JustițieEuroparlamentar USR, despre cazul Pădurii Comorova: Vedem indicii de fapte de corupție

Europarlamentar USR, despre cazul Pădurii Comorova: Vedem indicii de fapte de corupție

USR documentează de aproximativ un an cazul defrișărilor din Pădurea Comorova, iar organizația strânge material pentru a întocmi plângeri penale, întrucât există indicii cu privire la fapte de corupție, a declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Acesta a participat alături de reprezentanții USR Constanța la o conferință la care s-a anunțat startul campaniei de strângere de semnături în vederea trecerii Pădurii Comorova din domeniul privat în domeniul public al Municipiului Mangalia.

De mai mulți ani, suprafețe importante din ultima pădure de coastă a României au început să dispară sub drujba intereselor imobiliare.

„În opinia noastră, și în cazul Pădurii Comorova este vorba de corupție, pentu că această pădure a fost tăiată sistematic. Răspunsurile primite de la autorități ridică semne de întrebare mari cât Pădurea Comorova. Este un fapt evident, dispare pădurea, iar autoritățile mediu spun că nu este un subiect pe care ele trebuie să se pronunțe. Din toate aceste răspunsuri la interpelerările pe care le facem, vedem posibile indicii cu privire la fapte de corupție. Vom continua această documentare pe care o facem de aproximativ un an. Vom strânge suficient material de plângeri penale și nu ne este teamă să le depunem în momentul în care le vom avea cât mai bine documentate pentru ca procurorii să plece cu un start cât mai bun”, a explicat europarlamentarul USR.

Primăria Mangalia a anunțat recent că pregătește un proiect care vizează amenajarea unui parc cu bani europeni pe o parte din Comorova, însă Vlad Gheorghe susține că este un obiectiv imposibil de îndeplinit, în condițiile unui evident „tun” al Primăriei Mangalia.

„Am făcut 24 de interpelări către autoritărițile locale din Mangalia, nu toate au primit răpuns. Rechinii imobiliari au tentaculele foarte bine înrădăcinate în administrația locală din Mangalia, care pregătesc ultimul tun ambalat într-o salvare a pădurii printr-un așa-zis parc care le va permite să taie până la 90% din pădurea actuală. Fondurile europene pe care acest primar le vântură nu vor veni niciodată pentru a tăia arbori. Niciodată, indiferent ce minte acest primar, nu va primi bani pentru a tăia arborii și a pune în pericol mediul înconjurător. Acesta nu poate fi un proiect eligibil, este o minciună încă de la început”, a adăugat Gheorghe, care este membru în comisia de buget a Parlamentului European.

Prezent la conferință, fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a sugerat că Agenția pentru Protecția Mediului Constanța este complice la tăierea abuzivă a pădurii

„Pădurea este de importanță națională, tocmai de aceea primul pas pentru a salva Comorova este să o trecem din domeniul privat în domeniul public, iar al doilea pas este de a reveni în domeniul statului, într-o formă de protecție mai mare. Multe din distrugerile în domeniul mediului se fac cu complicitatea agențiilor și funcționarilor care ar trebui să aibă grijă de mediu. De curând, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a emis o decizie de încadrare pe un așa zis proiect de parc municipal și spune că nu este nevoie de evaluare a impactului asupra mediului, pe un proiect care ar putea avea ca consecință defrișarea unei suprafețe de 200.000 mp de pădure. Este continuarea unui lung șir de încălcare a legii”, a spus fostul ministru.

La rândul său, Semiran Abdurefi, președintele USR Mangalia și coordonatorul campaniei de strângere de semnături a făcut apel la locuitorii orașului de a sprijini inițiativa de salvare a pădurii.

„Vom avea nevoie de 5% din registrul electoral din Mangalia, ceea ce înseamnă aproximativ 1.600 de semnături, însă vom încera să strângem mult mai multe pentru că toată populația Mangaliei asistă la defrișarea a hectare întregi din acestă pădure”, a spus șefa USR Mangalia.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza