TOP-ȘTIRIPreoții ortodocși, atenționați de Patriarhie să nu promoveze cultul personalității lui Mircea...

Preoții ortodocși, atenționați de Patriarhie să nu promoveze cultul personalității lui Mircea Vulcănescu

Preoților li se recomandă, printr-o adresă oficială, să „scoată în relief valoarea operei filosofice și literare” a lui Mircea Vulcănescu, nu promovarea unui cult al personalității acestuia.

Printr-o adresă a cancelariei Sfântului Sinod, transmisă către toate episcopiile, preoții sunt informați că Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel a trimis BOR o informare la finalul lunii septembrie prin care se solicită intervenția Patriarhiei Române pentru a „descuraja manifestările din rândurile BOR care își propun reabilitarea acelor personalități care, deși au îmbrățișat ortodoxismul, au activat și s-au pus în slujba unor regimuri fasciste, antisemite și xenofobe”.

Adresa primită de Patriarhie ar face referire la Mircea Vulcănescu, Institutul Elie Wiesel aducând la cunoștința BOR că „cererea reclamantei Maria Mărgărita Vulcănescu de constatare a caracterului politic al condamnării tatălui său, Mircea Vulcănescu, la pedeapsa de 8 ani temniță grea și la pedeapsa de 3 ani detenție riguroasă în baza deciziunii criminale 27/26.06.1948 a Curții de Apel București, a fost respinsă ca neîntemeiată prin decizia definitivă a Curții de Apel București în data de 26.06.2019.

„Dobrogea Live” vă prezintă un document transmis de Arhiepiscopia Dunării de Jos către toți preoții din eparhie prin care aceștia sunt informați despre demersul Institutului Elie Wiesel și primesc indicații despre modul în care trebuie să facă referire în predici sau în discuții la personalitatea lui Mircea Vulcănescu.

Din încredințarea ÎPS Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, mai-marii Arhiepiscopiei le spun preoților că sunt „îndatorați în activitatea pastoral-misionară” să țină cont de „obligația legală ca eventualele referiri la Mircea Vulcănescu să nu promoveze un cult al personalității acestuia, ci, atunci când se face referire la persoana sa, să se scoată în relief valoarea operei sale filosofice și literare, în mod obiectiv și echilibrat”.

Preoților li se reamintește și articolul 6 din Legea 217/2015: „Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.”

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: