Laura-Monica Constandin a revenit la șefia AJPIS Constanța. „Nu am înregistrat niciun eveniment de tipul «azilele groazei»”

Pe 1 septembrie, ministrul Muncii şi Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a realizat o vizită inopinată de lucru la Constanța, la cele trei instituții aflate în subordinea sa: Casa Județeană de Pensii, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Constanţa (AJPIS). Reporterii „Dobrogea Live” au solicitat mai multe explicații cu privire la vizita ministrului la ultima dintre instituțiile enumerate – AJPIS, instituție care în luna iulie a făcut obiectul unui control pe fondul scandalului național generat de „azilele groazei”.

În urma unui răspuns primit din partea AJPIS Constanța, am aflat că doamna Laura-Monica Constandin, director executiv al instituției, a revenit în funcție după ce fusese suspendată în luna iulie. Premierul Marcel Ciolacu a solicitat în data de 20 iulie ca mai mulți directori județeni ai AJPIS să fie suspendați din funcție, iar pe listă se afla și Laura-Monica Constandin.

De altfel, directoarea a dat în judecată Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială cerând suspendarea deciziei prin care ea fusese suspendată pe 20 iulie. Dosarul înregistrat la Curtea de Apel Constanța a fost declinat de către judecători către soluționare la Tribunalul Constanța.

„Suspendarea directorului executiv al AJPS Constanța nu a făcut obiectul vizitei ministrului muncii şi solidarităţii sociale, situaţia fiind gestionată exclusiv de către Comisia de disciplină din cadrul ANPIS Bucureşti (care între timp a şi finalizat cercetarea demarată în data de 21.07.2023 şi a dispus revenirea pe postul de director executiv a conducătorului instituţiei, urmare faptului că nu s-a înregistrat ori dovedit nicio abatere disciplinară), comunică AJPIS Constanța.

Mai departe, instutuția susține că la nivelul județului Constanța nu a fost înregistrat niciun eveniment de tipul „azilele groazei”.

De altfel, este suficient să realizaţi o interogare a mediului online pentru a afla că directorul instituţiei a semnalat cu mult timp în urma situaţia căminelor pentru vârstnici depistate din 2019 ca ilegale şi a cerut sprijinul tuturor instituţiilor cu atribuţii în acest sens ( Prefectura judeţului Constanţa, IPJ Constanţa, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, DSP, DSVSA, ISU Constanţa, Poliţia Eforie, Primăria oraşului Eforie, etc ) pentru închiderea efectivă a acestora”, mai spune AJPIS.

De altfel, Dobrogea Live a relatat cum a fost posibil ca astfel de centre să funcționeze în Eforie fără a avea toate avizele și autorizațiile.

Închiderea efectivă a celor 2 centre (unul din cele 3 era deja închis la data controalelor ) a fost posibilă tot la iniţiativa directorului AJPIS Constanţa, care a solicitat includerea acestora în lista verificărilor naţionale din perioada 10-17.07.2023, având în vedere ca de această dată echipele mixte au cuprins şi reprezentanţi ai IPJ Constanţa.

Pentru edificarea dvs, nu condiţiile „de groază ” din aceste centre au reprezentat motivul relocării ( cu aportul forţelor de poliţie! ) beneficiarilor vârstnici , ci faptul că centrele funcţionau fără niciun fel de avize, fără a respecta niciun standard legal de calitate, situaţie verificată, sancţionata şi monitorizată de către AJPIS Constanţa continuu încă din anul 2020, fără însă a putea lua alte măsuri legale în acest sens în afara celor deja realizate, urmare lacunelor legislative”, adaugă AJPIS Constanța în răspunsul transmis către Dobrogea Live.

AJPIS Constanța mai spune că prin deciziile conducerii, instituţia a dezvoltat propriile proceduri de urmărire şi depistare a serviciilor sociale ilegale, care au condus în mod constant la identificarea de centre (anual în ultimii 4 ani) ce au făcut ulterior obiectul verificărilor repetate şi sancțiunilo, până la intrarea lor în legalitate.

Ministrul Muncii in vizita la AJPIC Constanta FOTO Ministerul Muncii
Laura-Monica Constandin a revenit la șefia AJPIS Constanța. „Nu am înregistrat niciun eveniment de tipul «azilele groazei»” 2

AJPIS Constanța, vizitată de ministrul Muncii

Conform AJPIS Constanţa, ministrul Simona Bucura Oprescu a vizitat (pe 1 septembrie) toate birourile în care îşi desfăşoară activitatea funcţionarii instituţiei, i-a chestionat asupra problemelor identificate în procesul de muncă, a urmărit în timp real fluxul de lucru (digitalizat în proporţie de peste 85% în cazul instituţiei), a solicitat informaţii privind modalitatea de lucru cu UAT-urile în vederea efectuării plăţilor lunare pentru beneficiile sociale.

În plus, i s-au prezentat de către conducerea delegată procedurile proprii de gestionare a corespondenţei, atât de la cât şi către beneficiarii instituţiei, precum şi soluţiile identificate exclusiv în cadrul AJPIS Constanţa de gestionare a arhivei ( 85% electronică) şi a relaţiilor cu celelalte instituţii şi platforme – interfeţe de verificare încrucişată a bazelor de date în timp real, utilizarea platformei PcUE, etc.

Nu în ultimul rând, ministrul a dorit să discute cu funcţionarii publici cu statut special, respectiv inspectori sociali, în legătură cu lacunele legislative identificate, probleme aparute în actul de control, precum şi procedurile aplicabile de către aceştia în situaţia identificarii de centre / servicii sociale ilegale.

„Concluziile exprimate verbal de către ministrul muncii, urmare celor verificate fizic, pe care a şi dorit să le menţionăm în comunicatul de presă, au fost că AJPIS Constanţa este o instituţie publică eficientă,care deţine un flux de muncă şi proceduri clare, profesionale şi coerente, de lucru în format preponderent digital/electronic, dezvoltat exclusiv de către conducerea instituţiei locale, sistem care a condus la modernizarea accelerată în ultimii 4 ani ai AJPIS Constanţa şi la creşterea profesionalismului funcţionarilor acesteia”, susține AJPIS Constanța.

Urmărește-ne pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Doneaza