7.9 C
Constanța
miercuri, aprilie 14, 2021
Acasă Actualitate Problema Fundației Județene pentru Tineret Constanța, aproape de soluționare

Problema Fundației Județene pentru Tineret Constanța, aproape de soluționare

Prin Hotărarea Consiliului Județean Constanța numărul 355/17.12.2020 au fost desemnați reprezentanții Consiliului Județean Constanța în Consiliul de Conducere al Fundației Județene pentru Tineret Constanța.

Fundațiile Județene pentru Tineret sunt organizațiile care au preluat patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist (UTC). Doar că, după 1990, printr-o serie de reglementări, statul român a pierdut controlul asupra acestor fundații care au devenit entități private.

Prin Legea 146/2002 se reglementa regimul juridic al fundaţiilor judeţene pentru tineret şi a municipiului Bucureşti. Legea 146 așteaptă de aproape 19 un Regulament de punere în aplicare. Înstanțele de judecată au decis că legea produce efecte chiar dacă acest Regulament nu există, astfel că statul are pârghii să redobândească un control asupra acestui patrimoniu.

Astfel, articolul 10 din Legea 146 prevede: „Conducerea fundaţiilor judeţene pentru tineret şi a municipiului Bucureşti este asigurată de un consiliu alcătuit din 5 membri, dintre care: a) 3 numiţi de consiliul judeţean, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti; b) 2 aleşi din rândul structurilor asociative de tineret reprezentative la nivelul unităţii administrativ-teritoriale respective, care îşi exprima adeziunea la scopul fundaţiei.”

Un astfel de caz este Constanța, unde CJ a numit trei membri în Consiliul de Conducere în această Fundație pentru Tineret care deține în patrimoniu, printre altele, și Monumentul Tineretului de la Straja (foto deschidere).

Adunare Generală a Organizațiilor de Tineret

Consiliul de Conducere al Fundației Județene pentru Tineret Constanța este format, deocamdată, din Nicolae Dragoș Frâncu, Diana Ionescu Flavia și Marian Țuțuianu, toți desemnați de către Consiliul Județean Constanța.

„Având în vedere dispozițiile articolului 10 din Legea 146/2002 și articolului 13 din Legea nr. 350/2006 și HCJ 355/17.12.2020 convocăm Adunarea Generală a Organizațiilor de Tineret din Constanța în vederea desemnării celor doi reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de tineret care își exprimă adeziunea la scopul Fundației Județene pentru Tineret Constanța”, a declarat pentru „Dobrogea Live” Nicolae Dragoș Frâncu.

Scopul Fundației este acela de a elabora, organiza şi finanţa programe specifice şi instruirea, educarea şi formarea tineretului în spiritul tradiţiilor umaniste, al valorilor democraţiei şi aspiraţiilor societăţii româneşti.

Adunarea Generală va avea loc pe 20.01.2021, ora 17:00, în sistem videoconferință (Google Meet). Pentru a putea participa la această adunare generală, trebuie trimis până pe 20 ianuarie, ora 12.00, la adresa de e-mail tineretcta@gmail.com următoarele documente:1. Statut asociație; 2. Adeziune la scopul Fundației Județene pentru Tineret Constanța.

Trebuie menționat că, în tot acest timp, reprezentanții Consiliului Județean, numiți în Consiliul de Conducere, fac demersurile legale pentru dobândirea patrimoniului fostei UTC – județul Constanța.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Cele mai populare

Inițiativă legislativă: Fără sinecuri! Cazul ATOP – autoritatea consultativă, cu membri plătiți din bani publici

În România există, conform Legii 218/2002 ATOP - Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică, un organism cu rol consultativ, dar cu membri plătiți din bani...

Se oprește apa în zona Campus din municipiul Constanța

Miercuri – 14 aprilie 2021, RAJA S.A. va sista furnizarea apei potabile, în intervalul orar 08.30 – 19.00, în vederea remedierii unei avarii pe...

Miercuri, localitățile Coroana, Darabani, Vâlcelele și Independența rămân fără apă

RAJA S.A va executa miercuri - 14 aprilie 2021, operațiuni periodice de întreținere a rezervoarelor de înmagazinare apă potabilă de la nivelul stațiilor de...

Se oprește apa în zona KM 4-5 din municipiul Constanța

RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, miercuri – 14 aprilie 2021, în intervalul orar 08.00 – 19.30, în vederea racordării la sistemul centralizat...

Recent Comments