12.4 C
Constanța
luni, iunie 14, 2021
AcasăPrimării DobrogeneÎntârzieri la lucrările podului suspendat de peste Dunăre. Care sunt cauzele

Întârzieri la lucrările podului suspendat de peste Dunăre. Care sunt cauzele

Prefectura județului Brăila a anunțat care sunt cauzele care întârzie lucrările la podul suspendat ce va face legătura între Tulcea și Brăila. Este cea mai mare investiție de acest gen din România. Până în acest moment s-au executat aproximativ 17% din lucrări.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a solicitat sprijinul Instituției Prefectului-Județul Brăila pentru a se implica în deblocarea etapelor premergătoare începerii lucrărilor la acest tronson de drum, unde au fost semnalate o serie de întârzieri.

„Este vorba despre relocările utilităților necesare realizării acestui obiectiv, respectiv cea a conductelor de apă-canal, a Companiei de Utilități Publice Dunărea Brăila, un proiect în valoare de 1.801.497,93 lei fără TVA, unde se așteaptă semnarea contractului de execuție”, spun reprezentanții prefecturii.

Întârzieri au fost semnalate și la capitolul relocării rețelelor electrice. „În acest sens s-a avizat studiul de coexistență cu SDEE Muntenia Nord, este în curs de avizare E-Distribuție Dobrogea și urmează  depunerea studiului de coexistență la Transelectrica (pentru rețele de 220kV și 400Kw), proiectantul întâmpinând dificultăți în obținerea acordului de mediu, având în vedere faptul că aceste relocări se realizează în arii protejate”, explică prefectura Brăila.

Tot pentru realizarea obiectivului Pod suspendat peste Dunăre este necesară și relocarea rețelelor de gaze. Astfel, urmare a anulării procedurii de achiziție de 3 ori din motive de neprezentare a ofertanților, privind proiectarea și relocarea conductelor, CNAIR a demarat o procedură de achiziție prin negociere directă fără publicare, contractul fiind obținut de Distrigaz .

„Pentru a începe lucrările la drumul de legătură dintre centura Brăilei și pod,  mai este nevoie de asemenea, și de relocarea unor stâlpi de iluminat de pe DN2B, această sarcină revenind Primăriei municipiului Brăila.

O altă situație care necesită o atenție deosebită este și cea legată de exproprieri întrucât, după finalizarea proiectului tehnic au rezultat suprafețe de exproprieri suplimentare. În acest scop a fost întocmit deja un proiect pentru promovarea unei hotărâri de Guvern”, spun reprezentanții prefecturii.

Prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc a programat săptămâna aceasta mai multe întrevederi cu persoanele direct responsabile pentru deblocarea acestei situații, astfel încât să poată începe lucrările, cât de curând, și pe acest tronson de drum. Prima întâlnire a fost chiar marți, 23.06.2020, cu reprezentanții CUP Dunărea și CNAIR.

Noul pod proiectat peste Dunăre va uni judeţele Brăila-Galaţi de Tulcea, în zona Jijila, şi ar urma să fie inaugurat în 2021. Proiectul presupune amenajarea, în total, a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri vor fi pe teritoriul judeţului Tulcea. Proiectul are o valoare de 500 de milioane de euro.

Cele mai populare

Recent Comments