CulturăImagini inedite cu efectele furtunii care a măturat litoralul românesc în urmă...

Imagini inedite cu efectele furtunii care a măturat litoralul românesc în urmă cu 35 de ani FOTO

În noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie 1988 întreaga țară a fost paralizată de vremea nefavorabilă. Zăpada abundentă, viscolul, poleiul și ceața au determinat autoritățile să interzică circulația autovehiculelor proprietate personală în toate județele țării, marți, 2 februarie 1988.

Dobrogea Live vă prezintă imagini din stațiunea Mamaia de la începutul anului 1988, dezastru documentat de Centrala O.N.T. Litoral, centrala care coordona activitatea IHR Mamaia, Eforie Nord și Eforie Sud, Mangalia și Delta Dunării.

Stațiunea Mamaia, bufet Azur, distrugere planșeu terasă prin dezvelirea fundației, februarie 1988

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Miliției, Direcția Circulație, publicat în ziarul Dobrogea Nouă, ediția din 2 februarie 1988, pe drumurile publice aveau voie să circule doar autovehiculele transportului în comun și cele destinate aprovizionării populației și unităților economice.

Stațiunea Mamaia. prăbușiri la bufetul Azur, vizibile bornele de nivel ale plajei, februarie 1988

În ultimele două – trei zile vremea a fost nefavorabilă circulației rutiere (n. red. în județul Constanța). Chiar dacă nu a nins abundent, vântul puternic și temperaturile relativ scăzute au transformat porțiuni din carosabil în adevărate patinoare, deci în zone periculoase pentru circulație. Ieri dimineață se circula în condiții foarte dificile în zona Deleni – Adamclisi – Ostrov, precum și pe mai multe porțiuni de pe șoseaua Hârșova – Constanța. (…) Se depun în continuare eforturi în vederea asigurării condițiilor necesare pentru desfășurarea normală a circulației trenurilor de marfă și de călători”, arată ziarul Dobrogea Nouă.

Pe litoral, viscolul puternic din cursul nopții de duminică, 31 ianuarie, spre luni, 1 februarie 1988, a distrus mai multe clădiri, terase, conducte și diverse amenajări din stațiunea Mamaia, provocând eroziunea plajei și depuneri masive de scoică pe nisip.

Stațiunea Mamaia. depuneri de scoică pe plajă, februarie 1988
Stațiunea Mamaia. prăbușiri la bufetul Azur, februarie 1988
Stațiunea Mamaia. dezveliri conducte de aducțiune apă de mare pentru piscine, februarie 1988
Stațiunea Mamaia. zona PARC – Aurora, vedere generală a zonei cu eroziune avansată, februarie 1988
Stațiunea Mamaia. zona bufet Pescăruș, februarie 1988
Stațiunea Mamaia. prăbușiri terase în zona hotel Meridian, februarie 1988
Stațiunea Mamaia. terasa bufet Ramura, februarie 1988

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: