Viorel Ionescu (PNL), primarul Hârșovei este acuzat că a trecut ilegal un teren de 3.600 de mp, situat pe malul Dunării, în proprietatea privată a orașului. Același teren l-ar concesionat pe o perioadă de 49 de ani, tot ilegal, unui coleg de partid. Toată situația a ajuns acum în atenția judecătorilor și procurorilor.
Pe rolul Judecătoriei Hârșova se află dosarul privind acțiunea în revendicare deschis de societatea comercială SC Alvicoli Comert SRL împotriva UAT Hârșova, prin primar Viorel Ionescu, și împotriva lui Netcu George, membru PNL Hârșova (ales consilier local la alegerile din iunie 2024, apoi retras din funcție).
Societatea Avicoli cere instanței să oblige pârâții UAT Hârșova și Netcu George să lase în deplină proprietate și liniștită posesie terenul intravilan în suprafața de 3.600 mp situat în Hârșova, str. Carierei nr. 1, jud. Constanța. De asemenea, instanța este chemată să constate nulitatea contractului de concesiune încheiat în anul 2021 între U.A.T. Hârșova și pârâtul Netcu George, întrucât la data încheierii acestuia, U.A.T. Hârșova, nu avea calitatea de proprietar a suprafeței de 3.600 mp.

Concret, reprezentanții societății comerciale arată că, în septembrie 2024, au cumpărat un teren intravilan în suprafață de 42.765,00 de mp (care a fost mai demult proprietatea Miniera Medgidia SA – faliment, iar anterior a fost proprietatea Dobromin SA), cu obligația de a actualiza documentația cadastrală. Astfel, în momentul realizării acestei documentații cadastrale au constatat că „în cadrul suprafeței de 42.765,00 mp pe suprafața de 3.600 mp U.A.T. Hârșova s-a împroprietărit în mod abuziv și nelegal”, se arată în cererea de chemare în judecată, consultată de jurnaliștii Dobrogea Live.
Pentru întreaga suprafață de 42.764,55 mp , cei de la Alvicoli spun că există un Certificat de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor emis în anul 1999, care, conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (2018) „reprezintă dovada dreptului de proprietate asupra terenurilor”.
Primăria Hârșova a concesionat terenul înainte de a deveni „proprietară”
În cererea de chemare în judecată, reclamantul arată că în anul 2022, în condiții necunoscute, U.A.T. Hârșova și-a atribuit abuziv suprafața de teren de 3.600 mp. ce face parte din suprafața de 42.765,00 mp. Reclamantul bănuiește că administrația condusă de Viorel Ionescu a procedat la o inventariere abuzivă profitându-se de faptul că MINIERA S.A. era în faliment, iar societatea care a cumpărat terenul nu a actualizat documentația cadastrală.
Mai mult, încă din februarie 2021, pe vremea când UAT Hârșova nu-și trecuse „abuziv” în proprietate terenul respectiv (2022), administrația locală semnează un contract de concesiune Netcu George, membru PNL, fără aprobarea Consiliului Local, susține reclamanta.
„În mod evident că, în lipsa unui “titlu de proprietate”, în februarie 2021, U.A.T. Hârșova nu avea DREPTUL să încheie un contract de concesiune cu privire la un bun care nu îi aparținea. Această chestiune cu serioase conotații penale, se află în cercetare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța”, spun reclamanții, care explică faptul că numai bunurile aflate în domeniul public al UAT Hârșova pot face obiectul contractului de concesiune, datorită regimului juridic special, nu și bunurile din domeniu privat, precum suprafața de 3.600 mp concesionată.

Contractul de concesiune semnat de Orașul Hârșova, prin primarul Viorel Ionescu (PNL), cu Netcu George (PNL) are ca obiect concesionarea terenului de 3600 de mp pe o durată de 49 de ani pentru „amplasarea unui grup de pompare flotabil”. Redevența anuală este de 1,80 de lei/mp. La momentul semnării contractului de concesiune, în anul 2021, Primăria Hârșova nu a atașat extrasul de carte funciară al terenului (obligatoriu) deoarece acesta nici nu exista la acel moment. Cu toate acestea, primarul Viorel Ionescu și-a pus semnătura pe contract.

„Acest fapt confirmă zvonurile locale cu privire la faptul că această concesiune a fost atribuită pârâtului Netcu George pe criterii politice și nu legale, acesta fiind membru PNL Hârșova și ajuns consilier local în anul 2024 în Consiliul Local Hârșova din partea PNL Hârșova condus de primarul Ionescu Viorel – potrivit informațiilor din presă”, spun reclamanții.
Povestea unei intabulări abuzive?
Societatea care a cumpărat întreaga suprafață de teren din zonă, și care acum a chemat în judecată Primăria Hârșova, arată că UAT Hârșova, prin HCL nr. 111 din 20.08.2019 a completat inventarul domeniului privat al orașului Hârșova cu terenul în suprafață de 3600 mp. situat în Str. Carierei nr. 1B.
Totodată, UAT Hârșova prin HCL nr. 30/13 feb 2020 aprobă și se însușește inventarul bunurilor care aparțin domeniului privat al orașului Hârșova la data de 31 dec 2019, însă în Anexa 1 care evocă toate bunurile din inventor, terenul în suprafață de 3600 mp de pe Str. Carierei nr. 1 B, introdus in inventar prin HCL nr. 111 din luna august 2019 NU SE REGĂSEȘTE.
„În mod evident că, urmare a aprobării și însușirii inventarului la 31 dec 2019 și dat fiind că terenul în suprafață de 3600 mp a fost introdus în inventar, acesta trebuia să se regăsească în inventarul bunurilor la 31 dec 2019”, spune societatea reclamantă.
Terenul nu a fost trecut în inventarul bunurilor la 31 dec 2019, ci abia în anul 2022, la poziția 366 odată cu adoptarea HCL nr. 36 din 29 martie 2022 prin care s-a aprobat modificarea, completarea și actualizarea bunurilor ce aparțin domeniului privat al orașului Hârșova, iar ulterior a putut fi ulterior intabulat la cartea funciară potrivit solicitării UAT Hârșova nr. 6985 din data de 18 aprilie 2022. Terenul în suprafață de 3.600 mp a fost intabulat în cartea funciară prin încheierea OCPI nr. 31177 din data de 02 iunie 2022. Trebuie spus că HCL 36/2022 a fost anulată, în februarie 2023, de Tribunalul Constanța în urma unui proces intentat de Prefectul Constanței. sentința Tribunalului a rămas definitivă.
Primăria Hârșova a refuzat să ne ofere un punct de vedere și alte informații publice referitoare la acest subiect. Netcu George nu a putut fi contactat de jurnaliștii Dobrogea Live.
Citește și: