Planurile mari de urbanism au caracter director, au caracter obligatoriu pentru autoritățile publice locale și nu este firesc ca administrația să aibă o pondere inferioară în materie de inițiativă, forță și de planning urban în comparație cu mediul privat, a declarat pentru “Dobrogea Live” nou arhitect șef al Constanței, Dan Petre Leu.
“Interesul public este cel care trebuie să prevaleze celui privat. De altfel, interesul public ar trebui să fie important și pentru interesul privat. Iar, conform legii, arhitectul șef trebuie să lucreze în primul rând în interesul public”, a explicat urbanistul, care și-a preluat joi postul.
„La Lupoaică nu cred să se mai poate face ceva”
În privința proiectelor urbanistice controversate, precum blocul care urmează să fie ridicat pe o zonă cu vestigii la “Lupoaică”, arhitectul a spus că nu crede că se mai poate face ceva pentru stoparea acestora și se așteptă să mai apară astfel de lucrări.
“N-aș fi deloc surprins să mai apară proiecte imobiliare de tipul “Lupoaică”, dar în cazul celor deja trecute prin Consiliul Local nu cred că se mai poate face ceva. Eu am fost unul dintre cei scandalizați de proiectul “Lupoaică”, dar acum lucrurile s-au pus deja în mișcare și produc efecte. Sunt o grămadă de hotărâri de Consiliu, celebrele PUZ-uri sau PUD-uri. În momentul în care acestea sunt aprobate, ori îi dau curs în virtutea legii, ori mă apuc să-mi scriu autodenunțul pentru abuz în serviciu. Ești obligat. Îți vine pe masă, e aprobat și trebuie dus la îndeplinire”, a spus Leu.
„Am un dulap plin de schelete moștenite”
Acesta a subliniat că a preluat un dulap plin cu proiecte urbanistice cărora trebuie să le dea curs, însă incearcă să facă tot posibilul să diminueze eventualele efecte negative.
“Nu vreau să mă prevalez de dictonul cu greaua moștenire, dar în momentul în care am un dulap plin de documente moștenite… Dar voi încerca să fac tot ce ține de mine să diminuez greșelile din deciziile luate deja, dacă nu să le stopez. Vor mai fi probabil subiecte care ne vor scandaliza, dar apropo de scheletele din dulap, nu vreu să dezgrop morți, dar vreau să stiu câți și de care sunt. Nu că ar sta ceva în puterile mele, dar voi arunca o privire foarte atentă pe proiectele anterioare, iar unde voi găsi probleme, le voi semnala”, a subliniat arhitectul șef.
„Aș fi extrem de dezamăgit de mine să repet aceleași greșeli”
El a dat de înțeles că în mandatul său dezvoltarea haotică a orașului va înceta sau va încetini.
“Voi pondera, prin toate mijloacele pe care le cunosc, dezvoltarea necontrolată a orașului. Orice act major într-un oraș trebuie să aibă o fundamentare extrem de solidă ca să fim siguri că este vorba de un act de calitate. Dacă nu este un act de calitate, atunci disfuncțiile generate de el vor fi majore și, prin urmare, aș fi mai precaut în privința pașilor mari, cum ar fi un cartier de blocuri”, a explicat arhitectul șef.
El a adăugat că “în privința proiectelor noi care vor veni, aș fi extrem de dezamăgit de mine să repet aceleași greșeli care au dus la problemele de urbanism din prezent ale orașului”.
„Cum se face că o Comisie Tehnică de Urbanism nu are în componența sa niciun urbanist?!”
Întrebat ce soluție ar propune pentru erorile arhitecturale precum blocul-șantier din Piața Ovidiu, realizat Alexandru Bălan, șeful OAR Dobrogea, noul arhitect a spus că ar organiza un concurs de idei.
“Ce aș face cu blocul din Piața Ovidiu?! Un concurs de idei. Nu poate o singură persoană să decidă ce e de făcut în cazul ăsta, cred că e nevoie de o părere colectivă”, a spus Dan Leu.
Întrebat ce părere are despre faptul că, recent, consilierii municipali au decis să respingă din Comisia Tehnică de Urbanism arhitecții care au consiliat Primăria în mandatele Mazăre și Făgădău, noul arhitect șef a spus că se ferește să ofere declarații care ar putea avea impact politic.
“Legat de acest aspect am un singur lucru de menționat: cum se face că o Comisie Tehnică de Urbanism nu are în componența sa niciun urbanist?!”.
Comments are closed.