Sindicatul Liber Navalistul, sindicat reprezentativ la nivelul societății Damen Shipyards Mangalia S.A., a transmis două scrisori deschise, una Ministerului Economiei, căruia îi solicită să-și asume responsabilitatea ce îi revine, în calitate de acționar majoritar, și una conduceri grupului DAMEN (inclusiv Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România).
„Șantierul naval din Mangalia cândva lider european în construcția de nave comerciale, este acum într-o criză fără precedent în timp ce alte șantiere navale din România și din regiune au comenzi și funcționează la capacitate maximă”, spun sindicaliștii.
Activitatea șantierului este întreruptă pentru o perioadă îndelungată, majoritatea angajaților sunt în șomaj tehnic de 8 luni, societatea este în insolvență cu datorii majore și fără posibilități certe de finanțare pentru a putea contracta noi comenzi de construcții de nave. În acest șantier nu se mai construiește nimic, iar activitatea acestuia este paralizată. În lipsa unor proiecte majore, șansele de redresare și de ieșire din insolvență sunt foarte reduse, în timp ce riscul de faliment este unul major.
Drepturile salariale sunt plătite din Fond de Garantare a Creanțelor Salariale pentru o perioadă limitată de 5 luni consecutive (octombrie 2024 – februarie 2025).
Iată ce mai spune Sindicatul Liber Navalistul:
„În contextul în care nu există finanțări adecvate și nu sunt semnate contract majore , riscul de faliment și de dizolvare a societății este iminent, iar acest lucru ar avea un impact catastrofal asupra tuturor salariaților, familiilor acestora și asupra comunității locale, având în vedere că societatea Damen Shipyards Mangalia este cel mai mare angajator local.
Nu putem accepta ca un obiectiv strategic de interes național să ajungă într-o situație în care singura soluție rămasă să fie închiderea acestui șantier naval! Este inadmisibil ca, din cauza managementului defectuos practicat de DAMEN, acest obiectiv să fie condus spre colaps economic și social.
Pentru a evita colapsul, șantierul naval din Mangalia trebuie să își reia urgent activitatea, deoarece stagnarea din ultimele opt luni este inacceptabilă. Toți cei implicați pierd: acționarii, angajații, economia locală și națională!
În timp ce alte șantiere navale mai mici construiesc nave și creează locuri de muncă, Damen Shipyards Mangalia este blocat într-un „conflict între acționari” care a degenerat într-un blocaj economic prelungit, cu efecte devastatoare, în care angajații concediați, familiile acestora și întreaga comunitate locală sunt victime colaterale.
Continuarea litigiilor în instanțele naționale și internaționale poate dura ani de zile, iar în tot acest timp situația se agravează, transformându-se dintr-o criză critică într-una dramatică.
Din păcate, am constatat că, în calitatea sa de acționar și administrator al conducerii șantierului naval, DAMEN a contribuit la deteriorarea situației DSMa SA, eforturile și sacrificiile angajaților pe care îi reprezentăm fiind anulate de un management care a urmărit în principal transferul profiturilor către Țările de Jos, precum și de lipsa asigurării unor măsuri adecvate de siguranță la locul de muncă.
Având în vedere gravitatea situației actuale și impactul semnificativ asupra Damen Shipyards Mangalia, a angajaților săi și a economiei locale, solicităm ferm luarea unor măsuri urgente pentru redresarea șantierului.
Având în vedere gravitatea situației actuale și impactul semnificativ asupra societății Damen Shipyards Mangalia, angajaților săi și economiei locale, vă solicităm cu fermitate să luați măsuri urgente în vederea redresării șantierului. În acest sens, vă prezentăm următoarele revendicări prioritare:
- Încheierea acestui conflict distructiv dintre acționari
Litigiile dintre acționari pun în pericol existența șantierului. Este nevoie de un armistițiu între cei doi acționari, pentru a permite o durată de stabilitate în care să se implementeze un plan de reorganizare și redresare a șantierului. Dacă această situație continuă, acest șantier din Mangalia va fi închis, activele sale vândute bucată cu bucată pentru stingerea datoriilor sau va ajunge la fier vechi și astfel ar fi distrus definitiv!
- Reluarea urgentă a activității șantierului naval
Acest șantier nu poate rămâne inactiv în timp ce piața navală este în creștere. Statul român trebuie să își exercite autoritatea și să intervină activ pentru clarificarea situației privind viitorul acestui șantier și implicarea Ministerului Economiei în procesul de reorganizare, astfel încât activitatea să fie reluată în cel mai scurt timp posibil prin repornirea producției.
