Magistrații Tribunalului Constanța au fost sesizați de o învățătoare care acuză ISJ Constanța de abuzuri săvârșite în ședința publică pentru ocuparea unor posturi didactice vacante. Deși este titulară și legea îi dă dreptul, atât ISJ, cât și conducerea Liceului unde activează, au refuzat să-i acorde un post la plata cu ora.
În luna august 2022, un cadru didactic titular (învățătoare) la Liceul Teoretic Băneasa a depus un dosar în vederea obținerii unui post de învățătoare la plata cu ora. Însă, Consiliul de Administrație al Liceului a decis să nu-i dea aviz, în schimb, același Consiliu i-a dat aviz pentru postul respectiv unei educatoare.
Trebuie menționat că Metodologia-cadru pentru ocuparea posturilor prevede că au prioritate la ocuparea posturilor rezervate în regim de plata cu ora cadrele didactice titulare în specialitatea postului didactic vacant (art. 94 pct.4 din Metodologie).
În fața unui abuz evident făcut de conducerea Liceului din Băneasa, cadrul didactic a mers mai departe și a depus dosarul la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Constanța. A depus un dosar pentru plata cu ora la învățători și unul pentru un post la educatori.
Pe 2 septembrie 2022, învățătoarea a participat la ședința publică. „Deși erau două coduri (posturi n.red.) neocupate pentru specialitatea învățători, eu am solicitat unul dintre ele pentru care nu am primit aviz nici în această ședință publică pe motiv că nu am avizul Liceului, dar în Calendarul ocupării posturilor didactice (afișat pe site-ul ISJ) la punctul al doilea se menționa faptul că cei care nu au primit avizul Școlii vor depune dosarul la ISJ, lucru pe care eu l-am făcut”, spune cadrul didactic.
Mai mult, în aceeași ședință publică, postul vizat de învățătoare a fost blocat, iar aceasta spune că inspectoarea școlară Monica Răgușilă a solicitat telefonic directoarei Liceului Teoretic Băneasa să reia procedura de ocupare a posturilor vacante.
„Doamna director nu a reluat nicio procedură, iar eu nu am ocupat nici un cod la plata cu ora”, spune aceasta.
Ea arată, referitor la posturile de educator, că Liceul Băneasa nu avea niciun post anunțat, dar în acea ședință publică a fost deblocat un post (despre care ea nu știuse) care a fost dat unei suplinitoare.
În aceeași ședință publică organizată de ISJ Constanța, o educatoare de la Grădinița cu Program Normal Băneasa a ocupat un post la plata cu ora de învățător, exact același post pentru care învățătoarea nu primise avizul din partea conducerii Liceului Teoretic Băneasa. „A vorbit (educatoarea n.red.) ceva cu doamna inspector și imediat postul a fost ocupat”, spune învățătoarea.
„Consider că am fost nedreptățită deoarece unul dintre cele două posturi la catedra învățători libere la plata cu ora a fost ocupat de o doamnă pensionară, deși prioritate au titularii, iar celălalt post a fost atribuit unei colege care primise tot la plata cu ora un cod pe un post la Școala Făurei”, spune învățătoarea în plângerea făcută înaintea instanței.
După numai câteva zile de la acea ședință publică, dascălul nemulțumit a depus o sesizare la ISJ Constanța la care nu a primit nici un răspuns.
În concluzie, învățătoarea susține că nici ISJ Constanța și nici Consiliul de Administrație al Liceului Teoretic Băneasa nu au respectat Metodologia de ocuparea a posturilor în învățământ la plata cu ora și solicită judecătorilor să desființeze avizul negativ primit de ea în luna august din partea Consiliului de Administrație al Liceului Băneasa, să desființeze avizul pozitiv primit de un alt cadru didactic ce nu îndeplinea condițiile de eligibilitate și să dispună încadrarea ei pe postul de învățător în regim de plată cu ora.
Ce răspunde ISJ Constanța
Reporterii „Dobrogea Live” au solicitat un punct de vedere Inspectoratului Școlar Județean Constanța cu privire la nemulțumirile învățătoarei.
ISJ a transmis că învățătoarea are dreptate, având prioritate la ocuparea unui post la plata cu ora, iar directorul Liceului avea obligația de a-i atribui acel post (directoarea, între timp, a demisionat din funcție n.red.). Vă prezentăm mai jos răspunsul integral al ISJ:
„Cred că și ISJ avea obligația de a-mi acorda un cod în ședința publică deoarece pe forum-ul Inspectoratului Școlar a fost publicat, în data de 19. 08.2022 ,un anunț cu modalitatea de depunere a dosarelor ANGAJARE ÎN REGIM DE PLATA CU ORA. Eu, fiind titulara unității, am întocmit acel dosar conform cerințelor. La punctul 2 al anunțului se spune că cei care nu au primit AVIZ din partea școlii pot depune dosare de încadrare în regim de plata cu ora în data de 26.08.2022 la Inspectoratul Școlar, ceea ce am și făcut.
Consider că eu mă încadram la art.94, alin. 7, litera b (prioritate au cadrele titulare postului vacant), deoarece la litera 8 din Metodologie este doar un criteriu de departajare, unde nu am avut concurență în ședința publica și unde am fost strigată prima la aceasta categorie, deci eram prioritară”, conchide învățătoarea.