Primăria construiește un complex ANL pe vestigiile celei mai vechi așezări din Constanța

Sursa foto deschidere: Archaeologia Tomitana

Arheologii constănțeni au descoperit vara trecută cea mai veche locuire aflată pe teritoriul municipiului Constanța, localizată pe o limbă de pământ de aproximativ 45 hectare de pe malul lacului Siutghiol, lipită de cartierul Palazu Mare.

Pe puținele suprafețe cercetate până în prezent (cu ocazia unor săpături pentru conductele RAJA) pe așezarea din neolitic, arheologii au identificat, printre altele, structuri săpate în pământ, o cantitate foarte mare de ceramică, oseminte, vase, decoruri și obiecte de cult, subiect despre care publicația noastră a scris pe larg aici.

Cu toate acestea, pentru aproape 6.000 mp din acest teren Primăria Constanța a demarat procedurile pentru construirea unui complex de locuințe ANL, fără însă a lua în calcul valorificarea potențialului arheologic din zonă.

ANL Palazu
Primăria construiește un complex ANL pe vestigiile celei mai vechi așezări din Constanța 10

Astfel, municipalitatea a eliberat recent certificatul de urbanism pentru organizarea de șantier, care vizează pe lângă cele 87 de unități locative, parcări și infrastructură rutieră și de utilități.

Deși conducerea Primăriei Constanța cunoaște încă de anul trecut de existența sitului din peninsula cunoscută sub denumirea Malul Alb, instituția continuă demersurile de edificare a ANL-urilor, fără însă a solicita până în prezent expertiza arheologilor.

Mai mult de atât, proiectul municipalității va crea un precedent de dezvoltare imobiliară pe toată suprafața sitului, care în prezent este liber de construcții, însă parcelat în zeci de bucăți.

Ideea construirii de locuințe ANL pe acel spațiu aparține fostului primar Radu Mazăre, care în 2004 a turnat parțial o fundație rămasă la același stadiu și astăzi. 

Limba de pământ pe care se întinde situl măsoară aproximativ 45 ha, dimensiune comparabilă cu mărimea Peninsulei din centrul vechi al Constanței.

Malu Alb adăpostește mărturii din trei perioade antice suprapuse – neolitică, elenistică și romană.

Mai jos, galerie foto realizată de arheologii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța la Malul Alb.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza