PoliticăBogdan Bola, deputat: „Ministerul Economiei a reușit să pună pe butuci Șantierul...

Bogdan Bola, deputat: „Ministerul Economiei a reușit să pună pe butuci Șantierul Naval Damen Mangalia”

Deputatul Bogdan Bola (Forța Dreptei) spune că situația grea prin care trece Șantierul Naval Damen Mangalia se datorează „habarniștilor PSD, care conduc Ministerul Economiei”. Aceștia ar fi „reușit în sfârșit ce și-au propus: să pună pe butuci Șantierul Naval Damen Mangalia.”

Peste 1.000 de muncitori de la Damen Mangalia vor intra, din iunie, în șomaj tehnic, iar acest lucru va avea un impact major pentru economia locală și pentru județul Constanța, în general.

Zilele acestea, compania Damen, unul din acționarii Șantierului Naval de la Mangalia, a solicitat insolvența societății Damen Shipyards Mangalia. „Habarnistul Ștefan-Radu Oprea, care ocupă funcția de ministru al Economiei, a afirmat că se bucură, arătând că și alte companii (de stat) au mai trecut prin insolvențe și au renăscut, dând exemplu Hidroelectrica. Or din prostie, or din nepricepere, or încercând să ne mintă, Oprea pune semnul egal între o companie care a fost căpușată și curățată în procedura de insolvență de băieții deștepți și care acum e avantajată de Pactul Verde European, cu o companie din domeniul industriei grele, care acționează în plan internațional, mult mai vulnerabilă la ce se întâmplă pe plan mondial”, afirmă Bogdan Bola.

Încă din septembrie 2023, deputatul constănțean spune că atrăgea atenția asupra situației complicate cu care se confruntă șantierul. Atunci i-a adresat câteva întrebări ministrului Economiei, care a dat câteva răspunsuri sumare, asigurând că „totul este sub control.”

„Da, se vede acum la care control se referea, probabil la cel care va urma, adică la controlul sinecurilor PSD ce vor căpușa ceea ce o să mai rămână din acest șantier”, spune Bogdan Bola.

De ce s-a ajuns în această situație? Deoarece în anul 2023, Statul român a schimbat regula în timpul jocului și a decis că Damen nu mai deține controlul managerial al Șantierului Naval Mangalia, acolo unde Statul Român este acționar majoritar, iar compania olandeză este acționar minoritar dar cu drept de management.

Nemulțumiți, olandezii au chemat România în arbitraj internațional. Evident, Damen își pierde încrederea și nu mai creditează/finanțează societatea Damen Shipyards Mangalia, iar aceasta, având datorii restante la Damen, intră în stare de insolvabilitate.

Astfel, Damen, ca să scape de influența clientelei de partid PNL – PSD (care se pregătește să preia managementul companiei), a solicitat Tribunalului Constanța să preia administrarea sau supravegherea companiei, în speranța că va găsi un investitor care să accepte să se asocieze, minoritar, cu Statul Român. Așadar, băieții deștepți de pe malul Dâmboviției au pus ochiul și pe Șantierul de la Mangalia și nu le pasă că mii de oameni au de suferit. Pentru ei contează doar să căpușeze, să-și numească prietenii sau rudele în funcții plătite foarte bine. După ei, potopul! Însă pentru mine, județul Constanța contează”, adaugă Bogdan Bola.

Urmărește-ne pe:

Doneaza