În iarna de dinainte de alegeri, Vergil Chițac (PNL) „ieftinește” gigacaloria. Cât plătesc, în realitate, toți constănțenii pentru gigacalorie

Iarna 2023/2024 va fi cea de dinainte de alegerile locale, alegeri la care actualul primar al Constanței, Vergil Chițac, vrea să candideze pentru un nou mandat. De altfel, PNL Constanța l-a anunțat ca și candidat, chiar dacă edilul are probleme penale pe care nu le-a lămurit încă.

Cum era de așteptat, înainte de campania electorală, în Constanța se va crea iluzia că este „doar lapte și miere”. În acest sens, Vergil Chițac a anunțat în seara zilei de 30 octombrie 2023, pe contul său de Facebook, că va „propune Consiliului Local scăderea prețului gigacaloriei pentru populație de la 450 lei la 350 lei.” Trebuie spus că tot el a majorat prețul gigacaloriei în urmă cu câteva luni.

Acest cadou preelectoral este făcut abonaților Termoficare Constanța „în urma unor calcule economice și de bilanț energetic făcute pentru perioada septembrie 2022 – septembrie 2023” din care a rezultat scăderea prețului pe gigacalorie de la 1.910 lei la 1.284. Așadar, acesta ar fi prețul real al gigacaloriei pe care-l suportă bugetul orașului la care toată populația cotizează, indiferent dacă ești sau nu abonat Termoficare Constanța.

Coroborat și cu eliminarea consistentă a pierderilor din rețea și cu scăderea numărului intervențiilor, ne așteptăm la o ieftinire deloc neglijabilă a căldurii în această iarnă pentru constănțeni”, mai spune primarul.

Vergil Chițac a scumpit gigacaloria

În octombrie 2021, consilierii PNL și USR Constanța au fost de acord cu proiectul aceluiași Vergil Chițac de a scumpi gigacaloria la valoarea de 1.034 de lei, din care doar 250 de lei plătea un abonat, iar restul era subvenționat. La acea vreme, RADET (actualmente Termoficare Constanța) avea aproximativ 45.000 de abonați persoane fizice și juridice.

„Să știți că prețul la gigacaloriei era artificial , nu avea nicio legătură cu realitatea economică. Era un preț de 250 de lei la cetățean și 800, se plătea diferența, subvenție. Realitatea este că e vreo 1.300. Pentru că nu a fost prețul real, au intrat în faliment toți. Și CET-ul, și RADET-ul”, a declarat primarul după un an de la această deizie, în noiembrie 2022.

La 1 aprilie 2023, la propunerea lui vergil Chițac, Consiliul Local a aprobat majorarea prețului gigacaloriei la 1.802 lei, preț din care populația trebuia să plătească 450 de lei/gigacalorie, restul fiind subvenționat de la bugetul local. Decizia este valabilă până la 31 decembrie 2023.

În acest moment, Termoficare Constanța mai are aproximativ 30.000 de abonați.

Urmărește-ne pe:

Doneaza