o parte din cabinele instalației, semn că încep lucrările de eliberare a zonei. Pe...

24 ianuarie – „România” devine, oficial, numele comun al Principatelor Unite

Anul acesta, pe 24 ianuarie, s-au împlinit 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. La 24 ianuarie 1859, Adunarea Electivă a Țării Românești îl...

Imagine dezolantă: Lebede înotând printre gunoaie

Lebedele sunt nevoite să înoate printre gunoaiele care plutesc pe Lacul Tăbăcărie din municipiul Constanța. Fotografiile cu lebăda care înoată printre gunoaiele aruncate de...

Ivan Patzaichin îl contrazice pe Dan Barna: „Nu am revenit asupra deciziei”

După ce Dan Barna, liderul USR și vicepremierul Guvernului, a anunțat ieri că „l-a convins” pe Ivan Patzaichin să revină asupra deciziei de a...

Recent Comments