ActualitateRemus Negoi: Spitalul “Mama și copilul” din Constanța a fost tăiat din...

Remus Negoi: Spitalul “Mama și copilul” din Constanța a fost tăiat din pix de la finanțarea prin PNRR

Senatorul constănțean Remus Negoi afirmă că Guvernul a ’’tăiat din pix’’ Spitalul “Mama și copilul” din Constanța la finanțarea prin PNRR și spune că l-a interpelat pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în legătură cu acest subiect.

’’Spitalul “Mama și copilul” din Constanța a fost tăiat din pix de la finanțarea prin PNRR. I-am cerut explicații ministrului Sănătății, Alexandru Rafila pe care l-am întrebat ce criterii generale și ce criterii specifice au stat la baza selecției spitalelor pentru care se va realiza finanțarea acestora

De asemenea, care este clasamentul celor 27 de proiecte de spitale pe baza punctajului obținut în urma aplicării acestor criterii?’’, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a senatorului USR.

Context:

În luna ianuarie, Consiliul Județean Constanța și PNL Constanța (din care făcea parte la acea vreme Mihai Lupu, președintele CJ) anunțau că prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi finanțat proiectul “Construire corp nou – departament sănătatea mamei şi copilului Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa. ”

Domeniul sănătății este o prioritate, iar aceste investiții vor fi un bun de care vor putea beneficia toți constănțenii”, spunea atunci Bogdan Huțucă, liderul PNL Constanța.

Doar că, în urmă cu aproximativ două săptămâni, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că proiectul construirii acestui spital a pierdut finanțarea prin PNRR.

Dobrogea Live a solicitat Ministerului Sănătății să menționeze exact care sunt motivele care au dus la scoaterea de pe lista finanțărilor prin PNRR a construirii spitalului cunoscut generic „Mama și Copilul”.

Ministerul a comunicat că la bază a stat o analiza de risc realizată de către experți ai Băncii Mondiale și experți ai Comisiei Europene. Astfel, proiectul Consiliului Județean Constanța a fost deficitar în ceea ce privește cinci puncte (indicatori tehnici):

  1. Gradul de digitalizare,
  2. Respectarea procentelor obligatorii privind neutralitatea climatică și tranziția digitală,
  3. Buget,
  4. Stadiu de implementare (proiectul era în stadiul de licitație publică a proiectării și execuției n.red.),
  5. Analiza de risc a Băncii Mondiale cu privire la termenele cerute pentru implementare.

Proiectul prevede construirea unui număr total de 365 paturi din care, pentru spitalizare continuă – 247 paturi, pentru spitalizare de zi – 79 paturi, pentru ATI – 39 paturi ,două blocuri de operații, Bloc 1 – Obstetrică/Ginecologie – 5 săli, Bloc 2 – Chirurgie pediatrică – 4 săli și de două unități primiri urgențe, UPU Pediatrie, UPU Obstetrică/Ginecologie.

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: