Municipiul Constanța, parte civilă în dosarul penal al lui Chițac. Primarul, acuzat de corupție

La inițiativa PSD, vineri, 12 ianuarie, a vut loc ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal Constanța în cadrul căreia a fost votat proiectul de hotărâre înaintat de consilerii social-democrați privind constituirea ca parte civilă a Municipiului Constanța în procesul legat de concursul cu bărci de mare viteză de pe lacul Siutghiol din vara anului 2023.

„În urma votului exprimat astăzi, UAT Constanța se constituie ca parte civilă cu suma stabilită în dosarul penal 94/P/2023 ( 1,7 milioane de lei n.red.), conform adresei 4472/ 4.12.3023 trimise de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție”, anunță PSD Constanța.

Citește și: Fulvia Dinescu, omul-cheie cu ajutorul căruia Chițac a ținut sub lacăt o adresă DNA destinată Consiliului Local Constanța

În cazul în care instanța va decide definitiv că în acest dosar s-a creat un prejudiciu, municipiul Constanța va putea să-l recupereze.

„Demersul nostru a fost o acțiune firească din punct de vedere administrativ, cu atât mai mult cu cât în acest dosar este inculpat primarul Vegil Chițac, acest lucru neînsemnând că ne pronunțăm, într-un fel sau altul, în privința stabilirii vinovățiilor. PSD a cerut respectarea legii încă din vara anului 2023, atunci când a fost aprobată organizarea evenimentului de pe lacul Siutghiol. Nimeni nu este deasupra legii, oricum s-ar numi și orice funcție ar deține”, spune Costin Răsăuțeanu, liderul consilierilor locali municipali ai PSD.

Citește și: Vergil Chițac (PNL) încearcă „manevra Mazăre” în dosarul penal instrumentat de DNA. PSD anunță că nu-l sprijină

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecții:

CHITAC VERGIL, primar al municipiului Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

VINTILA ALIN, director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

TALPES ANDREI, preşedinte al Clubului Sportiv Municipal Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunilor de: – complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, – şantaj.

Citește și: Prietenul șefului CSM Constanța a primit un contract de 1,57 mil. lei de la clubul subvenționat de constănțeni

In ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: In cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanţa de o asociere formată din cinci entități (din care făceau parte şi Primăria Municipiului Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) şi o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chitac Vergil, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane și cu încălcarea prevederilor legislației primare, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment.Concret, finanţarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanța fără a exista un contract de finanţare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică şi fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.

Intrucât, prin „înțelegerea” unora dintre părți s-ar fi stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco (in condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), suspectul Talpes Andrei ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă.In condițiile de mai sus, în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost virați în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanţa.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Celor trei suspecți li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Urmărește-ne pe:

Doneaza