0.4 C
Constanța
miercuri, decembrie 1, 2021
AcasăJustițieÎCCJ amână pronunțarea în dosarul POLARIS. Mazăre, Strutinsky și Eduard Martin, închisoare...

ÎCCJ amână pronunțarea în dosarul POLARIS. Mazăre, Strutinsky și Eduard Martin, închisoare cu executare în prima instanță

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a amânat pentru 29 noiembrie pronunțarea în dosarul în care este judecat Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, Sorin Strutinsky și patronul Polaris M Holding, Eduard Martin.

Citește și: Sistemul de fraudă al familiei Martin, descris de DNA. „Banii constănțenilor au finanțat o televiziune, un hotel, apartamente și mașini de lux”

ÎCCJ ar fi trebuit să dea luni, 1 noiembrie, sentința definitivă în acest dosar. Magistrații au amânat pronunțarea pe 29 noiembrie.

În mai 2019, în prima instanță, fostul primar al Constanţei a fost condamant la 9 ani şi 10 luni închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu. În același dosar au fost condamnați și Sorin Strutinsky – 7 ani şi 10 luni de închisoare, și Eduard Martin, acţionar la compania Polaris M Holding SRL, la 5 ani şi jumătate de închisoare.

Eduard Martin a fost acuzat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, iar Sorin Strutinsky, acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.Radu Mazăre a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale).

Citește și: Sorin Strutinsky, un om de 10. Lua 10% șpagă, a primit 10 ani de închisoare

Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 euro şi a primit circa 1.000.000 euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

De asemenea, în perioada 2008-2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, ar fi primit de la S.C. Polaris M Holding S.R.L., al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste 7.000.000 de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

Citește și: Decebal Făgădău și Radu Mazăre, trimiși în judecată de DNA

Potrivit DNA, în anul 2008, între S.C. Polaris M Holding S.R.L şi Primăria Constanţa a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.

Şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între S.C. Polaris M Holding S.R.L. şi aceeaşi firmă controlată de inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei.

Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu în sumă de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului”, susţin procurorii anticorupţie.

Citește și:

Cele mai populare

Recent Comments