12.4 C
Constanța
luni, septembrie 20, 2021
AcasăActualitatePremieră în Europa Centrală și de Est: Rompetrol Rafinare produce un sort...

Premieră în Europa Centrală și de Est: Rompetrol Rafinare produce un sort special dedicat măștilor medicale

Rompetrol Rafinare, prin divizia sa de petrochimie, este unicul producător de polimeri din România. Specialiștii de aici au reușit în ultimele trei luni să dezvolte un nou produs, un sort special de polipropilenă dedicat măștilor medicale de protecție. Acesta asigură stratul din mijloc al măștii, cel mai important pentru filtrarea și protejarea împotriva agenților patogeni.

„Este o premieră pentru România și Europa Centrala și de Est, un succes major al echipei de specialiști din cadrul rafinăriei Petromidia care au reușit în doar trei luni să realizeze un nou sortiment vital în sprijinirea luptei împotriva COVID-19. Recent am finalizat cu sprijinul partenerilor interni și internaționali testarea și verificarea noului material în acord cu toate standardele de siguranță și calitate, acesta urmând să intre în producție în perioada următoare”, declară Saduokhas Meraliyev, directorul operațional al Grupului KMG International – acționarul majoritar al Rompetrol Rafinare.

Noul sort – RMB30H se va livra în saci de 25 kilograme de granule și se va utiliza în instalații de tip “meltblown” (suflare topitură) – o metodă convențională de fabricare a micro- și nanofibrelor. Astfel, polimerul topit/lichid este extrudat împreună cu gaz de suflare de mare viteză pe o suprafață suport, rezultând un material de fibre nețesute.

În acord cu standardele în domeniu, pentru o mască chirurgicală se consumă aproximativ 1 gram de material interior filtrant – RMB30H, cu o densitate de 30 grame/ metru pătrat.

Printre beneficiile asigurate de RMB30H se numără o capacitate ridicată de filtrare de peste 98%, un indice de curgere la topirea produsului final de până la 1.500 grame/10 minute în funcție de temperatura de procesare, un diametru între 1 – 5 microni pentru fibrele rezultate, dar și inodor/fără miros – o proprietate foarte importantă pentru măștile de protecție sau sisteme de filtrare.

RMB30H este destinat în special pentru obținerea de material pentru filtrare, dar și pentru alte aplicații în zona de produse medicale (măști de protecție, echipamente de unică folosință – cearșaf, capișoane, șervețele umede etc) sau zona industrială (filtre profesionale cu rată mare de absorbție).

“România devine astfel o sursă importantă în Europa și regiune pentru furnizarea materiilor prime atât de necesare pentru producția de materiale sanitare. Împreună cu partenerii locali putem realiza integral în România materiale sanitare și contribui la asigurarea necesarului intern, dar și la constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale la nivel național și european“ adaugă Saduokhas Meraliyev.

În prezent, Rompetrol Rafinare produce și asigură toate sorturile necesare pentru obținerea de măști sanitare și chirugicale de tip FFP1 și FFP2, dar și accesoriilor medicale. Sorturile RSB25 (aplicații industriale), RSB35H și RSB40H (aplicații din zona medicală și igienă personală) sunt dedicate pentru obținerea de material nețesut pentru straturile exterioare ale materialelor sanitare, iar RMB30H pentru obținerea de material nețesut pentru stratul interior/filtrare al acestora.

Sursa foto: Rompetrol Rafinare

Cele mai populare

Recent Comments