După 25 de ani de existență, clădirea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța va fi reabilitată

Pe un teren alocat de către Prefectura Constanța, în 1991 Consiliul Județean a demarat lucrările pe baza proiectului arhitecților Petre și Paula Pintilescu pentru construirea sediului unei biblioteci județene. Acestea au durat 7 ani, iar noul sediu, de pe str. Mircea cel Bătrân nr. 104A, a fost inaugurat oficial la 1 decembrie 1998.

Citeşte şi: Biblioteca Județeană Constanța vă invită la teatru. Bibliotecarii, actori în piesa „Bădăranii”

Vineri, 29 septembrie, a fost semnat de către Consiliul Județean Constanța contractul de proiectare la faza Proiect Tehnic, Detalii de Execuție și Asistență Tehnică pentru reabilitarea clădirii Bibliotecii Județene I.N. Roman.

„Proiectantul are la dispoziție 60 de zile pentru a realiza acest proiect tehnic în baza documentației tehnico-economice aprobată la finalul anului trecut”, spune petre Enciu, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța.

Valoare investiției se ridică la peste 50 de milioane de lei și va fi finanțată în cadrul Programului Regional Sud Est 2021-2027. Va fi un proiect integrat de eficiență energetică (apel 2.1B) și consolidare (apel 2.2).

Citeşte şi: 90 de ani de bibliotecă publică în Constanța. Masă rotundă și lansare de carte la Biblioteca Județeană

Lucrările estimate și dotările necesare vizează:

  • lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
  • lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire / a sistemului de furnizare a apei de consum;
  • lucrări de instalare / reabilitare / modernizare a sistemelor de climatizare, ventilare naturală și ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior;
  • instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu;
  • izolare luminator etaj II;
  • compartimentare sală de Referințe generale;
  • reamenajare parcări și amenajarea parcului din jurul și interiorul clădirii;
  • realizarea de stații încărcare autovehicule electrice.

Durata execuției lucrărilor este de 24 de luni.

Citeşte şi: „Carte di-anvitsare”. Eveniment cultural fără public, la Biblioteca Județeană Constanța

Sediul actual al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” a fost primul edificiu de bibliotecă din ţară construit după schimbarea de regim din decembrie 1989. Lucrările au fost realizate de Compania de Construcţii Montaj Constanţa, sub coordonarea inginerului Anghel Biu.

Clădirea avea la inaugurare 4 niveluri şi o suprafaţă de 6900 mp. Iniţial a avut 6 săli de lectură (250 de locuri) însă, prin reduceri de personal (anii 2005 şi 2010) şi reprofilarea unor săli, doar două au rămas cu această destinaţie, cu un total de 106 locuri. Are, de asemenea, o secţie pentru copii şi tineret, o secţie de împrumut pentru adulţi, mediatecă (11 locuri), sală de calculatoare cu Internet pentru public (13 locuri), birouri, spaţii expoziţionale, aulă de conferinţe şi spectacole cu 160 locuri, se arată pe site-ul Bibliotecii Naționale a României.

Urmărește-ne pe:

Doneaza