Insula Popina este o zonă strict protejată a Rezervației Biosferei Delta Dunării. Insula, cu o suprafață de 98 de hectare, este locul ideal pentru popasul păsărilor migratoare și adăpostul unor specii rare de nevertebrate.
„Insula Popina (98 ha) este un martor de eroziune calcaros, din uscatul nord-dobrogean, situat în nordul lacului Razim, în jumătatea nordică, apropierea amenajărilor piscicole Iazurile și Sarinasuf și a localității Iazurile, având o altitudine de 47 m”, spun specialiștii ARBDD – Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării.
De asemenea, climatul temperat continental semiarid crează condiții de stepă pentru vegetație xerofilă.
„Aici au fost identificate câteva habitate prioritare care găzduiesc circa 300 de specii de plante superioare.
Dintre plantele identificate pe insulă, 38 specii au fost semnalate pentru prima dată pe teritoriul RBDD după anul 1990. Privitor la spectrul faunistic, au fost identificate cca 200 specii de insecte.
Pe faleza stâncoasă, insula Popina adăpostește o numeroasă populație a șarpelui de apă (Natrix tessellata), iar dintre cele 130 de specii de păsări semnalate, 17 cuibăresc aici, în faleza de loess.
Primăvara, când vegetația este săracă și pitică se pot întâlni păsări de mlaștină (codobaturi venite din Congo), păsări de pădure: privighetoarea roșcată (Luscinia megarhynchos), presura cap negru (Emberiza melanocephala), ciocârlia de Bărăgan (Melanocorhypha colandro) etc. Izvoarele ușor mezotermale care apar pe țărmul nordic al insulei (încă nestudiate) conferă insulei un plus de interes științific. Fauna de nevertebrate cuprinde rarități ca păianjenul veninos „văduva neagră” (Lactrodextra) și miriapodul gigant (Scolopendra cingulata).
Insula Popina constituie un loc important de popas al păsărilor migratoare, călifarul alb (Tadorna tadorna) și vânturelul roșu (Falco tinnunculus)”, mai spun cei de la ARBDD.
foro: Insula Popima – Helmut Ignat