Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, susține că a cumpărat un kilogram de cocaină de pe o navă acostată în Portul Constanța și ieșit cu el din Port fără să fie controlat de nimeni. El a publicat și imagini cu un pachet în care este un praf alb.
„Suntem în port, tocmai ce am coborât de pe o navă, am vorbit cu niște muncitori și am primit acest parchet, de foarte bună calitate. Ne-au asigurat că este ce trebuie… 100.000 de euro pe un kilogram de cocaină pe piața neagră. Asta înseamnă 1 gram – 100 de euro… Și nu m-a controlat nimeni deocamdată. Vom încerca să trecem cu acest pechet pe una din porțile portului, acolo unde avem agenți de securitate, poliție militară, poliție de frontieră. Important de spus: tot acest port este lăsat în grija unei patrule de poliție”, spune Andreica în filmare.
ZERO șanse să faci așa ceva
Jurnaliștii Dobrogea Live au discutat cu un polițist care activează de mulți ani în Portul Constanța. Acesta ne-a declarat, sub protecția anonimatului, că „sunt ZERO șanse ca cineva să iasă cu un pachet de droguri din Port.”
„La ce structuri de informații și combaterea crimei organizate activează aici, sunt ZERO șanse”, adaugă polițistul.
El spune că liderul sindicatului EUROPOL a încercat să atragă atenția asupra sa și asupra sindicatului său în speranța că va câștiga noi membri jucând cartea vulnerabilității Portului Constanța.
În acest moment, în Port activează o structură de crimă organizată a Poliției de Frontieră și una a Poliției Române. Sursa noastră spune că Andreica, în clipurile postate, face referire la polițiști care trebuie să acopere mii de hecatre în Port, dar acești polițisti sunt cei de la Ordine Publică, nu din structurile de combatere a crimei organizate. Într-adevăr, SPTM a fost reorganizat de către conducerea IPJ Constanța, fapt ce a dus la scăderea numărului de polițiști de ordine publică cu atribuții în Port.
Apoi, polițistul explică faptul că o navă înainte de a intra în Portul Constanța este verificată de Poliția de Frontieră, inclusiv cu câini de urmă care detectează drogurile și țigările. Pentru a ajunge la o navă aflată într-o dană, trebuie să ai card de acces, trebuie să treci de serviciul de pază, nu poți ajunge pur și simplu pe o navă fără să fii verificat.
„Gândiți-vă că în Portul Constanța, eu aproximez că sunt circa 1.200 de persoane care acționează în vederea combaterii fenomenului infracțional și pentru siguranța cetățeanului. Mă refer aici la structuri SRI, ale Poliției de Frontieră, ale Poliției Române, ale Jandarmeriei, STS… Când vrei să pui piciorul pe o navă străină ești imediat identificat”, ne asigură polițistul.