ActualitateDeputatul Cristina Rizea cere Parlamentului să recunoască “Holodomor” ca fiind genocid

Deputatul Cristina Rizea cere Parlamentului să recunoască “Holodomor” ca fiind genocid

Deputatul constănțean Cristina Rizea solicită Parlamentului să adopte o rezoluție prin care “Marea foamete” din Ucraina (1932-1933), cunoscută sub numele de “Holodomor”, să fie recunoscută și în România ca fiind genocid împotriva poporului ucrainean.

Potrivit unui comunicat al deputatului USR, în 2006, Rada Supremă din Ucraina a adoptat oficial o rezoluție prin care a condamnat Marea foamete ca genocid asupra poporului ucrainean, exemplu urmat imediat celelalte state din Europa de Est: Polonia, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania, Georgia, Slovacia.

Statele Unite ale Americii, Canada, Argentina, Peru, Andorra, Columbia, Australia și Vatican au recunoscut și ele Holodomor ca genocid, iar săptămâna trecută Cehia li s-a alăturat.

Rizea afirmă că România nu a făcut până acum niciun demers în acest sens, “deși poporul român a trecut si el prin experienţa dramatică a represiunii regimului comunist un urma caruia milioane de oameni nevinovaţi au cazut victime ale unei politici de stat bazate pe teroare şi distrugere fizică a țărănimii și a intelectualilor români”.

Conform comunicatului, parlamentarul a solicitat luni Biroului Permanent redactarea unei rezoluții spre a fi supusă votului Parlamentului României.

“Ținând cont de faptul că un viitor european nu se poate construi fără să cunoaştem adevărul istoric și fără să înțelegem tragediile şi ororile îndurate de popoarele aflate sub ocupația sau în sfera de influență a regimului sovietic, deputata USR Cristina Rizea cerut ieri, Biroului Permanent redactarea unei rezoluții spre a fi supusă votului Parlamentului României prin care exterminarea populației prin înfometarea din 1932-1933 (Holodomor) să fie recunoscută ca genocid împotriva poporului ucrainean.

În sprijinul acestei declarații, Cristina Rizea a depus și o inițiativă legislativă prin care în fiecare an, cea de a patra sâmbătă a lunii noiembrie să fie declarată drept Ziua Memorială a Holodomorului.

Cristina Rizea: Nu putem rămâne indiferenți în fata ororilor trecutului. Ele trebuie condamnate la fel cum o facem și cu cele de acum, de la Bucha, Irpin sau Mariupol. În ambele cazuri sunt acțiuni planificate și duse la îndeplinire cu bună știință de adepții regimul totalitar aflat la conducerea Rusiei, iar scopul lor este exterminarea etnică.

Conform surselor ucrainene, într-un singur an, între 1992 şi 1933, Ucraina a pierdut un sfert din populaţia sa (între 7 şi 10 milioane de persoane), în fiecare zi murind de foame aproximativ 25 000 de ucraineni.

Colectivizarea forţată prin terorizarea ţărănimii care se impotrivea regimul sovietic, impunerea cotelor nerealiste de produse alimentare care trebuiau predate statului sovietic, colectarea inclusiv a semințelor,  interzicerea pătrunderii aşa-numitelor elemente ale culacilor în oraşe, unde se mai putea găsi hrană, introducerea pedepsei cu moartea pentru cei care ar fi putut de foame lua oricât de puțin din ceea ce era considerat avutul statului sovietic au condus la acte disperate în rândul populației, inclusiv la cazuri de canibalism”, se arată în comunicatul Cristinei Rizea.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: