Combaterea corupției, aproape uitată în programul de guvernare locală a Constanței

Municipiul Constanța are în acest moment un fost primar condamnat și închis pentru fapte de corupție (Radu Mazăre), un altul (Decebal Făgădău) trimis în judecată de DNA și alți funcționari publici cu probleme penale.

Corupția din administrația publică locală a municipiului Constanța a fost pe primele locuri în rândul problemelor semnalate de locuitori în toate sondajele sociologice. De altfel, a fost și problema pe care senatorul Vergil Chițac a adus-o în discuție de mai multe ori în ultimii ani arătând că orașul Constanța are de suferit din cauza corupției aproape generalizate care s-a așternut peste funcționarii primăriei.

În recentul program de guvernare locală, semnat și asumat de PNL Constanța (inclusiv Vergil Chițac) cu USR PLUS, problema corupției din administrația locală este menționată într-un singur loc, în câteva cuvinte (două rânduri): „Respectarea legii și eliminarea corupției – Avem în vedere organizarea celui mai bun departament juridic. Digitalizarea, și transparentizarea vor diminua semnificativ corupția”.

Deși se vorbește la viitor, evitându-se subiectul funcționarilor corupți sau suspectați de a fi corupți, vedem că se amintește de digitalizare și transparentizare, obiective care pot fi incluse și la capitolul comunicare publică instituțională.

Vergil Chițac a amintit în perioada campaniei electorale că cel mai bun mod de a elimina posibile cazuri de corupție este ca funcționarea primăriei să se facă într-un mod cât mai transparent. De aceea, în același program de guvernare, apare și termenul de „Primărie Online” explicat prin regândirea procedurilor de lucru din primărie „pentru a fi în marea lor majoritate electronice, disponibile online și la ghișeu; încurajându-se accesul online.”

Revenind la posibilii funcționari corupți, un audit extern ar fi putut scoate la iveală anumite ilegalități comise de acești funcționari, dar programul de guvernare locală prevede doar că „vom identifica departamentele ce necesită un audit extern pentru a implementa soluții ce permit eficientizarea serviciilor publice și implementarea standardelor de control intern. Vom scăpa de hârțoage și vom digitaliza instituția Primăriei Constanța.”

Programul de guvernare locală va face obiectul unei Hotărâri de Consiliu Local Municipal și va fi susținut ca document strategic ce stă la baza promovării și implementării viitoarelor proiecte și programe de dezvoltare a Municipiului Constanța.

Citește și: Constănțenii vor putea vota on-line proiectele Primăriei

sursa foto: Facebook/Bogdan Huțucă

Urmărește-ne pe:

Doneaza