TOP-ȘTIRIDonațiile constănțenilor pentru refugiații ucraineni au scăzut cu 90%. Autoritățile locale nu...

Donațiile constănțenilor pentru refugiații ucraineni au scăzut cu 90%. Autoritățile locale nu oferă niciun sprijin și au pasat toată responsabilitatea pe umerii Crucii Roșii

Volumul de produse donate refugiaților ucraineni de către constănțeni a scăzut dramatic, cu 90% față de perioada anterioară, în condițiile în care numărul celor care au nevoie de sprijin crește în fiecare zi, a declarat pentru “Dobrogea Live” directorul Crucea Roșie Constanța, Cristina Fodor.

“Cantitatea donațiilor a scăzut dramatic, iar numărul refugiaților crește pe zi ce trece pe teritoriul județului. Ucrainenii vin zilnic la Pavilionul Expozițional în căutarea de resurse, însă interesul pentru sprijinirea refugiaților a scăzut cu 90% față de perioada imediată după izbucnirea conflictului”, a explicat șefa organizației umanitare.

Autoritățile locale au abandonat refugiații

De asemenea, aceasta a precizat că singurul sprijin primit din partea autorităților locale a fost punerea la dispoziție a spațiului pentru centrul de donații de la Pavilionul Expozițional și o campanie de atragere a donațiilor, acțiune care s-a stins rapid.

Situația critică de la hub-ul umanitar a determinat Crucea Roșie Constanța să ceară ajutorul celorlalte filiale din țară, sprijin primit miercuri 11 mai.

“Pentru că am văzut că lumea nu mai donează, am făcut apel către colegii din țară și am primit un ajutor umanitar din depozitul Crucii Roșii Române, de aproximativ 5 tone de alimente și 3 tone de articole de igienă. Este un sprijin de moment”, a spus Cristina Fodor.

Împrospătarea limitată a stocurilor de produse a făcut vizibilă amploarea problemei.

Din cauza lipsei resurselor, în mod obișnuit trec zilnic pe la Pavilionul Expozițional aproximativ 100 de ucraineni, însă vestea sosirii transportului de ajutoare a dus joi, 12 mai, la formarea unei cozi de refugiați care s-a întins până la bulevard (foto jos).

Pavilionul expozițional 12.05.2022

Este de neînțeles lipsa de sprijin din partea autorităților locale, în condițiile în care atât Primăria Constanța, cât și Consiliul Județean sunt informate constant de situația de la Pavilion, unde au câte un reprezentant pe tot parcursul orarului de funcționare a centrului.

În urmă cu o lună, prefectul Constanței, Silviu Coșa (care este și șeful Comitetului Județean pentru Situații de Urgență – instituția care gestionează criza refugiaților din județ) ne-a declarat că în județul Constanța sunt 4.000 de refugiați ucraineni, preponderent mame cu copii.

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

2 COMENTARII

  1. Ce face BOR pentru ajutorarea acestor oameni năpăstuiți de soartă ?
    Sau oricare alte organizații religioase ?

  2. Cel mai mare ajutor a fost acordat de oamenii de rand. Nici o organizatie de stat nu s-a implicat cu maxima seriozitate in acordarea de ajutoare. Afara de asta, oamenilor de rand li s-au epuizat resursele, iar peste astea au aparut si aroganta pe care o manifesta multi dintre refugiati. Au un caracter rece si se comporta de parca ajutorul oferit de noi li se cuvine. Afara de asta, in ciuda faptului ca barbatii ukrainieni nu au dreptul de a parasi tara lor, la volanul masinilor vad numai barbati tineri.

Comentariile sunt închise.