9 C
Constanța
duminică, aprilie 18, 2021
Acasă Justiție Judecătorul Epure, care l-a achitat pe Mazăre, vrea la ÎCCJ. Acuzat de...

Judecătorul Epure, care l-a achitat pe Mazăre, vrea la ÎCCJ. Acuzat de afectarea imparțialității, CSM tergiversează cazul

Președintele Curții de Apel Constanța este pe lista candidaților care vor intra în concurs pentru a obține un post de judecător la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). În trecut, el a mai încercat de câteva ori să ajungă judecător la ÎCCJ.

Judecătorul Marius Cristian Epure va susține pe data de 20 aprilie proba interviului pentru a deveni judecător la ÎCCJ. De numele lui Epure se leagă, însă, mai multe situații controversate și o sesizare la CSM privind posibila afectare a imparțialității.

La începutul acestui an, Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, a fost achitat într-un dosar penal în care, în prima instanță, fusese condamnat la 6 ani de închisoare cu executare. Sentința definitivă de achitare a fost dată de judecătorii Marius Cristian Epure și Adriana Ispas de la Curtea de Apel Constanța.

Judecătorul Epure este unul dintre beneficiarii unui teren retrocedat de primarul Radu Mazăre, care a făcut obiectul celebrului dosar al retrocedărilor în urma căruia Mazăre a fost condamnat la închisoare. Judecătorul Epure a fost al treilea cumpărător al acelui teren.

Citește și: Judecătorii din Madagascar nu-l pot scăpa de pușcărie pe Radu Mazăre

Judecătorii Epure și Ispas au considerat că Mazăre nu a încălcat nicio lege când a vândut terenuri în stațiunea Mamaia la prețuri subevaluate, așa cum spun procurorii, creând un prejudiciu UAT Constanța de aproximativ 4 milioane de euro.  

De exemplu, primarul Radu Mazăre a vândut un teren de 15.465,91 de mp în stațiunea Mamaia la prețul de 23,56 euro/m.p. procurorii au susținut că astfel s-a creat un prejudiciu de 1.104.884,16 de euro.

În urma acestei sentințe care a ridicat semne de întrebare, CSM a fost sesizată privind posibila afectare a imparţialităţii domnului judecător Marius Cristian Epure, preşedintele Curţii de Apel Constanţa. Doar că discutarea cazului este tergiversată, iar după câteva amânări de la o ședință la alta, CSM-Secția pentru judecători a decis, pe 4 martie, „înscrierea punctului sus-menţionat pe ordinea de zi a unei şedinţe viitoare ( 4 voturi DA, 3 voturi NU, 3 voturi NULE)”.

În anul 2019, magistrații Curții de Apel au încercat să-l revoce din funcția de președinte al Curții de Apel Constanța pe Marius Cristian Epure din cauza mai multor luări de poziţie, opinii care nu s-au bucurat de girul majorităţii. În luna martie 2019, Adunarea Generală a Curţii de Apel Constanţa a transmis un comunicat în care îşi exprima dezacordul faţă de poziţia pe care şeful instanţei a avut-o în cazul protestelor magistraţilor. Marius Cristian Epure cerea la vremea respectivă Secţiei pentru judecători a CSM să ia atitudine în privinţa protestelor magistraţilor.

Sursa foto: Lumea Justiției

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

Ce foști parlamentari dobrogeni își vor pensiile speciale înapoi. Au deschis procese în instanță

Un fost parlamentar primea minimum 2.131 de lei pe lună pentru un mandat de patru ani. Cei care au avut de la trei mandate...

Două noi investiții în rețele de apă și de canalizare pentru locuitorii din zona de sud a litoralului

RAJA SA a semnat astăzi – 16 aprilie 2021, două noi contracte de lucrări, CL 41 și CL 46, prevăzute în amplul Proiect Regional...

Miercuri, localitatea 23 August și stațiunile Olimp și Neptun vor rămâne fără apă

Pentru executarea unor lucrări de reabilitare și sectorizare, la nivelul Gospodăriei de apă - Tatlageac, RAJA SA va întrerupe furnizarea apei potabile miercuri –...

Trafic îngreunat în zona Tomis III din Constanța

Pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 600 mm, de pe bd. Tomis nr....

Recent Comments