2.4 C
Constanța
vineri, decembrie 2, 2022
AcasăPoliticăLucian Lungoci (PSD) vrea perdele forestiere, emblema corupției social-democrate

Lucian Lungoci (PSD) vrea perdele forestiere, emblema corupției social-democrate

Perdelele forestiere, pentru care Nicușor Constantinescu stă în pușcărie, subiect de campanie pentru PSD Constanța.

Lucian Lungoci, candidatul PSD Constanța la alegerile parlamentare din decembrie, își face campanie electorală pe o temă care poate fi emblema corupției social-democraților de la malul mării: perdelele forestiere.

„Ideea este foarte bună, dar a fost pusă în aplicare foarte prost. Dincolo de acest aspect, există o realitate de necontestat: este necesar ca în Dobrogea să fie reînființate perdelele forestiere, care au rol multiplu. Dobrogea suferă de un proces alert de eroziune a solului, de deșertificare. Ne-am confruntat anul acesta cu o secetă prelungită. Pentru protejarea solului, a terenurilor agricole, este nevoie urgentă de împăduriri masive, de reînființarea perdelelor forestiere”, spune Lungoci într-un text plătit de PSD pentru a fi promovat în această campania electorală.

„Ca administrator special al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, care se ocupă și cu aceste deszăpeziri, am trăit experiența mai multor ierni cu coduri roșii și portocalii. Noi, în Dobrogea, cel puțin în ultimii ani, nu avem căderi însemnate de zăpadă, însă vântul ne creează mari probleme. Peste 80% din drumuri sunt expuse așa-numitelor suluri de zăpadă, care blochează circulația, fie că vorbim de drumurile județene, fie că vorbim de drumurile naționale”, adaugă Lungoci care pare că a uitat complet de dosarul Nicușor Constantinescu.

Perdelele forestiere, 10 ani cu executare

Tema perdelelor forestiere și necesitatea lor pentru Dobrogea nu a fot descoperită de Lucian Lungoci. Înaintașul lui, Nicușor Constantinescu, fost șef al PSD Constanța și al Consiliului Județean Constanța, a primit o condamnare de 10 ani cu executare tocmai pentru această „realitate de necontestat”.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv, în iulie 2019, pe Nicuşor Constantinescu la zece ani de închisoare în dosarul perdelelor forestier. În primă instanţă, fostul preşedinte al Consiliuui Judeţean Constanţa fusese condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 15 ani de închisoare.

În 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a 19 inculpaţi (persoane fizice şi juridice), în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi a peste 1 milion de lei în dauna statului român.

Iată fragmente din rechizitoriu:

În perioada 2010 – 24.03.2014, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, R.A.J.D.P. Constanţa şi Gâmbuţeanu Adrian George au constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi o parte din restul inculpaţilor, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor economice ale Consiliului Judeţean Constanţa.

 Inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, determinând un prejudiciu în dauna Consiliului judeţean Constanţa în valoare de 30.782.039 lei, în sensul în care:

 a. În perioada 14 mai 2012 – 11 septembrie 2012, a făcut plăţi nelegale către Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri Constanţa, în cadrul proiectului de interes public judeţean „Caravana estivală a judeţului Constanţa”, în cuantum de 1.239.987,60 lei. În acest caz, efectuarea plăţilor s-a realizat, în multe situaţii, fără ca lucrările achitate să aibă vreo legătură cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturală, dezvoltarea turismului ecvestru etc), fără a fi respectate prevederile din H.C.J. nr. 148/2010 şi ale Protocolului de colaborare cu autorităţi ale administraţiei publice şi instituţii, respectiv RA ROMSILVA, R.A.J.D.P. Constanţa şi SC R.A.J.A. SA şi fără să existe documentaţiile tehnico-economice legale, devize de ofertă şi procese verbale de recepţie care să ateste realitatea lucrărilor executate în cele 31 de localităţi, conformitatea acestora cu cerinţele tehnico-economice şi fără date şi informaţii privind coordonatele cadastrale aferente lucrărilor realizate. Exemple:

În urma cercetării la faţa locului, s-a stabilit că pe parcelele 165 şi 189, ambele în comuna Saraiu, unde se afirma că fuseseră înfiinţate perdele de protecţie, nu existau asemenea lucrări. Pe parcela 165 au fost identificate urmele unei culturi care nu vegetase niciodată, iar pe parcela 189 nu au fost identificate nici măcar urme ale unei asemenea perdele. În realitate, pomii au fost plantaţi în curtea bisericii din comuna Siliştea de către elevi şi de beneficiarii ajutoarelor sociale şi nu de către angajaţii R.A.J.D.P. Constanţa.

În oraşul Hârşova, în primăvara anului 2011, s-au primit de la Consiliul Judeţean Constanţa 10.000 de puieţi de salcâm (şi nu 27.000 astfel cum se arată în memoriu) care au fost plantaţi de populaţia oraşului (şi nu de către angajaţii R.A.J.D.P. Constanţa)

În anul 2012, comunei Ciobanu i-au fost livraţi, de către Consiliul Judeţean Constanţa, 1500 de pomi fructiferi care au fost plantaţi în curtea şcolii din localitate, precum şi 25.000 de puieţi de salcâm.

Dintre aceştia din urmă, aproximativ 14.000 de bucăţi au fost încredinţaţi unor persoane fizice care i-au plantat pe terenurile lor, iar restul au fost plantaţi pe drumul dintre Hârşova şi comuna Ciobanu. Aceştia din urmă au fost mâncaţi de animale sau au fost defrişaţi în toamna anului 2012, împreună cu ceilalţi copaci de pe marginea drumului.

b. În perioada 23 iulie 2012 – 07 noiembrie 2012, în cadrul Programului judeţean de cercetare şi refacere a plantaţiilor de pomi fructiferi, a efectuat, prin trei ordine de plată, plăţi nelegale către R.A.J.D.P. Constanţa în cuantum de 773.519,09 lei. Caracterul nelegal al plăţilor succesive, efectuate în perioada respectivă de Consiliul Judeţean Constanţa, către R.A.J.D.P. Constanţa, derivă atât din absenţa oricăror documente justificative (în sensul legislaţiei specifice aplicabile în materie), care să ateste realitatea lucrărilor facturate şi achitate, cât şi din nerespectarea flagrantă a condiţiilor, obligaţiilor şi obiectivelor programului în cadrul căruia au fost făcute plăţile analizate, impuse prin H.C.J.C nr. 300/2010.

c. În perioada 21 aprilie 2011 – 11 septembrie 2012, a efectuat, prin mai multe acte, plăţi nelegale către R.A.J.D.P. Constanţa în cuantum total de 1.675.847,95 lei, în legătură cu lucrările de împădurire efectuate pe raza comunei Independenţa, jud. Constanţa. Caracterul nelegal al plăţilor succesive, efectuate în această perioadă de Consiliul Judeţean Constanţa, către R.A.J.D.P. Constanţa, rezultă, pe de o parte, din nerespectarea condiţiilor impuse de Hotărârile de Consiliu Judeţean şi dispoziţiile Legii nr.46/2008, privind programele şi proiectele legate de împăduriri şi înfiinţarea de perdele de protecţie iar, pe de altă parte, din lipsa documentelor justificative impuse de lege pentru corecta efectuare a plăţilor respective.

d. În perioada 2010 – 2012, a efectuat plăţi nelegale către R.A.J.D.P. Constanţa în cuantum de 20.254.603,36 lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări de împădurire, fără a fi îndeplinite condiţiile impuse prin H.C.J. Constanţa nr.310/2009 şi H.C.J. Constanţa nr.402/2009 şi fără a exista documente justificative întocmite în condiţiile legii. La baza achitării presupuselor lucrări de împăduriri efectuate pe raza jud. Constanţa, de la bugetul U.A.T.J. Constanţa către R.A.J.D.P. Constanţa, au stat mai multe documente contabile emise de inculpaţii Coman Victor Aurelian şi Popa Daniel Dan, administratori ai SC Rom Coman SRL.

În data de 16 iulie 2013, inculpaţii Coman Victor Aurelian şi Popa Daniel Dan au cesionat în mod fictiv părţile sociale ale SC Rom Coman SRL către o persoană de condiţie socială modestă, analfabet, cu scopul de a se sustrage de la urmărirea penală.

e. În perioada 10.09.2012 – 24.03.2014, a încălcat dispoziţiile legale care interzic plata în avans, din fonduri publice, pentru achiziţia de imobile, precum şi pe cele ale prevederilor procesului verbal de negociere. Mai mult, inculpatul a modificat natura actului juridic încheiat cu SC Stop SRL, administrată de inculpatul Zelca Costică, din contract de vânzare cumpărare în antecontract de vânzare cumpărare, data la care Consiliul Judeţean Constanţa urma să dobândească dreptul de folosinţă asupra a 25 de apartamente şi a făcut plăţi nelegale către societatea comercială amintită în cuantum de 5.187.156,29 lei. Un alt beneficiu important de care s-a bucurat SC Stop SRL, de pe urma activităţii ilicite a inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel, a fost amânarea cu 5 ani a momentului la care ar fi trebuit să achite impozitul pe profit şi taxa pe valoare adăugată, corespunzătoare valorii tuturor celor 25 de apartamente.

f. În perioada 2010 – 2012, a făcut plăţi nelegale către SC Domeniul Public şi Privat Judeţean Constanţa, în cuantum total de 1.650.925,04 lei. Această sumă de bani reprezenta contravaloarea închirierii a unui număr de 11 autoturisme, cu încălcarea prevederilor legale care impuneau limitarea consumului de carburanţi şi a numărului de autoturisme pentru toate instituţiile publice, inclusiv pentru consiliile judeţene (la un număr de şase autoturisme cu un consum lunar pe autoturism de 150 litri benzină/motorină) şi interdicţia închirierii de autoturisme de către toate instituţiile publice.

La data de 17 iulie 2009, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a dobândit Portul Izvoarele, în numele Consiliului Judeţean Constanţa, printr-un contract de vânzare-cumpărare, autentificat la biroul inculpatei Darie Ruxandra Luminiţa, ambii cunoscând că bunul tranzacţionat provenea din săvârşirea unei infracţiuni de abuz în serviciu comisă de către primarul comunei Lipniţa, inculpatul Onescu Florin Georgel şi de către secretarul acestei unităţi administrativ teritoriale, inculpata Geileanu Nela.

La data de 28 septembrie 2007, inculpaţii Onescu Florin Georgel şi Geileanu Nela şi-au încălcat atribuţiile de serviciu prin includerea nelegală a Portului Izvoarele în categoria bunurilor care aparţineau domeniului privat al comunei, deşi acesta aparţine, potrivit legii, domeniului public al statului, fiind inalienabil, imprescriptibil şi insesizabil.

Astfel, a fost provocat un prejudiciu statului român în cuantum de 1.269.486,85 lei. 

sursa foto: FB/Lucian Lungoci

Cele mai populare

Recent Comments