ActualitateCum au reușit să funcționeze ilegal două cămine de bătrâni în Eforie,...

Cum au reușit să funcționeze ilegal două cămine de bătrâni în Eforie, chiar sub ochii autorităților

A fost nevoie de scandalul „azilelor groazei” din Voluntari pentru ca toate autoritățile din Constanța să se pună în mișcare și să verifice cele peste 100 de centre (private sau de stat) în care sunt cazate persoane vârstnice, copii sau persoane cu diferite probleme medicale. Cum era de așteptat, aceste controale impuse de la București au scos la iveală multe nereguli, iar în unele cazuri s-a impus închiderea centrelor.

„A fost emisă Decizia nr. 8 din 17.07.2023 de dispunere a sancțiunii complementare de închidere definitivă a unității- Căminul de bătrâni Sfinții Constantin și Elena din Eforie Nord, Aleea Cameliei, nr.20”, a anunțat marți, 18 iulie, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.

Aceeași societate care deține acest cămin – S.C. CĂMINUL DE BĂTRÂNI Sf. Constantin și Elena” Eforie Nord – are, de fapt, trei locații în Eforie: Căminul din str. Călugăreni nr.45 (24 persoane); Căminul din str. Cameliei nr.20 (10 persoane); Căminul din str. Cameliei nr.18 (0 persoane), dar în acest spațiu funcționează bucătăria pentru celelalte 2 cămine care au beneficiari. Cele două cămine funcționează ilegal de doi ani.

Deși controlate și amendate, funcționează ilegal

„Dobrogea Live” a solicitat Agenţiei Județeane pentru Plăţi și Inspecţie Socială Constanţa (AJPIS) să explice cum este posibil ca două astfel de centre să funcționeze ilegal de atâta timp.

„Căminele de bătrâni la care faceți referire își desfășoară activitatea și în prezent, ultimul control fiind realizat de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța în anul 2023, instituție care a amendat contravențional și a lăsat măsuri privind închiderea acestor centre, neîndeplinite. Anterior, s-au realizat controale ale ITM, DSP, ANAF, DSVSA, finalizate cu amenzi contravenționale”, susține AJPIS.

În data de 22.01.2020 a fost eliberat certificatul de acreditare ca furnizor de servicii sociale seria AF nr. 006177, iar în 13.07.2020 Ministerul Muncii și Protecției Sociale a eliberat licența de funcționare provizorie nr.4835, care îi dădea furnizorului S.C. CĂMINUL DE BĂTRÂNI Sf. Constantin și Elena” Eforie Nord dreptul să funcționeze până la 13.07.2021.

Inspectorii Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța ( A.J.P.I.S.) s-au deplasat în data de 27.04.2021 pentru realizarea evaluării în teren a serviciului social, conform Ordinului nr. 29/2019 – Anexa 1. „Urmare acestei evaluări s-a constatat că serviciul social îndeplinește standardele minime de calitate în procent de doar 17 %, motiv pentru care a fost dispusă măsura relocării beneficiarilor în alte servicii licențiate în termen de 72 ore. Nici această măsură nu a fost îndeplinită. De asemenea, a fost transmisă către MMSS notificarea nr. 12670/28.04.2021, conform anexei 17, prin care s-a propus retragerea licenței provizorii a serviciului social”, transmite AJPIS.

Ce deficiențe existau la aceste cămine de bătrâni

Calitatea serviciilor sociale este îndoielnică, deficiențele constatate încă din anul 2019 de inspectorii sociali din cadrul A.J.P.I.S., fiind în principal următoarele :

  • Condițiile de îngrijire pentru persoanele vârstnice găzduite în centru, alimentația și modul de administrare a medicamentației erau la momentul vizitelor în teren sub standardele minime de calitate prevăzute în Ordinul MMPS nr. 29/2019, anexa 1- privind Standardele minime de calitate pentru serviciile sociale cu cazare organizate ca centre rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice;
  • Nu a fost identificat meniu avizat de medic nutriționist;
  • Nu existau rezerve de alimente și apă pentru 48 de ore;
  • Nu existau cazarmament pentru beneficiari, cu excepția celui utilizat;
  • Nu a fost identificat frigider de probe pentru păstrarea probelor alimentare pentru 48 de ore;
  • În contractele de servicii sociale verificate au fost identificate costuri diferențiate, între 2500 și 3000 de lei, fără a se specifica baza legală a stabilirii costului /beneficiar, având în vedere că nu există fișa de evaluare geriatrică a beneficiarilor, pentru stabilirea gradului de dependență a acestora;
  • Entitatea controlată nu a solicitat și nu a obținut autorizațiile eliberate de instituțiile abilitate în materie de funcţionare legală: DSP,DSVSA,ISU;
  • Nu există proceduri, Regulament de Organizare și Funcționare (ROF), Cod Etic, Ghidul beneficiarului, dosare sociale pentru beneficiari;
  • Nu existau dosare de personal ale angajaților pentru a se putea verifica calificările acestora, respectiv pentru asistenți medicali, îngrijitori persoane vârstnice la domiciliu, bucătar, director societate comercială, infirmier(așa cum sunt declarați în registrul salariaților din data de 03.08.2022).

Amenzi neplătite, instituții neputincioase

Pentru deficiențele constatate s-au aplicat de către AJPIS în total 6 sancțiuni contravenționale, în perioada 2019 -2022, în cuantum total de 60.000 lei, amenzi neachitate până la data prezentei, astfel:

· 27.09.2019 amendă în cuantum de 10000 lei;

· 16.12.2019 amendă în cuantum de 5000 lei;

· 27.04.2021 amendă în cuantum de 5000 lei;

· 22.03.2022 amendă în cuantum de 20000 lei;

· 03.08.2022 amendă în cuantum de 10000 lei;

· 05.08.2022 amendă în cuantum de 10000 lei.

„Inspectorii sociali din cadrul A.J.P.I.S. Constanța nu au mai fost în măsură de a mai realiza controale deoarece, fiind în litigiu penal cu furnizorul de servicii sociale neacreditat, nu mai sunt posibile astfel de verificări, până la pronunțarea rezoluțiilor organelor de urmărire penală, întrucât speţa în lucru este nemodificată”, scrie AJPIS în răspunsul transmis către „Dobrogea Live”.

Dosare penale „în lucru”

„Litigiul penal” menționat face referire la trei plângeri penale formulate de AJPIS la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța care s-au concretizat în două dosare penale. Dosarul penal numărul 1490/P/2022 se află în lucru la organele de cercetare penală din cadrul Poliției Eforie, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, iar Dosarul penal 7606/P/2022 se află în lucru la organele de cercetare penală din cadrul IPJ – Serviciul de Ordine Publică din data de 08.09.2022, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.

„Instituția noastră a solicitat sprijinul Inspectoratului Județean de Poliţie în vederea iniţierii unei ordonanţe de procuror care să stabilească termenii și condițiile de închidere efectivă a acestor centre. În paralel, s-a inițiat acţiune în instanță, cu privire la relocarea beneficiarilor în regim de urgenţă prin Ordonanţă preşedenţială, fără soluţii momentan”, spune Laura Constandin, director executiv AJPIS Constanța.

„Dobrogea Live” a solicitat un punct de vedere și S.C. CĂMINUL DE BĂTRÂNI Sf. Constantin și Elena” Eforie, dar până în acest moment nu am primit niciun răspuns.

Conform Lista Firme, SC CĂMINUL DE BĂTRÂNI Sf. Constantin și Elena SRL este administrată de Constantin Tăutu, care este și asociat unic al societății.

Urmărește-ne pe:

Doneaza