Primării DobrogeneAbuzurile Primăriei Hârșova, pe masa judecătorilor. Primarul Viorel Ionescu, acuzat că folosește...

Abuzurile Primăriei Hârșova, pe masa judecătorilor. Primarul Viorel Ionescu, acuzat că folosește instituția în scopuri personale

Pe rolul Curții de Apel Constanța se află procesul prin care o societate privată solicită judecătorilor să oblige Primăria Hârșova să emită un Certificat fiscal deoarece administrația locală ar refuza nejustificat acest lucru. Mai mult, pe fond, Tribunalul Constanța a constatat faptul că Primăria Hârșova a comis un abuz în acest sens. Reprezentanții societății comerciale susțin că la mijloc ar fi chiar un interes personal al primarului Viorel Ionescu (PNL).

În luna martie 2024, SC Geo Pet Iuli SRL s-a adresat Tribunalului Constanța – Secția Contencios – cu solicitarea de a obliga Primăria Hârșova să-i emită un Certificat fiscal necesar vânzării unui teren intravilan (4,2 ha) și a unor construcții (situate pe același teren) pe care le are în proprietate pe raza orașului Hârșova.

Reclamanta a decis să vândă acest teren situat pe malul Dunării în noiembrie 2023, când a încheiat și o promisiune bilaterală de vânzare către o altă societate comercială dispusă să-i plătească pe imobile suma de 200.000 de euro. Cu această ocazie, vânzătorul a primit jumătate din prețul solicitat, iar cealaltă jumătate urma să o primească, tot în noiembrie 2023, la încheierea contractului de vânzare cumpărare.

Citește și: Acuzații grave la adresa primarului din Hârșova. „Orașul se află într-o stare dezastruoasă. E în faliment!”

Numai că, Primăria Hârșova a refuzat să emită Certificatul fiscal pentru SC Geo Pet Iuli SRL, astfel că s-a ajuns la amânarea semnării contractului de vânzare cumpărare pentru luna aprilie 2024. Între timp, societatea care și-a anunțat intenția de a cumpăra terenul a achitat și cealaltă jumătate din valoarea imobilului (100.000 de euro), la mijloc fiind și anumite relații comerciale între cele două părți. Pentru aceasta, SC Geo Pet Iuli SRL s-a angajat să plătească de cinci ori prețul imobilului dacă nu-și va îndeplini obligațiile prevăzute în promisiunea de vânzare.

Primăria Hârșova a înștiințat proprietarul terenului că nu poate emite certificatul fiscal până nu se clarifică situația bunurilor care au rămas în proprietatea Miniera Medgidia SA (societate în faliment, care a avut înainte în proprietate cele 4,2 ha).

Tribunalul: Exces de putere al Primăriei Hârșova

În fața acestui „refuz nejustificat” de a emite un Certificat fiscal, firma s-a adresat Tribunalului arătând că este cu taxele și impozitele la zi, proprietatea asupra celor 4,2 ha nu este contestată de nimeni, iar primăria nu are competența verificării „situației unor bunuri” și nici nu poate condiționa emiterea certificatului fiscal de realizarea unei astfel de proceduri.

Citește și: Șeful Poliției Locale Hârșova, destituit ilegal de primarul Viorel Ionescu. Ce spun judecătorii

Judecătorii Tribunalului Constanța au arătat, pe fondul cauzei, că Certificatul fiscal se emite pe baza datelor cuprinse în evidența creanțelor fiscale, fără legătură cu situația juridică a bunurilor solicitantului.

În cauză trebuie observat că nu se contestă de către pârâtă achitarea de către reclamantă a tuturor obligațiilor de plată datorate bugetului local al unității administrativ- teritoriale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează și nici faptul că impozitul pentru bunurile ce se dorește a fi înstrăinate a fost achitat pentru anul în care ar urma să se efectueze înstrăinarea, astfel că față de această situație refuzul de emitere a certificatului este unul nejustificat, în sensul art. 2 alin. 1 lit. i din Legea nr. 554/2004, fiind exprimat cu exces de putere, respectiv prin încălcarea drepturilor reclamantei”, spun judecătorii.

În consecință, instanța a decis să oblige Primăria Hârșova să emită certificatul fiscal. La această soluție, însă, administrația locală a făcut recurs care se va judeca la Curtea de Apel Constanța.

Primarul Viorel Ionescu, acuzat că are un interes personal

Primăria Hârșova a refuzat să depună întâmpinare sau să se apere în fața Tribunalului, dar lucrurile s-au schimbat după ce au văzut că instanța a obligat administrația locală să emită certificatul.

Astfel  conform documentelor aflate la dosarul cauzei, Primăria a depus recurs și a solicitat admiterea acestuia susținând că nu este vorba despre un „refuz nejustificat” de a emite certificatul fiscal, dar „se poate observa fără echivoc faptul că situația bunurilor imobile nu este clarificată, documentația cadastrală nefiind actualizată de către GEO PET IULI S.R.L., astfel că motivul de recurs este întemeiat, în speţa de față nu suntem în prezența unui refuz nejustificat.”

Citește și: Primăria Hârșova, obligată să facă publice contractele cu „Dumnezeul achizițiilor”

De partea cealaltă, SC Geo Pet Iuli SRL a arătat instanței că societatea care a plătit deja cele 200.000 de euro pentru teren a anunțat că va trece la penalități, solicitând acum suma de un milion de euro. Geo Pet Iuli a depus la dosar și dovada că în luna ianuarie a achita Primăriei Hârșova toate taxele și impozitele datorate pentru anul în curs.

„Aşadar, UAT Hârşova nu poate condiţiona eliberarea certificatului de atestare fiscală care atestă plata obligațiilor fiscale pentru bunurile deținute în proprietate de o pretinsă situație neclară a bunurilor rămase în proprietatea Miniera Medgidia SA sau de necesitatea actualizării cadastrului. La solicitarea notarului public, OCPI a transmis extrasul de carte funciară pentru autentificarea vânzării, neexistând nicio obiecție în acest sens. În lipsa certificatului de atestare fiscală, notarul nu a putut proceda la încheierea contractului în formă autentică”, spun avocații Geo Pet Iuli SRL.

Mai mult, ei acuză primăria și pe primarul Viorel Ionescu de rea credință deoarece aceeași instituție a emis aceleași societăți comerciale un certificat fiscal în octombrie 2023, necesar pentru încheierea unei ipoteci. Mai mult, primarul Viorel Ionescu este acuzat că este „cointeresat” de achiziția aceluiași teren prin intermediul unui afacerist local din Hârșova.

„Numai prostii. Acolo este o golăneală făcută de Miniera Medgidia cu firma respectivă”, a replicat primarul, la solicitarea Dobrogea Live.

Până la finalizarea definitivă a procesului de către Curtea de Apel Constanța, societatea care încearcă să obțină certificatul fiscal de la Primăria Hârșova a anunțat că va depune plângere penală împotriva primarului și a unor funcționari publici din primăriei pe care-i acuză de abuz în serviciu:  

Împotriva modului abuziv şi nelegal, prin care primarul reales Ionescu Viorel şi funcţionarii publici care au contrasemnat răspunsul nr. 3521 din 28 feb 2024 emis de către UAT Hârşova, prin care au refuzat eliberarea certificatului de atestare fiscală, în condițiile în care subscrisa nu are nicio obligație fiscală restantă faţă de autoritatea locală, nu a putut să îşi exercite prerogativele dreptului de proprietate de a dispune liber de bunurile proprietatea sa, fiind-i pusă în pericol activitatea comercială şi aceea de a-şi îndeplini obligațiile comerciale asumate faţă de alţi comercianți, riscând să achite penalități contractuale de 1 milion de EURO, arătăm că ne vom adresa organelor judiciare competente, cu plângere penală pentru Abuz în Serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, prevăzută de art. 13 indice2 din legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin.1 Cod penal.”

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: