Alternativa Techirghiol sau drumul expres spre sudul litoralului românesc este un proiect ce nu se regăsește pe lista investițiilor Planului Național de Redresare și reziliență (PNRR).
Marian Crușoveanu, deputat PNL, este unul dintre politicienii care s-au implicat în promovarea acestui proiect pe care-l consideră deosebit de important pentru sprijinirea economiei județului Constanța.
De aceea, deputatul i-a solicitat ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, câteva explicații:
- Din ce motive alternativa Techirghiol a pierdut finanțarea prin PNRR, luând în seamă că este un proiect matur și că are incluse toate componentele importante de mediu, economice și sociale?
- Care este planul de finanțare al ministerului, pentru realizarea drumului expres spre sudul litoralului, Alternativa Techirghiol?
Citește și: Liberalii vor un drum expres către sudul litoralului. Marian Crușoveanu, deputat: „Am început demersurile”
Marian Crușoveanu îi explică ministrului că „alternativa Techirghiol” este un proiect matur ce a trecut prin mai multe faze, iar în momentul de față există studiul de fezabilitate, sunt realizate analizele tehnice multicriteriale, au fost eliberate atât avizele de la nivelul primăriilor pe unde trece drumul, cât și certificatul de urbanism din partea Consiliului Județean Constanța.
Conform specialiștilor care au elaborat studiul de fezabilitate, drumul expres îndeplinește o serie de beneficii: asigură legături între nordul și sudul litoralului; preia un flux mare de trafic de pe drumurile naționale DN 38 și DN 39; reduce timpul de călătorie, prin creșterea vitezei de deplasare; contribuie la scăderea emisiilor poluante, prin eliminarea cozilor de așteptare; reduce accidentele, prin devierea traficului de tranzit; îmbunătățește confortul utilizatorilor. Un alt aspect avantajos al Variantei Ocolitoare Techirghiol este că se încadrează pe axa transeuropeană de transport, pe direcția Rusia – Ucraina – Moldova – România – Bulgaria – Turcia.
„Alternativa Techirghiol asigură o deschidere către Portul Constanța, implicit conexiunea cu terminalul RO-RO Sud- Agigea. Pe de altă parte, drumul expres, pe lângă descongestionarea traficului pe timpul verii, va deservi pe tot timpul anului, având avantaje economice extraordinar de importante pentru dezvoltarea județului Constanța.
De asemenea, în plan public, ați vorbit și dumneavoastră despre importanța acestui proiect și ați susținut că urmăriți să prioritizați construcția Variantei Ocolitoare Techirghiol. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a fost alocat un buget de 4.5 miliarde de euro pentru infrastructura rutieră. Înainte de negocierile purtate cu reprezentanții Comisiei Europene, pe lista de proiecte finanțate prin PNRR a fost enumerată și alternativa Techirghiol. După ce au avut loc negocieri, au fost anunțate doar 4 proiecte de autostrăzi care vor fi finanțate prin PNRR”, mai spune Marian Crușoveanu.