O bucată de 2.400 mp din taluzul orașului Eforie Sud a fost scoasă la vânzare pe site-urile de anunțuri imobiliare cu prețul de 600.000 euro +TVA (714.000 euro cu TVA inclus).
Deși nu mai puțin de patru acte legislative stabilesc că falezele reprezintă domeniu public al statului – bun inalienabil, proprietarul terenului în acte este firma Turismar Expert, care a intrat în posesia spațiului de pe faleză în urmă cu 16 ani.
Din cartea funciară consultată de “Dobrogea Live” nu reiese clar cum a ajuns taluzul în proprietatea firmei din Eforie, însă practica intabulării abuzive de către primării a falezelor și plajelor, urmată de înstrăinarea lor, este frecvent întâlnită pe tot întinsul coastei litoralului românesc (detalii, aici).
Proprietarul, șef în Primăria Eforie, în atenția ANI
Turismar Expert este deținută de șeful Direcției Administrarea Domeniului Public și Privat din cadrul Primăriei Eforie, Daniel Manea, împreună cu soția sa, Raluca Maria.
Directorul din administrația Eforie a intrat recent în atenția Agenției Naționale de Integritate, care a constatat existența unei diferențe nejustificate de 1,3 milioane lei între averea dobândită și veniturile realizate de către Manea.
Primăria validează proiecte ilegale pe taluz
În anunțul de vânzare a terenului se menționează că proprietarul a obținut anul acesta de la Primăria Eforie un nou Certificat de Urbanism care permite construirea pe teren în limita a 30 m, respectiv 3-4 niveluri subterane-demisol, parter și 2 etaje (echivalentul unei clădiri de 6-7 etaje).
Am încercat să aflăm în ce bază legală a eliberat Primăria Eforie un act urbanistic care avizează proiecte imobiliare pe taluzul orașului, în condițiile în care atât înstrăinarea, cât și construirea pe aceste terenuri este interzisă fără echivoc prin lege (leg. nr. 107/1996, leg. nr. 213/1998, leg. nr. 18/1991 și OUG nr. 202/2002), însă primarul Robert Șerban nu a răspuns apelurilor și mesajelor adresate de publicația noastră.
Săptămâna trecută, publicația noastră a prezentat un caz asemănător celui de mai sus, unde un om de afaceri a început să construiască pe faleza Mangaliei, proiect oprit de Garda de Mediu, care a amendat proprietarul cu sancțiunea maximă de 60.000 lei pentru lucrările ilegale de pe domeniul statului. Articolul poate fi citit mai jos.
Lol, au ajuns romanii sa vanda tara pe bucati? :)) Eu nu inteleg cum se pot obtine unele aprobari clar ilegale din partea primariei…Sa nu uitam scandalul de la Corbu…