JustițieCum a subevaluat Primăria Ovidiu un teren de 12 ha la un...

Cum a subevaluat Primăria Ovidiu un teren de 12 ha la un preț de 4 ori mai mic

Consilierii Locali ai orașului Ovidiu au adoptat în luna martie un proiect de hotărâre care viza organizarea unei licitații prin care Primăria oferea prin superficie un teren de 121.026 mp în intravilanul satului Poiana cu suma de doar 3.359 lei cu TVA/lună (680 euro).

Practic, Primăria Ovidiu acorda în superficie un teren intravilan de peste 12 ha pe o perioadă de până la 99 de ani, în schimbul a mai puțin de un salariu mediu achitat lunar.

Acest lucru a fost posibil în urma unui artificiu ilegal instrumentat de aparatul administrativ al Primăriei Ovidiu, care a dus la subevaluarea terenului în cauză de 4,3 ori.

Concret, în luna martie, primarul George Scupra a inițiat un proiect care oferea în superficie terenul intravilan de 12 ha, cu prețul de 2.823,94 lei/lună fără TVA, valoare stabilită în urma unei evaluări realizată de evaluatorul Ștefan Andrei Curutz, expert angajat de Primărie.

Însă ce nu au observat consilierii locali când au votat proiectul a fost faptul că prețul a fost stabilit în urma unei evaluări efectuate pe un teren extravilan cu funcțiune agricolă, nu intravilan cum figura în hotărâre.

Menționăm că reprezentații opoziției din Consiliul Local s-au abținut de la vot, însă proiectul a trecut și fără aportul lor.

Extras din proiectul de hotărâre de Consiliu Local
Extras din evaluare proiectul de hotărâre de Consiliu Local

Ilegalitate girată de aparatul administrativ

Astfel, deși actul administrativ arată clar că în vara anului trecut terenul a fost trecut din extravilan în intravilan și darea în superficie are ca scop edificarea de construcții, același document conține și raportul de evaluare a expertului ANEVAR, care însă arăta clar că prețul a fost dat pe o analiză a aceluiași spațiu, însă cu funcțiunea de teren extravilan arabil, cu o valoare de piață mult mai redusă.

Cu toate că reprezentanții Primăriei invinovățesc evaluatorul pentru neregulile din document, este clar că Hotărârea de Consiliu Local a fost întocmită deliberat cu scopul de a profita de superficialitatea cu care consilierii locali tratează de obicei proiectele pe care le votează.

Deși prețul ridicol de mic indica o ilegalitate evidentă, proiectul a fost validat de toate filtrele aparatului administrativ, respectiv a primit semnătura primarului, avizul de legalitate al secretarului general, avizul serviciului Juridic și avizul comisiilor de specialitate.

Astfel, afirmația oferită publicației noastre de către secretarul general al Primăriei, Laura Elena Antonie, potrivit căreia vina aparține evaluatorului, este neverosimilă, în condițiile în care o astfel de “eroare” nu putea să treacă neobservată de toate departamentele din aparatul administrației care au exact rolul de a preîntâmpina astfel de nereguli.

De altfel, expertul ANEVAR a declarat pentru “Dobrogea Live” că a stabilit prețul în urma documentelor puse la dispoziție de Primărie, ceea ce duce la aprecierea rezonabilă că administrația locală i-a transmis deliberat actele vechi, care până în luna mai 2021 încadra terenul la “extravilan arabil”.

Reevaluare de la 3.359 lei/lună, la 14.473 lei/lună!

În urmă cu două săptămâni am discutat cu secretarul general al Primăriei, Laura Elena Antonie, care și-a dat semnătura de legalitate pe proiect, însă nu și-a asumat nicio răspundere, deși exact aceasta este atribuția sa.

Conducerea Primăriei, alertată de interesul nostru față de subiect, a solicitat rapid aceluiași expert ANEVAR refacerea raportului de evaluare pe încadrarea reală, de teren intravilan.

Astfel că la ședința de Consiliul Local din 24 mai, Scupra a inițiat o rectificare a proiectului adoptat cu două luni înainte.

Atenție, noua evaluare a stabilit prețul de dare în superficie la 14.473 lei/lună (cu TVA), față de 3.359 lei/lună (cu TVA), la cât a fost fost fixat inițial.

Extrase evaluări

Deși are obligația de a verifica legalitatea tuturor actelor administrative din județ, Instituția Prefecturii nu a identificat neregula până la transmiterea articolului.

Cu alte cuvinte, dacă ilegalitatea nu era semnalată de către presă, terenul intravilan de 12 ha ar fi ajuns să fie oferit în superficie printr-o licitație cu dedicație la un preț subevaluat de 4,3 ori față de costul real.

Primarul George Scupra nu a răspuns apelurilor și mesajelor “Dobrogea Live”.

Urmărește-ne pe:

Doneaza