Concursul Miss România este organizat, cu întreruperi, încă din perioada interbelică. Cu toate acestea, primul concurs de frumusețe a fost organizat în anul 1906, în Parcul Filaret din Bucureşti – actualul Parc Carol, fiind câștigat de o de o tânără din Sălişte, judeţul Sibiu, Maria Peligrad, îmbrăcată într-un frumos costum popular.
În perioada interbelică au existat două concursuri Miss România. Unul era organizat de revista „Realitatea Ilustrată” sub egida trustului „Adevărul”, afiliat la Miss Universe, iar cel de-al doilea era organizat de revista „Ilustrațiunea Română”, sub egida „Universul”, afiliat la Miss Europe – Miss Universe.

„Realitatea Ilustrată” a organizat concursul Miss România din anul 1929 și până aproape de anii de început ai celui de al doilea război mondial. Concursul era organizat pe regiunile istorice românești, și nu pe orașe. Astfel, la Constanța era aleasă Miss Dobrogea, din câștigătoarele celor patru județe care compuneau acest teritoriu, și anume: județul Constanța, județul Tulcea, județul Durostor și județul Caliacra.
Condițiile de participare la Miss România, în perioada interbelică

Pentru a participa la un concurs de frumusețe în perioada anilor 1930, trebuia să îndeplinești câteva condiții obligatorii, pe care juriile le tratau cu maximă seriozitate. Una dintre condiții, să nu fie nici să nu fi fost căsătorite, se regăsește și în actualul regulament al Miss România. Cerințele din perioada interbelică, publicate în revista „Realitatea Ilustrată”, erau: „vârsta între 17—24 ani; să nu fie nici să nu fi fost căsătorite; să exercite profesiuni onorabile sau să locuiască cu părinţii sau în familie şi să se bucure de o perfectă moralitate; să nu fi profesat sau să nu profeseze încă ocupaţiuni teatrale sau cinematografice”.
Azi, deși s-a scos obligativitatea de a locui cu părinții dacă nu exerciți o „profesiune onorabilă”, pentru a participa la concurs trebuie să ai între 16 și 25 de ani, cel puțin 1,65 cm, să nu fii tatuată, dar cel mai important să fii „persoană de sex feminin din naștere”, după cum ne arată site-ul missromania.ro.
Miss Dobrogea 1932

Din nefericire, din cauza vremii nefavorabile, cauzate de viscol și ninsoare, în anul 1932 nu au putut fi organizate preselecții pentru Miss Tulcea, Miss Caliacra și Miss Durostor. În aceste condiții, pe 10 ianuarie 1932, în Sala „Tranlius” a Teatrului Ligii Culturale din Constanța au fost alese atât Miss Dobrogea, cât și Miss Constanța I și Miss Constanța II.
Organizarea alegerilor a fost făcută de Cercul Ziariștilor Profesioniști din Constanța, sub egida publicației „Realitatea Ilustrată”. Astfel, aflăm din ziarul constănțean „Dacia” (colecția Bibliotecii Județene Constanța), cum a decurs ziua alegerii Miss Dobrogea și Miss Constanța:
„Sala Tranlius a fost neîncăpătoare pentru marele număr al celor care au ținut să asiste la acest concurs.

După ce concurentele au apărut de mai multe ori în fața jurului, acesta a intrat în deliberare, dând rezultatul la balul Realității Ilustrate, ce a avut loc în saloanele Regina. Aici a fost proclamată și sărbătorită Miss Dobrogea 1932, d-ra Nineta Mihăilă din localitate, str. Vasile Lupu 26. Miss Constanța a fost aleasă d-ra Getta Iliescu, Miss Constanța II, d-ra Alexandrina Munteanu.”
Nineta Mihăilă, Miss Dobrogea 1932, avea doar 19 ani și era fiica lui Constantin Mihăilă, maistru principal în marina militară.
Legat de cele două câștigătoare Miss Constanța, ziarele „Dacia” și „Realitatea Ilustrată” le prezintă diferit pe cele două locuri. Astfel, Dacia o prezintă primă câștigătoare pe Getta Iliescu, iar „Realitatea Ilustrată” pe Alexandrina Munteanu. Fotografiile celor trei au fost publicate de „Realitatea Ilustrată” în ediția din 28 ianuarie 1932.

Ediția 1932 a Miss România a avut loc pe 16 aprilie 1932 la teatrul-cinema Rio din București și a fost câștigată de Miss Bucovina, Alice Enghel, din Cernăuți. Premiul a costat în suma de 25.000 lei și o casetă de tacâmuri de la casa Phorzeim.


Sursă foto: bcucluj.ro