Cristina Rizea: Sunt convinsă că o să fie adoptat proiectul cu fertilizarea in vitro. Este sprijinit de toate grupurile parlamentare

Proiectul legislativ privind decontarea de către stat a procedurilor de fertilizarea in vitro, depus joi în Parlament, va fi adoptat cu sigranță, a declarat pentru „Dobrogea Live” inițiatorul programului, deputatul constănțean Cristina Rizea.

„Sunt convinsă că o să fie adoptat proiectul cu fertilizarea in vitro. Proiectul se bucură de susținerea tuturor grupurilor parlamentare și toată lumea așteată să-l vadă cât mai repede Lege”, a parlamentarul USR.

De asemenea, aceasta a scris pe pagina sa de Facebook că a trecut personal prin experiența fertilizării in vitro, iar în condițiile în care un cuplu din 5 are probleme de infertilitate, sprijinul financiar prevăzut de proiectul de lege va duce la sporirea natalitatății.

„Visez la acest proiect pentru că acum 15 ani, la fel ca mulți alții, m-am lovit personal de această problemă, a trebuit să apelez la aceste proceduri de fertilizare in vitro şi dacă eu am avut norocul de a-mi permite la momentul respectiv să apelez la acele proceduri, cunosc foarte multe persoane, foarte multe cupluri care nu-şi pot permite din punct de vedere financiar să apeleze la fertilizarea in vitro.

Suntem într-un moment în care natalitatea, atât la nivel naţional, cât şi european, este în continuă scădere şi statul trebuie să acţioneze proactiv, să vină în sprijinul oamenilor care îşi doresc să facă copii şi nu pot pe cale naturală, fără aceste proceduri medicale.

În momentul de faţă, suntem în situaţia în care un cuplu din 5 are probleme de infertilitate. Chiar dacă acesta este încă un subiect tabu şi foarte multe femei nu doresc să vorbească despre subiectul respectiv, asta este situaţia şi noi trebuie să facem ceva, aşa cum fac şi alte ţări europene, să venim în sprijinul cetăţenilor pentru a-i ajuta să ajungă în îndeplinirea dorinţei de a avea un copil”, arată Rizea.

Aceasta a depus joi un proiect de lege care prevede decontarea de către stat a procedurilor de fertilizarea in vitro.

Potrivit proiectului, impactul bugetar este estimat la 200 milioane lei pe an.

Proiectul de lege și expunerea de motive pot fi consultate integral aici.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza