Primăria comunei Cumpăna, județul Constanța, a achiziționat la începutul acestei veri servicii de consultanță în elaborarea și depunerea cererii de finanțare prin PNRR a proiectului „sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd.”

Cu alte cuvinte, primăria condusă de Mariana Gâju vrea să înființeze în localitate o platformă comunală pentru depozitarea gunoiului de grajd, iar pentru acest lucru ar putea obține o finanțare de până la un milion de euro.
Serviciile de consultanță vor fi asigurate de SC IQ4U Concept SRL care va primi din partea comunei Cumpăna suma de 265.000 de lei, fără TVA.
Ținând cont că pentru acest tip de servicii de consultanță sunt administrații locale care plătesc cu mult mai puțin, „Dobrogea Live” a solicitat Primăriei Cumpăna să explice modul în care a a stabilit valoarea pentru serviciul de consultanță la acest nivel.

De exemplu, Primăria comunei Crucea, județul Constanța, a achiziționat același tip de servicii, pentru același tip de proiect, la o valoare de 45.000 de lei, așadar o diferență considerabilă față de suma pe care o plătește Cumpăna pentru înființarea unei platforme pentru gunoiul de grajd.
„Stabilirea valorii estimate a contractului s-a făcut în conformitate cu Legea 98/2016, Secțiunea a 4-a, Paragraful 3. În cazul de față referențialul îl constituie ofertele de preț primite de la operatorii economici care activează în domeniul contractului şi Catalogul electronic de produse, servicii, lucrări din SEAP. Atribuțiile/obligațiile contractuale în cazul contractelor de consultanță pot fi foarte diferite din punct de vedere al complexității şi volumului acestora, în funcție de specificul proiectului respectiv, astfel încât și valorile acestor servicii sunt în mod evident diferite”, explică Primăria Cumpăna.
De asemenea, Primăria Cumpăna ne-a transmis că, Legea 98/2016 art.7 alin (5) prevede că autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 270.120 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 900.400 lei. Așadar, această achiziție de 265.000 de lei nu avea nevoie de o procedură prea complicată.
Firmă fără angajați
SC IQ4U Concept SRL a fost înființată în anul 2019 în Arad având principalul obiect de activitate activități de consultanță pentru afaceri și management.
Firma a avut în perioada 2020-2022 cifre de afaceri anuale cuprinse între 170.000 de lei și 227.000 de lei (în anul 2022), așadar cu mult mai mici decât vor încasa acum dintr-un singur contract cu Primăria Cumpăna. Tot în anul 2020, conform Listafirme.ro, societatea a declarat un număr de zero angajați.
SC IQ4U Concept SRL îl are ca asociat unic pe Avram Cosmin Traian, iar ca administrator pe Claudiu Almășan, persoane care nu ar avea nicio legătură cu vreunul dintre angajații Primăriei Cumpăna, așa cum ne-a dat asigurări administrația locală.