CulturăGuvernul a pus gând rău Culturii. Directorul Teatrului de Stat Constanța avertizează:...

Guvernul a pus gând rău Culturii. Directorul Teatrului de Stat Constanța avertizează: „Cultura este un serviciu social de importanță capitală”

La finalul SEAS – Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului Constanța, eveniment organizat de Teatrul de Stat Constanța, managerul acestei instituții de cultură, Erwin Șimșensohn, a vorbit printre altele și de faptul că Guvernul României pregătește măsuri de austeritate, măsuri care vor afecta cel mai mult domeniul Culturii.

„Suntem într-o perioadă foarte dificilă. Știți foarte bine discuțiile de la nivelul Guvernului legate de măsurile de austeritate, de reducere a cheltuielilor bugetare. Suntem într-o perioada în care, nu știu cum se întâmplă, ca de obicei, instituțiile de cultură, și cultura în general, sunt primele care riscă să fie profund afectate”, spune Erwin Șimșensohn.

Citește și: Regizorul Andrei Șerban va monta un spectacol cu actorii Teatrului de Stat Constanța

El a reamintit de unul dintre citatele celebre din istoria lumii, care se potrivește de minune în această perioadă. Este vorba despre reacția lui Winston Churchill care, la o întrunire a guvernului britanic, în timpul războiului, i-a replicat ministrului de finanțe ce tocmai anunțase că de la cultură a tăiat cheltuielile cu 50% deoarece, spunea acesta, „suntem în război, avem de dus o luptă, avem cheltuieli…” Churchill i-a replicat: „Bun, atunci pentru ce mai luptăm?”

„Pentru ce mai luptăm ca țară, pentru ce mai existăm, dacă renunțăm la Cultură, la Educație? Pentru ce mai are sens lupta? Acesta este lucrul pe care noi îl spunem în permanență: Cultura nu e un moft, cultura este un serviciu social de importanță capitală pe care autoritatea publică are obligația să-l ofere la fel ca și sănătatea sau protecția socială”, subliniază Erwin Șimșensohn.

Citește și: Teatrul de Stat Constanța, performanță istorică: SEASIDE STORIES – Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol

Peste 300 de instituții publice de cultură, care au sub 50 de angajați, ar putea fi închise dacă ordonanța privind reducerile bugetare va fi adoptată în forma actuală, susțin directorii a 45 de teatre care au transmis Guvernului un memoriu prin care solicită să se renunțe la aplicarea, în domeniul cultural artistic, a măsurilor de comasare a instituțiilor similare.

O astfel de lege ar afecta aproximativ 60% din muzeele, teatrele, bibliotecile sau așezămintele culturale din țară, potrivit unui memorandum trimis Guvernului de Rețeaua Națională a Muzeelor.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: