În ultimii ani, sudul litoralului se dezvoltă într-un ritm alert, stațiunile de aici fiind vizate de investiții private de sute de milioane de euro. În paralel, și administrația locală Mangalia (de care aparțin șapte stațiuni) încearcă să țină pasul, atrăgând finanțări europene și guvernamentale. Doar anumite instituții ale statului rămân parcă nepăsătoare față de imobilele pe care le dețin, imobile transformate în ruine ce strică aspectul unor stațiuni.
Deoarece stațiunile turistice de interes național (Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus şi Saturn) reprezintă cea mai importantă zonă turistică a sudului litoralului românesc, Primăria municipiului Mangalia a transmis în ultimii ani adrese către Ministerul Apărării Naționale, Compania Națională „Poșta Română” și Secretariatul General al Guvernului prin care solicită fie să se facă investiții în reabilitarea imobilelor, fie să se analizeze posibilitatea transferării lor cu titlu gratuit în proprietatea publică a municipiului. Instituțiile vizate susțin că vor face investiții, lucru care nu s-a întâmplat.
Primăria Mangalia a revenit, în aprilie 2024, cu aceeași solicitare către statul român, prin Secretariatul General al Guvernului.
Ministerul Apărării: Imobilele sunt necesare
Imobilele deținute de Ministerului Apărării Naționale care necesită urgent investiții sunt:
- Cazarma 5079, suprafață 5148 mp (dig)
- Cazarmă 2745 (Incinta 9), suprafața 2970 mp (dig)
- Cazarmă 2745 (Incinta 8), intravilan, suprafață măsurată 35432 mp (Insula)
- Cazarmă 1521, intravilan, suprafață măsurată 16122 mp (Insula)
- Garnizoana Mangalia, str. Delfinului, Mangalia.
„Starea de paragină a imobilelor menționate, datorată lipsei oricărei investiții în ultimele decenii, a condus la degradarea, de la an la an, a acestor active și a zonelor limitrofe, care ar fi trebuit să constituie obiective de interes pentru investiții și puncte de atracție turistică”, spune Primăria.
Dobrogea Live a solicitat MApN un punct de vedere cu privire la imobilele respective și la viitorul lor.
„Imobilele din garnizoana Mangalia la care faceți referire, aflate în administrarea MApN, sunt necesare nevoilor operaționale ale structurilor de forțe. Imobilele se află în proces de modernizare prin executarea de proiecte de investiții imobiliare și reparații curente”, spune Ministerul Apărării.
De asemenea, MApN arată că, în anul 2023, autoritățile locale ale Municipiului Mangalia au solicitat transferul imobilului 5079 Mangalia (teren dig), demersul primind aviz nefavorabil din partea Statului Major al Apărării deoarece este folosit în activitățile specifice ale Forțelor Navale.
De asemenea, în data de 2 aprilie 2024, Primăria Municipiului Mangalia a transmis o nouă solicitare privind transferul imobilelor amintite. „Aceasta se află în analiza Comisiei instituite la nivelul Statului Major al Apărării, urmând ca în baza concluziilor rezultate să fie transmise propuneri conducerii MApN în vederea comunicării unui punct de vedere către Primăria Municipiului Mangalia şi informarea Secretariatului General al Guvernului”, mai spune Ministerul.
Poșta Română: Nu înstrăinăm spații, le închiriem
Și Compania Națională „Poșta Română” deține imobile în stațiunile Venus, Saturn și Jupiter, foste oficii poștale care acum sunt dezafectate, lăsate în paragină cu un aspect care nu se potrivește deloc unei stațiuni turistice.
„Considerăm că este imperios necesar reabilitarea acestor clădiri, aflate într-o stare avansată de degradare, care afectează grav imaginea şi peisajul urban al municipiului”, spune Primăria Mangalia într-o adresă transmisă poștei Române.
Compania Națională ,,Poșta Română” a comunicat, într-un răspuns pentru Dobrogea Live, că a procedat la închirierea spațiilor menționate, în conformitate cu regulamentul intern aprobat la nivel de companie. Imobilele din Saturn și Venus au fost închiriate, urmând aceeași procedura și pentru imobilul din Jupiter.
„Compania Națională ,,Poșta Română” nu înstrăinează spații, ele fiind propuse doar spre închiriere. Locațiile în care Compania Națională ,,Poșta Română” nu mai desfășoară activități poștale sunt propuse, în conformitate cu regulamentul intern aprobat, spre închiriere. În urma finalizării procedurii de închiriere, investițiile sunt realizate de către viitorii chiriași, conform contractelor aferente semnate”, susține compania națională.
Blocuri și hoteluri ale statului
O clădire simbolică pentru Mangalia este Hotelul Egreta din Venus, un imobil cu 11 etaje care a fost transmis cu titlu gratuit din patrimoniul Societății Florica 95 S.A. Mangalia în proprietatea statului și în administrarea Consiliului Local Mangalia (în anul 1999). Fără să se facă nicio investiție, clădirea veche s-a degradat rapid, iar reabilitarea sa o poate face doar proprietarul: statul român. Lucru care, de asemenea, nu se întâmplă.
Tot statul român este proprietarul mai multor blocuri din sudul litoralului care și ele necesită urgent reabilitare:
- Imobilul bloc C3, situat în Neptun-Olimp, str. Trandafirilor;
- Imobilul bloc CP5, situat în Saturn, Şos. Constanței nr.33;
- Imobilul bloc C1 (P+3), situat în Neptun-Olimp, str. Trandafirilor;
- Imobilul bloc C2 (P+3), situat în Neptun-Olimp, str. Trandafirilor;
- Imobilul C9 (P+3), situat în Neptun-Olimp, Str. Plopilor nr. 1;
- Imobilul C10 (P+3), situat în Neptun-Olimp, Str. Plopilor nr.1.
Secretariatul General al Guvernului nu a transmis, deocamdată, niciun răspuns la solicitarea Primăriei.