- După ce și-au mărit indemnizațiile lunare de la 7.498 de lei brut la 23.800 de lei brut, cei din Consiliul de Administrație al Aeroportului Mihail Kogălniceanu Constanța își propun să dezvolte instituția în ritm de melc.
- Aeroportul Kogălniceanu se află la coada clasamentului național în ceea ce privește numărul pasagerilor care-l tranzitează într-un an.
Pe 6 februarie 2025, Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Aeroportului Kogălniceanu Constanța a discutat și aprobat, în cele din urmă, indicatorii-cheie de performanță care rezultă din Planul de administrare 2024-2028, document întocmit de Consiliul de Administrație al aeroportului.
Consiliul Județean s-a opus. „Nu va fi niciun progres”
Votul asupra indicatorilor de performanță nu a întrunit unanimitate, doi dintre acționari (40%) au votat împotrivă. Este vorba despre Fondul Proprietatea și Consiliul Județean Constanța. Vă reamintim, Consiliul Județean s-a opus și deciziei din 9 ianuarie 2025 de majorare a indemnizațiilor persoanelor din Consiliul de Administrație, dar votul Ministerului Transporturilor (acționar majoritar cu 60%) a fost suficient pentru ca indemnizația să crească de la de la 7.498 de lei brut la 23.800 de lei brut.
Dobrogea Live a solicitat CJC să explice de ce s-a opus aprobării indicatorilor-cheie de performanță. „Este o încălcare a HG 639/2013. Stabilirea indicatorilor s-a făcut fără a avea în vedere o abordare echilibrată. Planul de administrare pentru perioada 2024-2028 prevede indicatori de performanță la nivel minim, ceea ce înseamnă că nu va fi niciun progres real de la un an la altul””, spun reprezentanții CJC.
Citește și: Aeroportul M. Kogăliceanu Constanța, pasageri într-un an cât cel din Timișoara într-o lună
Concret, HG 639/2023 anexa II prevede la art. 10: „Criteriile folosite pentru selectarea ICP (indicatorilor-cheie de performanță) trebuie să îndeplinească, dar fără a se limita la acestea, următoarele cerințe: a) să fie specifice, măsurabile, orientate în timp, posibil de obținut; b) să fie general aplicabile în cadrul sectorului de activitate, acolo unde este posibil; c) să fie transparente; d) să fie verificabile în mod independent; e) să ia în calcul obiectivele, țintele și rezultatele stabilite pentru întreprinderea publică; f) să fie compatibile cu specificul întreprinderii publice; g) să facă parte din categoriile de indicatori de performanță stabilite de către autoritatea publică tutelară a fi cele mai relevante pentru sectorul economic în care operează întreprinderea publică și pentru dimensiunea și scopul său, respectiv comercial, monopol reglementat, serviciu public.
Consiliul de administrație: indemnizații mari, ambiții mici
Conform Planului de administrare 2024-2028, aprobat recent, pentru perioada 2024-2028, Consiliul de Administrație îşi propune îndeplinirea următoarele obiective prioritare legate de „Clienți”, „Dezvoltarea afacerilor” și „Rentabilitate” (un capitol care interesează constănțenii cel mai mult):
- Creșterea numărului de pasageri comerciali cu 4.5% în fiecare an;
- Creșterea gradului de satisfacție a clienților în scopul asigurării retenției acestora la un nivel de peste 75%;
- Creșterea cifrei de afaceri a Aeroportului cu 2,5% in fiecare an, obținută prin creșterea traficului anual de pasageri şi aeronave şi tone-marfă tranzitat;
- Reducerea pierderilor cu 5% în fiecare an al perioadei de mandat.
Se observă astfel că „ambiția” celor plătiți cu 23.800 de lei pe lună este să crească numărul de pasageri comerciali cu 4,5%. În anul 2024, conform datelor furnizate chiar de Aeroportul Mihail Kogălniceanu, s-au înregistrat 97.925 pasageri rezultați din curse efectuate în regim regulat, charter și aviație generală. În concluzie, pentru anul 2025 se dorește o creșterea traficului cu aproximativ 4.500 de pasageri comerciali. Astfel aeroportul constănțean ar putea avea într-un an tot atâția pasageri cât are Aeroportul din Timișoara într-o singură lună (Aeroportul Timișoara este pe locul al patrulea în clasamentul general).
De asemenea, propunerea de creștere a gradului de satisfacție a clienților în scopul asigurării retenției acestora la un nivel de peste 75% contrazice chiar indicatorii de performanță propuși tot de același Consiliu de Administrație. Astfel, în anexa indicatorilor se prevede o creștere a gradului de satisfacție a clienților, în 2025, de 95,5% pentru ca în 2028 să se ajungă la 97% (foto jos).

Acest lucru dovedește că între Planul de administrare și indicatorii de performanță nu s-a realizat nicio corelație, datele trebuind interpretate cu rețineri, mai ales că nu există nicăieri note sau trimiteri la documente care să stea la baza înaintării acestor cifre „optimiste”.
Consiliul de Administrație al Aeroportului Mihail Kogălniceanu Constanța:
- Artagea Bogdan Ionuț
- Acatrinei Horia Mihail
- Ardelean Felix Corneliu
- Teșeleanu George
- Mihu Ștefan
- Fătu Simona-Carmen
- Monea Gabriel
Bandiți în România au un factor de autodeterminare și un țel comun de jupuire a poporului/ statului român se cred dracul împelițat care va stăpâni Romania. Peste tot în țara românească au prins tupeu grețos tot felul de indivizi scârboși care violează* f..t* pe față românii sărmani și blajini, crezând că nimeni și nimic nu va mai putea să schimbe situația, unii dintre ei* scârboși* nu au trăit în ” epoca de aur” și sunt doar inconștienți de ce le pregătește VIITORUL APROPIAT. Această pauză de 35 de ani sa terminat la fel și toți nenorociți care între timp și-au dat arama pe față, sunt niște TINICHELELE pe care nimeni în lumea întreagă nu le vrea, acești asasini economici ai României trebuie eliminați din țară și exportați în schimbul datoriilor pe care le-au subscris în numele poporului român.
Un aeroport mort,distrus de putori ce nu fac nimic ,pe salarii de nababi ,ca și în fruntea tarii!Și stau ca nesimțiții!
Ar trebui desființat cu totul. S-ar economisi bani. Două județe, cu atâtea orașe: Constanța, Tulcea, Năvodari, Medgidia, Mangalia ș.a. ne ducem la București cu autocarul ca să luăm un avion. Mii de oameni…