- Stabilirea urgentă a unei strategii naționale pentru viitorul acestui șantier
Statul român trebuie să decidă ce vrea să facă cu acest obiectiv strategic:
- își va exercita dreptul de preempțiune asupra acțiunilor deținute de acționarul minoritar?
- va prelua administrarea directă a șantierului?
- va identifica un investitor serios, capabil să relanseze activitatea și să asigure finanțarea necesară
pentru ieșirea din insolvență?
- Adoptarea unor măsuri urgente pentru evitarea colapsului.
Nu mai este timp de amânări și tergiversări! Ministerul Economiei trebuie să ia decizii ferme, corecte și rapide, să trateze acest șantier ca pe un obiectiv de importanță națională, nu ca pe un simplu activ industrial abandonat. Sunt necesare adoptarea unor măsuri pentru menținerea locurilor de muncă și evitarea exodului forței de muncă experimentate, prin sprijin guvernamental și identificarea unor soluții de redresare economică.
- Anularea Planului de restructurare prin concedieri colective și aplicarea unui plan coerent de redresare a societății, nu prin reduceri de personal
Considerăm că reducerea drastică a personalului diminuează semnificativ șansele de redresare. Reluarea activității presupune păstrarea forței de muncă ce este esențială. Trebuie salvate locurile de muncă din acest șantier, având în vedere faptul că numărul actual de personal este extrem de redus, ajungând la cel mai mic număr de angajați din întreaga perioada de activitate a acestui șantier de la înființare până în prezent.
Am semnalat autoritățile despre poziția sindicatului referitoare la măsura angajatorului de aplicare a planului de restructurare prin concedieri colective, însă până acum nu am primit niciun răspuns la sesizare și nicio reacție din partea reprezentanților statului român. Solicităm înlocuirea măsurilor de restructurare cu un plan de redresare coerent, care să asigure continuarea activității și protejarea locurilor de muncă.
Există o șansă de redresare a șantierului doar dacă statul român va asuma responsabilitatea de a prelua administrarea acestuia sau de a găsi un investitor interesat să investească în acest șantier. Activitatea trebuie reluată pentru a crește șansele de a ieși din insolvență.
Șantierul nu a fost niciodată într-o situație mai gravă decât cea actuală! Traversăm o criză fără precedent, iar dacă autoritățile nu intervin acum, vom pierde definitiv nu doar toate aceste locuri de muncă, ci și o capacitate strategică de producție navală în România.
Aceasta situație nu mai poate fi tratată doar ca o problemă punctuală a Ministerului Economiei! Relansarea șantierului din Mangalia este o responsabilitate a întregului stat român și necesită implicarea urgentă a tuturor instituțiilor abilitate:
- Guvernul României trebuie să adopte măsuri imediate pentru salvarea acestui obiectiv strategic;
- Administrația Prezidențială, având în vedere importanța șantierului în economia națională și industria de apărare;
- Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), deoarece șantierul navalul este un activ industrial esențial pentru securitatea economică și strategică a României;
- toate celelalte instituții ale statului român abilitate să gestioneze și să soluționeze această criză majoră.
În contextul geopolitic actual, când la granițele României se desfășoară un conflict armat, este de neconceput ca statul român să permită închiderea unui șantier naval esențial pentru securitatea și economia națională. Acest șantier trebuie să producă, nu să rămână închis! Aici trebuie să se construiască nave, să se asigure repararea, modernizarea și reconversia navelor.
În toată această perioadă de criză, nici Guvernul României, nici Administrația Prezidențială, nici Ministerul Economiei nu au comunicat public și nu au avut vreo reacție concretă referitoare la situația gravă în care se află șantierul și cum o vor soluționa.
Solicităm luarea imediată a măsurilor corespunzătoare, concrete și eficiente pentru reluarea activității șantierului și redresarea acestui obiectiv strategic!
Nu mai este timp pentru discuții și tergiversări! Statul român, în calitate de acționar majoritar, trebuie să acționeze acum pentru salvarea șantierului din Mangalia pentru a preveni un dezastru economic și social ireversibil!
În numele angajaților din șantierul naval Damen Shipyards Mangalia,
Sindicatul Liber Navalistul