Judecătorul Epure, care l-a achitat pe Mazăre, vrea la ÎCCJ. Acuzat de afectarea imparțialității, CSM tergiversează cazul

Președintele Curții de Apel Constanța este pe lista candidaților care vor intra în concurs pentru a obține un post de judecător la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). În trecut, el a mai încercat de câteva ori să ajungă judecător la ÎCCJ.

Judecătorul Marius Cristian Epure va susține pe data de 20 aprilie proba interviului pentru a deveni judecător la ÎCCJ. De numele lui Epure se leagă, însă, mai multe situații controversate și o sesizare la CSM privind posibila afectare a imparțialității.

La începutul acestui an, Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, a fost achitat într-un dosar penal în care, în prima instanță, fusese condamnat la 6 ani de închisoare cu executare. Sentința definitivă de achitare a fost dată de judecătorii Marius Cristian Epure și Adriana Ispas de la Curtea de Apel Constanța.

Judecătorul Epure este unul dintre beneficiarii unui teren retrocedat de primarul Radu Mazăre, care a făcut obiectul celebrului dosar al retrocedărilor în urma căruia Mazăre a fost condamnat la închisoare. Judecătorul Epure a fost al treilea cumpărător al acelui teren.

Citește și: Judecătorii din Madagascar nu-l pot scăpa de pușcărie pe Radu Mazăre

Judecătorii Epure și Ispas au considerat că Mazăre nu a încălcat nicio lege când a vândut terenuri în stațiunea Mamaia la prețuri subevaluate, așa cum spun procurorii, creând un prejudiciu UAT Constanța de aproximativ 4 milioane de euro.  

De exemplu, primarul Radu Mazăre a vândut un teren de 15.465,91 de mp în stațiunea Mamaia la prețul de 23,56 euro/m.p. procurorii au susținut că astfel s-a creat un prejudiciu de 1.104.884,16 de euro.

În urma acestei sentințe care a ridicat semne de întrebare, CSM a fost sesizată privind posibila afectare a imparţialităţii domnului judecător Marius Cristian Epure, preşedintele Curţii de Apel Constanţa. Doar că discutarea cazului este tergiversată, iar după câteva amânări de la o ședință la alta, CSM-Secția pentru judecători a decis, pe 4 martie, „înscrierea punctului sus-menţionat pe ordinea de zi a unei şedinţe viitoare ( 4 voturi DA, 3 voturi NU, 3 voturi NULE)”.

În anul 2019, magistrații Curții de Apel au încercat să-l revoce din funcția de președinte al Curții de Apel Constanța pe Marius Cristian Epure din cauza mai multor luări de poziţie, opinii care nu s-au bucurat de girul majorităţii. În luna martie 2019, Adunarea Generală a Curţii de Apel Constanţa a transmis un comunicat în care îşi exprima dezacordul faţă de poziţia pe care şeful instanţei a avut-o în cazul protestelor magistraţilor. Marius Cristian Epure cerea la vremea respectivă Secţiei pentru judecători a CSM să ia atitudine în privinţa protestelor magistraţilor.

Sursa foto: Lumea Justiției

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Doneaza