Corpul de Control al Ministerului Mediului va ancheta secarea Lacului Nuntași

Senatorul USR Mihai Goțiu a interpelat Ministerul Mediului pe tema „dezastrului de mediu din Rezervația Delta Dunării” – secarea totală a Lacului Nuntași – solicitând o anchetă. Pe 15 decembrie, ministerul a transmis un răspuns.

„Reprezentanții Direcției Corp Control, Integritate și Anticorupție din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, vor efectua verificări în perioada următoare, cu precizarea că la finalizarea controlului vă vom comunica rezultatele și măsurile întreprinse”, se arată în răspunsul semnat de ministrul Mircea Fechet.

Cu privire la faptul că Ministerul mediului i-a răspuns la interpelarea depusă în august după patru luni, Mihai Goțiu spune: „Solicitarea pentru anchetă am trimis-o în august, în vremea ministrului Costel Alexe. Răspunsul a venit zilele trecute, semnat de ministrul Mircea Fechet. Iar controlul se va face, efectiv, sub un nou ministru (de la UDMR), care (dacă se confirmă că e vorba de Tanczos Barna) cerea acum cinci ani să se mai reducă efectivele de urși, că nu ne putem transforma în ”grădina zoologică a Europei”.

Răspunsul Ministerului Mediului – sursa: Mihai Goțiu

Lacul Nuntași a secat în totalitate

În luna august, în spațiul public apăreau imagini cu Lacul Nuntași, din cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, care era secat complet. Peste 850 de hectare de luciu de apă s-au evaporat, lăsând în urmă un tablou dezolant.

Deși lacul aparține Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), cei de la Apele Române s-au oferit să dea o mână de ajutor. Așa a început operațiunea de decolmatare a unui canal care făcea legătura dintre Lacul Nuntași și Lacul Istria. După săptămâni bune în care s-a lucrat intens, apa a ajuns în lacul secat.

Lacul Nuntași face parte din lagunele componente ale Razelmului de Sud. Acesta este situat în bazinul hidrografic Litoral, functie de geneza cuvetei el este catalogat tip lagună, are o suprafată, conform Atlas Cadastral, de 1050 ha şi un volum de 9280 mil. mc. Lacul Nuntaşi este o lagună formată într-un fost golf de natură tectonică cu un volum de concentrație ridicată de săruri. În lac se varsă pârâul Nuntaşi, alimentarea lacului fiind din precipitați, dar și din izvoare care de-a lungul timpului au condus la scăderea salinității apelor.

Reamintim că la data de 10.08.2020, Primăria Istria a semnalat Prefecturii Constanța că Lacul Nuntaşi este secat în proportie de 95%, iar în data de 12.08.2020 la Prefectura Constanța a avut loc o şedință de lucru la care au participat reprezentanți ai A.B.A.D.L., A.R.B.D.D, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanța Constanța și ai comunei lstria, în cadrul căreia s-a evaluat situația lacului și s-au stabilit pașii următori pentru găsirea unei soluții.

“ARBDD, în calitate de administrator al Lacului Nuntași a solicitat sprijinul tehnic și logistic al ANAR – A.B.A.D.L și în urma discuțiilor purtate cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor s-a decis încheierea unui protocol între ANAR-ABADL și ARBDD. Ne-am decis să acordăm tot sprijinul cu scopul îmbunătățirii condițiilor hidrologice în zonă și evitarea unei astfel de situații pe viitor,” declara la acea vreme directorul Administraţiei Naţionale “Apele Române”, Ervin Molnar.

sursa foto: FB/Mihai Gotiu

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza